ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Μηδαμινό το ενδιαφέρον από Κύπριους - Βρίσκουν «χέρια» από τρίτες χώρες αλλά καταφεύγουν στην παρανομία

Αγρότες: Μηδαμινό το ενδιαφέρον από Κύπριους - Βρίσκουν «χέρια» από τρίτες χώρες αλλά καταφεύγουν στην παρανομία

Οι Κύπριοι αγρότες βρίσκουν εργάτες για τα χωράφια τους αλλά δεν κάθονται και πολύ.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο για έλλειψη εργατικού δυναμικού στα ελληνικά χωράφια που οδήγησε σε αύξηση των μισθών και συνεπακόλουθα αύξηση τιμών των τελικών προϊόντων, το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Γενικό Γραμματέα της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ) Χρήστο Παπαπέτρου ο οποίος σκιαγράφησε την κατάσταση στην Κύπρο.

«Η Κύπρος έχει σημαντική διαφορά από την Ελλάδα: είναι νησί, οπότε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό στην γεωργία καλύπτονται από τρίτες χώρες», εξήγησε, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους για να δουλέψουν ως εργάτες και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες από ντόπιο προσωπικό».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, οι ίδιοι οι αγρότες απευθύνονται σε πρακτορεία για την εξεύρεση προσωπικού από τρίτες χώρες. «Ο κάθε γεωργός δικαιούται ένα αριθμό θεωρήσεων βίζας ανάλογα με το μέγεθος και το είδος της καλλιέργειας. Πριν έρθουν στην Κύπρο, οι εργάτες υπογράφουν συλλογική σύμβαση», σημείωσε.

«Δημιουργούνται αρκετά προβλήματα με αποτέλεσμα κάποιοι γεωργοί να μένουν χωρίς προσωπικό. Πολλές φορές οι εργάτες από τρίτες χώρες φεύγουν και πάνε να δουλέψουν σε άλλους χώρους εργασίας εκτός του κλάδου, καθοδηγούμενοι από κυκλώματα ομοεθνών τους. Κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Σε άλλη περίπτωση, μπορούν οι ίδιοι να ζητήσουν άδεια αποδέσμευσης για να πάνε να δουλέψουν σε κάποιον άλλο γεωργό. Μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, μέχρι να πάρουν την αποδέσμευση, οι εργάτες δεν δουλεύουν ή μπορεί να προκαλέσουν και ζημιές στα υποστατικά. Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που ο αγρότης πάει να παραλάβει τον εργάτη από το αεροδρόμιο και αυτός είναι άφαντος και δεν το βρίσκει ποτέ», ανέφερε ο ΓΓ της ΠΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top