Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας άρχισε η εκσκαφή για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού Noratlas της επιχείρησης "Νίκη-4" «Μας φάγατε ρε αδέλφια...».
Αυτές ήταν οι μόνες λέξεις, που άκουσε από το στόμα ενός Έλληνα καταδρομέα, που χαροπάλευε μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους Noratlas της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 22ας Ιουλίου 1974, ο φωτορεπόρτερ Στέλιος Παπαστυλιανού, έφεδρος τότε στα αντιεροπορικά της Εθνικής Φρουράς. «Αυτά τα λόγια και το τεμαχισμένο σώμα του, δεν θα τα ξεχάσω ποτέ» μας είπε.
Ο Στέλιος Παπαστυλιανού βρέθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου άρχισε η εκσκαφή στο χώρο του μνημείου των Κυπρίων και εξ Ελλάδος πεσόντων, για τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού Noratlas της επιχείρησης "Νίκη-4", στο οποίο επέβαιναν στις 22/7/1974, είκοσι οκτώ καταδρομείς και τετραμελές πλήρωμα.
Πριν από χρόνια, εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας, δώδεκα από τους τριάντα ένα νεκρούς της επιχείρησης. Η εκσκαφή αναμένεται να αποκαλύψει και τους υπόλοιπους δεκαεννέα. Μοναδικός επιζών από το Noratlas, που εκλήφθηκε ως τουρκικό και καταρρίφθηκε από αντιεροπορικά της Εθνικής Φρουράς, είναι ο τότε καταδρομέας, Θανάσης Ζαφειρίου, ο οποίος, αν και ανάπηρος, έρχεται σχεδόν κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου στη Λευκωσία, για να αποτίσει φόρο τιμής στους συναδέλφους του.
Με μάτια βουρκωμένα, ο Στέλιος Παπαστυλιανού, μίλησε μακριά απ’ τις κάμερες σε ορισμένους δημοσιογράφους, για τα όσα τραγικά έζησε μετά την κατάρριψη του ελληνικού μεταγωγικού. Για τον καταδρομέα που του μίλησε, ανέφερε ότι μαζί με ακόμη έναν βαριά τραυματία, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και ξεψύχησαν. «Όταν καταρρίφθηκε το Noratlas, τρέξαμε με ενθουσιασμό στο σημείο της πτώσης για να συλλάβουμε Τούρκους αιχμαλώτους. Τότε βρεθήκαμε μπροστά σε ανείπωτη τραγωδία, γιατί διαπιστώσαμε ότι ήταν καταδρομείς από την Ελλάδα. Είχαμε κτυπήσει τα αδέλφια μας. Ακόμη το έχω βάρος στην συνείδηση μου…», κατέληξε ο Στέλιος Παπαστυλιανού.
Ένας από τους συγγενείς των αδικοχαμένων καταδρομέων, ο Θεόδωρος Αναστασόπουλος, που το 1974 υπηρέτησε ως λοχίας στην ΕΛΔΥΚ, φανερά συγκινημένος, είπε ότι υπάρχει η πεποίθηση πως, πέραν από την άτρακτο και τα κομμάτια από το αεροπλάνο, «κάτι θα βρεθεί εδώ από τα παιδιά μας».
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις