ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τόσα εκατομμύρια μπήκαν στα ταμεία του ΚΟΑΓ από τα «χρυσά διαβατήρια»

Τόσα εκατομμύρια μπήκαν στα ταμεία του ΚΟΑΓ από τα «χρυσά διαβατήρια»

Στοιχεία αναφορικά με τα έσοδα του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα («χρυσά διαβατήρια»), κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα της Βουλεύτριας των Οικολόγων, Αλεξάνδρας Ατταλίδου, τονίζει ότι «ο έλεγχος για την ικανοποίηση των επενδυτικών προϋποθέσεων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) διενεργούνταν από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απέστελλε απόψεις στο Υπουργείο Εσωτερικών. Oι απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονταν ανελλιπώς στην Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, αντίγραφο της οποίας αποστελνόταν ανελλιπώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη βάση των διατάξεων του άρθρου 111Α του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου 141(I)/2002».

Όσον αφορά στα ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία επιβεβαίωσης της καταβολής των απαιτούμενων εισφορών, αναφέρεται, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, προ της έκδοσης του πιστοποιητικού πολιτογράφησης και της συνεπαγόμενης παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας, ζητούσε από τους/τις επενδυτές/επενδύτριες να προσκομίσουν στο Υπουργείο δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την καταβολή των εισφορών.

Ειδικότερα, προσθέτει ο κ. Νουρής, ζητούσε την προσκόμιση αντιγράφων των εμβασμάτων των ποσών των εισφορών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επενδυτών/επενδυτριών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οργανισμών που ήταν αποδέκτες των εισφορών, καθώς και αποδείξεις πληρωμής των εισφορών από τους εν λόγω οργανισμούς.

Σημειώνεται, δε, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προχωρούσε με την έκδοση του πιστοποιητικού πολιτογράφησης, εάν δεν προσκομίζονταν τα δικαιολογητικά που αποδείκνυαν την καταβολή των εισφορών.

Τα έσοδα του ΚΟΑΓ

Αναφορικά με τα έσοδα του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης από το ΚΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, αυτά ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Βάσει των στοιχείων, τα έσοδα ανά έτος έχουν ως εξής:
2019: 900.000 ευρώ
2020: 1.775.062 ευρώ
2021: 5.975.160 ευρώ
2022: 2.525.181 ευρώ

Όπως τονίζει ο κ. Νουρής, τα έσοδα του ΚΟΑΓ το έτος 2022 προέρχονται από αιτήσεις, που είχαν εγκριθεί τα έτη 2020 και 2021.

Σε σχέση με έσοδα του κράτους από σχετική φορολόγηση, καθώς και τα έσοδα των άλλων οργανισμών -ήτοι Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, ο κ. Νουρής υποδεικνύει πως δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top