ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «είπε» με Στιούαρτ ο Χριστοδουλίδης - Έγινε προετοιμασία για τη συνάντηση με Τατάρ

Τα «είπε» με Στιούαρτ ο Χριστοδουλίδης - Έγινε προετοιμασία για τη συνάντηση με Τατάρ

Xωριστές συναντήσεις με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, πραγματοποιεί ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.

Οι τρεις άντρες θα βρεθούν στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, 23 Φεβρουαρίου, στην οικία του κ. Στιούαρτ, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη-Τατάρ, μετά την εκλογή του πρώτου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι σήμερα ο κ. Στιούαρτ μετέβη στο πολιτικό γραφείο του εκλελεγμένου Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον οποίο είχε συνάντηση 50 περίπου λεπτών, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Στιούαρτ σε ό,τι αφορά τις θέσεις του για το πως μπορεί να δοθεί ώθηση στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και να επαναρχίσει ο διάλογος. Μετά τη συνάντηση, που έγινε με τη συμμετοχή και του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαου Μενελάου, δεν έγιναν δηλώσεις.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ ο κ. Στιούαρτ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα ή αύριο και με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πως προσβλέπει στη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, σημειώνοντας πως η συνάντηση πραγματοποιείται μετά από δικό του αίτημα (του κ. Χριστοδουλίδη).

Ανέφερε, ακόμη, πως γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις και τις προσεγγίσεις του κ. Τατάρ, συμπληρώνοντας πως παρά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές προσεγγίσεις η ε/κ πλευρά θα πράξει ό,τι είναι δυνατό ώστε να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού.

Τόνισε, εξάλλου, πως η παρούσα κατάσταση είναι επικίνδυνη και για τους Τ/κ και για τους Ε/κ και θα πρέπει μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσει ο διάλογος.

Τι συζήτησαν κατά την σημερινή (21/2) συνάντηση Χριστοδουλίδης- Στιούαρτ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline, σε ό,τι αφορά τη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι επικεντρώνεται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό τα Ηνωμένα Έθνη με σημαντικό ρόλο και εμπλοκή της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά μηνύματα που στέλνονται με δηλώσεις από όλες τις πλευρές, λέγοντας ότι ο ίδιος θα αποφεύγει να εμπλέκεται σε μια αρνητική ρητορική.

Αναφορικά με τη συνάντηση της Πέμπτης, σημείωσε ότι θέλει να στείλει το μήνυμα στον Ερσίν Τατάρ ότι «το στάτους κβο δεν αποτελεί λύση και δεν ωφελεί καμία από τις δύο κοινότητες».

«Το μοντέλο λύσης που θέλει ο κ. Τατάρ είναι εκτός συζήτησης. Επιμένουμε σε λύση ΔΔΟ στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών με πολιτική ισότητα. Τέτοια λύση θεωρεί ότι είναι εφικτή», επεσήμανε.

Παράλληλα εξήγησε στον κ. Στιούαρτ ότι η ΕΕ πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια στο πλαίσιο των ΗΕ επειδή μπορεί να προσφέρει κίνητρα τα οποία να δημιουργούν win-win κατάσταση πραγμάτων.

«Η Τουρκία έχει πολλά αιτήματα από την ΕΕ. Και η ΕΕ μπορεί να επωφεληθεί από την επίλυση του Κυπριακού. Είναι σημαντικό τα ΗΕ να στέλνουν το μήνυμα ότι οτιδήποτε άλλο εκτός από ΔΔΟ, δεν είναι επιλογή. Τα ΗΕ μπορούν να βασιστούν στον ίδιο και ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή μετέφερε στον κ. Στιούαρτ ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως και να μην αναμένονται οι εκλογές στην Τουρκία ενώ έθεσε και το θέμα των Βαρωσίων καθώς και την ανάγκη εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Να σημειώθεί ότι ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε στον κ. Στιούαρτ ότι θέλει να δημιουργήσει μια προσωπική σχέση με τον κ. Τατάρ, ενώ ο κ. Στιούαρτ από την πλευρά του, είπε ότι ευελπιστεί ότι αυτή η πρώτη συνάντηση θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μια δεύτερη συνάντηση.

Από πλευράς του, ο κ. Στιούαρτ είπε ότι νιώθει ενθαρρυμένος από τα όσα άκουσε και καλοσώρισε την πρόταση για συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να δοθούν κίνητρα.

«Τα ΗΕ στηρίζουν λύση ΔΔΟ σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού», δήλωσε ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί ότι υπάρχει χώρος για συμβιβασμό αλλά υπάρχει και δυσκολία για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά.

«Χρειάζεται δουλειά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Στιούαρτ έκανε ενημέρωση για το πού βρίσκεται το θέμα των Βαρωσίων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/Tothemaonline

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξω Φρενών υποψήφιος για πρόσληψη στην Πυροσβεστική – Όσα καταγγέλει στο ThemaOnline

Προεδρία ΔΗΣΥ: Υπεβαλε επίσημα υποψηφιότητα ο Δημήτρης Δημητρίου - Βίντεο

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων στα ταμεία των καταστημάτων - Καταγγελία για μηδενικό έλεγχο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top