ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο νόμος για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - Όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου

Αλλάζει ο νόμος για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα - Όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου

Τις αλλαγές στον νόμο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, στο πλαίσιο του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων νόμο συζήτησαν σήμερα, Τρίτη, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, εκπρόσωποι της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων Τουριστικών Καταλυμάτων και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι εκεί και όπου υπάρχει υπευθυνότητα και πολιτική βούληση επιλύονται διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτό, πρόσθεσε, συνέβη σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου, όπου για τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, που είναι δεκάδες χιλιάδες, «κάναμε σημαντικό βήμα προόδου για εγγραφή τους στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, διασφαλίζοντας πλήρως τις ανάγκες διαχείρισης πιθανών κινδύνων καθώς επίσης, πατάσσοντας την οποιαδήποτε αχρείαστη γραφειοκρατική απαίτηση».

Σημείωσε ότι δόθηκε, εκεί και όπου χρειάζεται, μία μεταβατική περίοδος «καθαρά στοχευμένη και όχι στα τυφλά προκειμένου όταν και εφόσον ανακοινωθούν τα τοπικά σχέδια να μπορέσουν να υποβάλλουν την τελική τους άδεια οικοδομής και με τον τρόπο αυτό να επιλύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων». Η μεταβατική περίοδος, είπε, για εκείνη την κατηγορία καταλυμάτων που επηρεάζονται είναι μέχρι το τέλος του 2024.

Δήλωσε ότι αυτό γίνεται για να μπορέσουν όλοι αυτοί να εγγραφούν στο μητρώο και να μπορέσουν να ασκούν την τουριστική υπηρεσία μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο ή μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Αναφερόμενος στα κριτήρια τα οποία θα δείχνουν ότι ένα κατάλυμα είναι αυτοεξυπηρετούμενο ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «ένας μόνο μετρητής ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρκετός και το κριτήριο της αυτοεξυπηρέτησης θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από την ίδια την τοπική αρχή με μία βεβαίωση η οποία θα προσκομίζεται στο Υφυπουργείο Τουρισμού».

Πρόσθεσε ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα τεθεί το κείμενο προς τελική έγκριση και μετά στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου βάσει της οποίας το τέλος διανυκτέρευσης δεν θα εισπράττεται πλέον από τις τοπικές αρχές με τον σημερινό τρόπο, αλλά στο τιμολόγιο πληρωμής στο ξενοδοχείο ή στο κατάλυμα θα αναγράφεται πάνω και το τέλος διανυκτέρευσης και ως εκ τούτου, με αυτόν τον μηχανισμό, οι τοπικές αρχές θα μπορέσουν να εισπράττουν τα τέλη διανυκτέρευσης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι μετά από μια μακρά και εποικοδομητική συζήτηση που έγινε καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια πρόταση νόμου με την οποία συμφωνούν οι επηρεαζόμενοι, το αρμόδιο Υφυπουργείο, η Επιτροπή στο σύνολό της ώστε να κλείσουμε κενά στη νομοθεσία, να αφαιρέσουμε στρεβλώσεις και να λύσουμε προβλήματα που διαφάνηκαν μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες.

Επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό που βρέθηκε μια προσωρινή λύση για κάποια καταλύματα που σήμερα δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν γιατί επίκειται αλλαγή των τοπικών σχεδίων, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Αγίας Νάπας. Ανέφερε επίσης, ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι βρέθηκε λύση και στο ζήτημα της αδειοδότησης για οικοδομές που έχουν περισσότερα από ένα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και χρειάζονταν το κάθε κατάλυμα να έχει το δικό του μετρητή ηλεκτρισμού από την ΑΗΚ. «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας, ως κόμμα γιατί με αυτή την πρόταση θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα», είπε ο κ. Κώστα.

Υπενθύμισε ακόμη ότι ο λόγος που ψηφίστηκε η πρόταση νόμου πριν τρία χρόνια ήταν για να αρθεί η παρανομία, να μην υπάρχει πλέον φοροδιαφυγή, και να υπάρχει έλεγχος σε θέματα υγείας και ασφάλειας. Επισήμανε ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι απλά ούτως ώστε να μην μείνει κανείς εκτός αδειοδότησης.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, δήλωσε από πλευράς του ότι στην εφαρμογή της νομοθεσίας των καταλυμάτων, οι ενδιαφερόμενοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, θα πρέπει να παρουσιάσουν τα διάφορα δικαιολογητικά ώστε να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Έχουν γίνει, πρόσθεσε, κάποιες προτάσεις ώστε οι διαδικασίες να γίνουν πιο ευέλικτες και την ίδια στιγμή να δοθεί ο χρόνος σε αυτούς που αντιμετωπίζουν ζητήματα σε ό,τι αφορά την αλλαγή χρήσης των υποστατικών τους να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις και τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη του Υφυπουργείου να τηρήσει την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και την ίδια στιγμή η κάθε τοπική αρχή να δει κατά πόσον τα υποστατικά αυτά, τα οποία αδειοδοτούνται, πληρούν πλήρως τους όρους και τους κανονισμούς.

*φωτογραφία αρχείου

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξω Φρενών υποψήφιος για πρόσληψη στην Πυροσβεστική – Όσα καταγγέλει στο ThemaOnline

Προεδρία ΔΗΣΥ: Υπεβαλε επίσημα υποψηφιότητα ο Δημήτρης Δημητρίου - Βίντεο

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων στα ταμεία των καταστημάτων - Καταγγελία για μηδενικό έλεγχο

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top