ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: «Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» - Οι στόχοι του για τη συνάντηση με Τατάρ

Χριστοδουλίδης: «Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» - Οι στόχοι του για τη συνάντηση με Τατάρ

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, η συνάντηση του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην οικία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, η οποία διήρκησε 2 περίπου ώρες.

Ερωτηθείς για τον στόχο του κατά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι μια πρώτη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται έπειτα από δική μας πρωτοβουλία. Έχω ξεκάθαρο στόχο, έχω ξεκάθαρο προσανατολισμό, το που θέλουμε να φτάσουμε. Δεν το έχω κρύψει εξάλλου. Το έχω αναφέρει δημόσια», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «γνωρίζω ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συνάντηση, eιδικότερα την πρώτη άτυπη συνάντηση. Aλλά τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα, είναι αυτά που έχω αναφέρει και δημόσια και αυτά θα μεταφέρω στο συνομιλητή μου ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα τα οποία θεωρώ να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις».

«Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, με ενδιαφέρει να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπάσιμο του αδιεξόδου», είπε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημείωσε πως αυτός «δεν είναι εύκολος στόχος. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν επιθυμεί κανένας περισσότερο από εμάς να επαναρχίσει ο διάλογος και να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου».

Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Τατάρ για την πρότασή του σε σχέση με συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει θέση για αυτό.

«Υπάρχουν και προτάσεις που έχουν ήδη γίνει μέσα στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών. Υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα μέσα στο πλαίσιο της σχετικής τεχνικής ειτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Είχαμε το παράδειγμα των πυρκαγιών», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τεχνογνωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Θα ακούσω τον κ. Τατάρ και είμαι έτοιμος να απαντήσω».

«Γενικότερα η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικων επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω. Αυτό θα μεταφέρω και στον κ. Τατάρ, αλλά να ακούσουμε πρώτα και ως ένδειξη εκτίμησης στον ίδιο. Ακόμα δεν τον έχω συναντήσει και όταν επιστρέψω θα είμαστε εδώ να συζητήσουμε ό,τι θέλετε», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδεύεται από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαο Μενελάου, και την κ. Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα είναι η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου. Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος μετέβη στο αεροδρόμιο με την προεδρική λιμουζίνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη οποία χρησιμοποιεί για πρώτη φορά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Όλες οι δηλώσεις του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας στο βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top