Γυρίζει σελίδα η Κύπρος από την Τετάρτη 1η Μαρτίου, με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν βίωσε το Κυπριακό πρόβλημα.
Ο όγδοος Πρόεδρος της Δημοκρατίας γεννήθηκε στην Πάφο και κλείνει τα πενήντα στις 6 Δεκεμβρίου. Από τη μεταπολεμική γενιά προέρχεται και η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η δεύτερη τη τάξει στην ιεραρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι 37 ετών (18-10-1985) και από το 2021 είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων. Από το 2021 οι επικεφαλής της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, κάτι που θα συνεχιστεί και τώρα.
Στα 53 ο μέσος όρος στην ΕΕ
Μέχρι τώρα ο 76χρονος Νίκος Αναστασιάδης (27-9-1946) ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηγέτης στην ΕΕ, ενώ τον ακολουθεί ο 64χρόνων καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μάλιστα είναι εκλελεγμένος πολιτικός από τη δεκαετία του 1990, κάτι σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πάνω από εξήντα είναι επίσης ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κώστα και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.
Από εκεί και πέρα ακολουθεί η γενιά των σαραντάρηδων. Εννιά από τους ευρωπαίους ηγέτες είναι στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, ενώ η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, είναι μόλις 37 (16-11-1985). Σύμφωνα με έκθεση του 2019 του Bloomberg, ο μέσος όρος ηλικίας των παγκόσμιων ηγετών έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1950, αλλά οι ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων αντιστρέφουν την τάση και γίνονται νεότεροι από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 67. Σήμερα, ο μέσος όρος ηλικίας είναι μόλις 53, σύμφωνα με ανάλυση του Euronews.
Σε όλη την Ευρώπη οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι δεν γίνονται απλώς νεότεροι, αλλά τείνουν να είχαν λιγότερη εμπειρία στη νομοθετική ή σε επίσημες πολιτικές θέσεις πριν αναλάβουν την ανώτατη θέση. Επίσης, εξαρτώνται λιγότερο από τα κυρίαρχα κόμματα και προς μεγάλη απογοήτευση μιας παλαιότερης γενιάς έχουν υποστηρίξει τη μετάβαση της πολιτικής στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μακρόν, Σουνάκ, Ζελένσκι
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπήκε στην ενεργό πολιτική μόνο πέντε χρόνια πριν γίνει πρόεδρος το 2017 σε ηλικία 39 ετών. Ηταν ο νεότερος ηγέτης της Γαλλίας μετά τον Ναπολέοντα. Ο Rishi Sunak, τρία χρόνια νεότερος του, πέρασε μόνο επτά χρόνια στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Σουνάκ είναι ο νεότερος πρωθυπουργός μετά τον Ρόμπερτ Τζένκινσον, τον 2ο κόμη του Λίβερπουλ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα του το 1812.
Η Ιταλία είχε τον νεότερο πρωθυπουργό της ποτέ το 2014, η Ιρλανδία το 2017 και η Ουκρανία το 2019. Το 2017, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έγινε καγκελάριος της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 31 ετών, σημειώνοντας το ρεκόρ ως ο νεότερος αρχηγός κυβέρνησης στον κόσμο, τίτλος που κληρονόμησε από τον τότε 34χρονο Μάριν από τη Φινλανδία δύο χρόνια αργότερα.
Λιγοστεύουν οι πολιτικοί καριέρας
Ο επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Trinity College του Δουβλίνου, Jan Berz, μαζί με τους συναδέλφους του Ferdinand Müller-Rommel και Michelangelo Vercesi, δημοσίευσαν ένα βιβλίο για αυτό το θέμα τον περασμένο Ιούνιο, με τίτλο Πρωθυπουργοί στην Ευρώπη: Αλλαγή Επαγγελματικών Εμπειριών και Προφίλ. Συγκρίνοντας το παρελθόν των Ευρωπαίων πρωθυπουργών μεταξύ 1945 και 2019, διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους μεταξύ 2000 και 2019 είχαν υπηρετήσει λιγότερο από έξι χρόνια ως βουλευτές.
Κατά μέσο όρο, ήταν ένα χρόνο λιγότερο από τους προκατόχους τους την προηγούμενη δεκαετία. Επίσης, κατά μέσο όρο, είχαν 10 μήνες λιγότερη εμπειρία ως υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου. Οι εμπειρίες σταδιοδρομίας των ευρωπαίων ηγετών έχουν γίνει λιγότερο πολιτικές και πιο τεχνικές, διαπίστωσαν επίσης ο Berz και οι συνάδελφοί του, και ολοένα και πιο ποικίλες. Κατά μία έννοια, οι ηγέτες της Ευρώπης δεν είναι πλέον οι πολιτικοί καριέρας που ήταν.
Ένα υπόβαθρο στις επιχειρήσεις ήταν η διαδρομή που ακολούθησαν ο Μακρόν και ο Σουνάκ, καθώς και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου, για παράδειγμα. Ο Leo Varadkar, ο σημερινός Ιρλανδός Taoiseach, ήταν γιατρός πριν από την πολιτική. Ο Ουκρανός Volodymyr Zelenskyy, ήταν ηθοποιός που έπαιξε το ρόλο ενός ειλικρινούς προέδρου, του πιο μεταμοντέρνου σταδιοδρομίας.
Προσωπικότητα και δημόσια αναγνώριση
Ένας βασικός λόγος για αυτήν την τάση είναι η πτώση των κυρίαρχων κομμάτων. «Αντί να επιλέγουν τον πρωθυπουργό ή τον προεδρικό υποψήφιο με εκτενή πολιτική εμπειρία, τα πολιτικά κόμματα προτιμούν όλο και περισσότερο υποψήφιους με συμπαθή προσωπικότητα, χάρισμα και δημόσια αναγνώριση», είπε. «Αυτό διευκόλυνε περισσότερους άπειρους πολιτικούς να ανέβουν στις βαθμίδες των πολιτικών κομμάτων και να εισέλθουν σε κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις σε νεότερη ηλικία», ανέφεφρε ο Jan Berz, στο euronews.
Η παρακμή των κυρίαρχων κομμάτων έχει διευκολύνει τους ηγέτες, όπως ο Μακρόν, να δημιουργήσουν τα δικά τους πολιτικά οχήματα. Πρόκειται επίσης για μεγαλύτερη αστάθεια της ευρωπαϊκής πολιτικής, είπε ο Stefan Lehne, επισκέπτης μελετητής στο think tank Carnegie Europe. Καθώς η οικοδόμηση συνασπισμών έχει γίνει πιο συνηθισμένη αλλά πολύπλοκη, συχνά με τη συμμετοχή τριών ή περισσότερων κομμάτων, αυτό έχει δώσει ένα προβάδισμα στους «νεαρούς πολιτικούς επιχειρηματίες που είναι δυσαρεστημένοι με την πολιτική του κατεστημένου», εξήγησε ο Lehne.
«Η πολιτική έχει γίνει πιο αγχωτική σε περιόδους του κύκλου ειδήσεων 24/7 και της αυξανόμενης σημασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε. «Αυτό ωφελεί και πάλι τους νεότερους πολιτικούς που έχουν περισσότερες αντοχές και είναι καλύτεροι στη σύγχρονη επικοινωνία».
Oι εξαιρέσεις
Ο Mark Rutte, 55 ετών, υπηρετεί ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010. Ο Ulf Kristersson, ο πρόσφατα εγκατεστημένος πρωθυπουργός της Σουηδίας, έγινε 59 ετών. Μέχρι τώρα, ωστόσο, η τάση έχει κλίνει προς τους άνδρες ηγέτες, είπαν οι αναλυτές. Αν και η Mette Frederiksen έγινε η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας το 2019, είχε τέσσερα χρόνια εμπειρίας ως υπουργός του υπουργικού συμβουλίου και πάνω από 17 χρόνια στο δανικό κοινοβούλιο πριν από αυτό.
Η Katrín Jakobsdóttir είχε μια δεκαετία στο Althing πριν γίνει πρωθυπουργός της Ισλανδίας το 2017, τότε σε ηλικία 41 ετών. Η Kaja Kallas, η πρωθυπουργός της Εσθονίας, μπήκε επίσης για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο μια δεκαετία πριν αναλάβει την κορυφαία θέση.
Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni, 45 ετών, έγινε νομοθέτης το 2006, αν και κατείχε ελάχιστα σημαντικά αξιώματα πριν αναλάβει την κορυφαία θέση πέρυσι. Εξαίρεση αποτελεί η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Sanna Marin, η οποία υπηρέτησε μόλις τέσσερα χρόνια ως βουλευτής πριν αναλάβει την πρωθυπουργία το 2019, σε ηλικία μόλις 34 ετών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νίκος-Αννίτα: Η μεταπολεμική γενιά στο πηδάλιο του κράτους
Έπιασε τιμόνι τύφλα στο μεθύσι 52χρονος και προκάλεσε τροχαίο - Οδηγούσε χωρίς άδεια και ασφάλεια
Τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι μετά από ρίψη κροτίδων στο Ανόρθωση-ΑΕΛ
Φορούσε κουκούλα που κάλυπτε το πρόσωπό του στο Ομόνοια-ΑΠΟΕΛ - Ενώπιον Δικαστηρίου 38χρονος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις