Το Κίνημα Οικολόγων έχει αποφασίσει να συγκροτήσει πλατφόρμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που θα υποστηρίξουν πρόταση προς τους δυο ηγέτες για διατήρηση της ονομασίας «Κυπριακή Δημοκρατία» και της σημαίας και μετά τη λύση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, ανέφερε ότι εισήγηση θα κατατεθεί σε οργανώσεις και κόμματα με στόχο να δημιουργηθεί ένα Κίνημα με βασικές φυσιογνωμίες τους δύο Τ/κ που υπερασπίστηκαν πρόσφατα στα κατεχόμενα την σημαία της ΚΔ.
Είπε ότι έγιναν ήδη επαφές στα κατεχόμενα και με τον Σενέρ Λεβέντ και με το ζεύγος των Τ/κ που αντήρτησε τη σημαία της ΚΔ στο σπίτι του και δέχθηκε διώξεις καθώς και με άλλους φορείς. Το υπόμνημα θα επιδοθεί στον ΠτΔ και στον Μουσταφά Ακιντζί.
"Θα φτιάξουμε δηλαδή μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών και οργανώσεων που θα στηρίξει με υπογραφές το αίτημα να παραμείνει η κυπριακή σημαία και η ονομασία και μετά τη λύση, θα συλλεγούν υπογραφές από Ε/κ και Τ/κ και αυτό αρχίζει άμεσα κιόλας, από την Δευτέρα, θα έχουμε υπόμνημα στα ελληνικά και τουρκικά και πιστεύω ότι θα υπάρξει μαζική υποστήριξη αυτού του αιτήματος γιατί έχει πολιτική επιχειρηματολογία", ανέφερε.
"Υπάρχει και εκεί η ίδια άποψη ότι δηλαδή για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ΚΔ, για να εξασφαλιστεί ότι δεν έχουμε παρθενογένεση και ένα καινούργιο κράτος που δημιουργείται από το πουθενά, ή ότι έχουμε ένα κράτος που δημιουργήθηκε από δύο προηγούμενα κράτη, αυτά πρέπει να τα διαγράψουμε δια παντός και να στέλλουμε μήνυμα προς τα έξω ότι δεν είναι αυτό που συμβαίνει, αλλά μετεξέλιξη της ΚΔ, και θα πρέπει τα σύμβολα να παραμείνουν τα ίδια", ανέφερε.
Με αφορμή την συνέντευξη του ΠτΔ στην τουρκική Σαμπάχ και την διευκρίνηση σήμερα ότι χαριτολογούσε όταν αναφερόταν σε Ηνωμένες Πολιτείες Κύπρου αλλά και δήλωση Ακιντζί περί «Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου», ο κ. Περδίκης είπε ότι έχει ανοίξει ένα σοβαρό θέμα που αφορά την ανάγκη να διασφαλιστεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι με τη λύση του Κυπριακού θα υπάρξει συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι δημιουργία ενός νέου κράτους, δηλαδή παρθενογένεση ή ένωση δυο ιδρυτικών συνιστώντων κρατών.
"Αποτελεί γενική παραδοχή ότι η σημαία και η ονομασία χαρακτηρίζουν εν μέρει την εικόνα ενός κράτους. Η αλλαγή ονόματος και σημαίας εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως δημιουργία νέου κράτους. Για το λόγο αυτό εμείς – και πολλοί άλλοι Κύπριοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι – φρονούμε ότι πρέπει να παραμείνει και μετά τη λύση του Κυπριακού η ονομασία «Κυπριακή Δημοκρατία» και η υφιστάμενη Κυπριακή σημαία. Εξάλλου η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ονομασία ήταν κοινό κτήμα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με την ίδρυση του κράτους και για πολλά χρόνια", κατέληξε ο κ. Περδίκης.
Δημιουργούνται κίνδυνοι πολιτικής μορφής από την εξέλιξη με χαλούμι
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων αναφέρθηκε και στη δημοσίευση χθες της αίτησης που υπέβαλε η Κύπρος για κατοχύρωση του χαλουμιού. Είπε ότι παρόλο που δεν επιθυμεί να μειώσει τις προσπάθειες του Υπουργού Γεωργίας και παρόλο που πρόκειται για μια σημαντική κομβική στιγμή για την Κύπρο, το Κίνημα διατηρεί τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς του.
"Από οικονομικής άποψης πρόκειται για μια εξέλιξη σταθμό για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της βιομηχανίας και του εμπορίου στη χώρα μας. Αλλά από την αρχή εκφράσαμε την άποψη ότι στο θέμα του χαλουμιού, οι Τούρκοι πέτυχαν την βασική επιδίωξη τους να πωλούν το χαλούμι, άλλως `χελίμ`, στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να αναγνωρίσουν την εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που τίθενται για τη συμφωνία αυτή, ώστε η όλη διαδικασία να μην συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και των δομών του", ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη η συμφωνία που προηγήθηκε της δημοσίευσης του φακέλου έχει πολλά κενά και δημιουργεί πολλούς κινδύνους πολιτικής μορφής που σχετίζονται με έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και αποαναγνώριση της ΚΔ.
Ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο του οργανισμού Veritas στα κατεχόμενα, το πως θα διεξάγονται αυτοί οι έλεγοι, πως θα επεμβαίνει το κρατικό χημείο στις κατεχόμενες περιοχές και πως θα γίνονται έλεγχοι οχημάτων, εγκαταστάσεων και κτηνοτροφικών μονάδων στα κατεχόμενα και ποιο θα είναι το εκτελεστικό όργανο που θα κληθεί είτε να κλείσει ακατάλληλες μονάδες, είτε να επιβάλει ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις