ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές φρούτων και λαχανικών - Γιατί αλλάζουν καθημερινά;

Ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές φρούτων και λαχανικών - Γιατί αλλάζουν καθημερινά;

Το ερώτημα το οποίο συναντάμε συχνά τον τελευταίο καιρό από τους καταναλωτές είναι η διακύμανση των τιμών σε προϊόντα όπως λαχανικά και φρούτα.

O Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου , μιλώντας στο ThemaOnline ανέφερε κάποιους από τους λόγους που συμβαίνει το φαινόμενο της διακύμανσης στα οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Αρχικά εξήγησε ότι η διακύμανση έχει να κάνει με την προσφορά και την ζήτηση , υπογραμμίζοντας πως στα οπωροκηπευτικά προϊόντα «είναι γεγονός ότι από τις 365 μέρες , στις 300 μέρες οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, με μεμονωμένες μέρες όπου οι τιμές είναι ψηλές».

Σε ερώτηση μας , πώς γίνεται την Δευτέρα ένας καταναλωτής να επισκέπτεται την υπεραγορά και να αγοράζει αγγουράκια στα 0.99 σεντ και την επόμενη μέρα την Τρίτη όταν επισκέπτεται ξανά την ίδια υπεραγορά να βρίσκει τη τιμή για τα αγγουράκια στα 3.20ευρώ;

Ο κ.Χατζηαδάμου απάντησε ότι τα οπωροκηπευτικά ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι είναι προϊόντα που δεν μπορούν να διατηρηθούν σε στοκ για κρατήσουν την φρεσκάδα τους, όπως άλλα προϊόντα διαρκείας (πχ μακαρόνια). Το γεγονός ότι έχουν τη συγκεκριμένη ιδιομορφία, σημαίνει ότι το στοκ αναπληρώνεται σχεδόν καθημερινά από τους παραγωγούς.

Εάν οι συνθήκες είναι φυσιολογικές και δεν υπάρξουν παράγοντες αστάθμητοι που να επηρεάζουν την ποσότητα και παραγωγή του προϊόντος τότε η τιμή είναι φυσιολογική.

Όπως εξήγησε εάν προκύψουν θέματα όπως καιρικές συνθήκες που θα επηρεάσουν την παραγωγή ή κάποιο πρόβλημα στη παραγωγή , τότε ξεκινάνε και οι διακυμάνσεις με άνοδο ή κάθοδο τιμών.

Τόνισε ότι το γεγονός ότι στο παρελθόν υπήρχαν περισσότεροι μεσιτέμποροι, υπήρξε και χειραγώγηση στις τιμές. Μετά όμως από καταγγελίες που έχουν γίνει έχει «έχουμε σπάσει αυτό το απόστημα που υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια», σχολίασε ο κ.Χατζηαδάμου.

Πλεόν όπως περιέγραψε, οι υπεραγορές ή παραγωγοί έχουν τα δικά τους φορτηγά και έρχονται σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, κλείνοντας απευθείας συμφωνίες καταστήματα με παραγωγούς. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ.Χατζηαδάμου ότι οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα «εκεί που διαπιστώνεται ότι γίνεται συστηματικά διακύμανση τιμών σε προϊόντα, να πάνε σε άλλο κατάστημα που υπάρχει σταθερότητα στις τιμές».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top