ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχεί για τον «κόσμο τον φτωχό» ο Υπουργός Ενέργειας - «Ο ηλεκτρισμός πρέπει να φθηνύσει επειγόντως»

Ανησυχεί για τον «κόσμο τον φτωχό» ο Υπουργός Ενέργειας - «Ο ηλεκτρισμός πρέπει να φθηνύσει επειγόντως»

Ο ηλεκτρισμός πρέπει να φθηνύσει επειγόντως, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, στην πρώτη συνάντησή του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.

Ο Υπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη προσωπική του ανησυχία για τον «κόσμο τον φτωχό» και ανέφερε ότι είναι επείγον να φθηνύσει ο ηλεκτρισμός, για να μην φοβούνται τα νοικοκυριά να ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος, ή η βιομηχανία να λειτουργήσει. Πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσουν με ενσυναίσθηση για τον κόσμο που υποφέρει.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα εξασκήσει πίεση ώστε να μπορεί το δίκτυο να απορροφήσει όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Κακώς δεν μπορούμε να ρίξουμε στο δίκτυο όλες τις ΑΠΕ, θα κοιτάξουμε τα δίκτυα και της μεταφοράς και διανομής, θα δούμε που υστερούμε, θα εξασκήσουμε πίεση για να διορθωθούν όλα αυτά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται χώρα με τόση ηλιοφάνεια να μην μπορεί να την αξιοποιήσει πλήρως.

Είπε επίσης ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες για έλευση του φυσικού αερίου, για να έχει η Κύπρος φθηνή ενέργεια.

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει αμφίδρομη συνεργασία με την Επιτροπή Ενέργειας και ανέφερε ότι θα είναι πολύ συχνός επισκέπτης, ώστε μαζί με του βουλευτές να υπάρχει πραγματική συζήτηση ρεαλισμό και να μπαίνουν από κοινού στόχοι.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή για το θέμα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι θα πρέπει να μελετηθούν οι εναλλακτικές τι μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του ρεαλισμού και όλες οι δυνατές λύσεις ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε πηγή ενέργειας.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να συνυπάρξει η συμβατική ενέργεια με την ενέργεια από τις ΑΠΕ ώστε να φθηνύσει τη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθεσε ότι τα δίκτυα μεταφοράς και πιθανόν το δίκτυο διανομής έχουν πρόβλημα, θα ακούσει τους ειδικούς για το θέμα και θα αποφασίσει για το τι πρέπει να γίνει για να μεγαλώσει η χρήση των φωτοβολταϊκών στο σύστημα.

Σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού

Σε σχέση με προθέσεις της νέα κυβέρνησης για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ.Παπαναστασίου είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου και το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο να προωθηθεί στη νομική υπηρεσίες. Σε παραινέσεις βουλευτών ότι πρέπει να έρθει στη Βουλή εντός ενός μηνός, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο θα το φέρει σε ένα μήνα.

Όπως αναφέρθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο παρακολούθησης των καταναλωτικών αγαθών.

«Ο καταναλωτής είναι η ανησυχία μας, ο πληθωρισμός είναι η ανησυχία μας, θέλουμε να βοηθήσουμε με εργαλεία τα οποία να βοηθήσουνε τον καταναλωτή να κάνουν τις σωστές επιλογές του», ανέφερε σε δηλώσεις του.

Ωστόσο σύνδεσμοι εργοδοτών και υπεραγορών, εξέφρασαν της αντίθεσή τους με αυτό το εργαλείο σύγκρισης των τιμών, που θα αφορά επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 8 εκ. ευρώ, αναφέροντας ότι πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα στον ανταγωνισμό, ιδιαίτερα με τις μικρότερες υπεραγορές που δεν θα περιλαμβάνονται το σύστημα.

Αντίθετα ενώσεις καταναλωτών, τάχθηκαν υπέρ του εργαλείου αυτού, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις έθεσαν και το θέμα της απόδοσης της ΑΤΑ για αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι πρόκειται για ένα απλό εργαλείο για τη διαφάνεια των τιμών, ωστόσο είπε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της οργανικής αλλαγής, ώστε να δίνεται πιο φθηνή ενέργεια στον παραγωγό για να παράγει φθηνό προϊόν. Το πραγματικό πρόβλημα, τόνισε είναι στη φθηνή ενέργεια που απαιτείται για να παραχθεί ένα προϊόν που να είναι ανταγωνιστικό, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην Κυβέρνηση και ανέφεραν στον Υπουργό ότι είναι αναγκαία η παρουσία του στη Βουλή.

Σε σχέση με την πολιτική της νέας Κυβέρνησης για το καλάθι του νοικοκυριού, είπε ότι κάλεσε να δοθεί συνέχεια της προηγούμενης πρωτοβουλίας για ετοιμασία νομοσχεδίου για το καλάθι του νοικοκυριού. Ανέφερε ότι πρόκειται για έναν κατάλογο με προϊόντα που να είναι συγκρίσιμα μεταξύ τους και είπε ότι δεσμεύτηκαν από κοινού για τον Υπουργό, ώστε να έρθει σε ένα μήνα το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει η συζήτησή του για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην αγορά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι ο νέος Υπουργός έχει σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει με πρώτο την πολύ ψηλή τιμή του ηλεκτρισμού που έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την αισχροκέρδεια στα καύσιμα, τα δικαιώματα ρύπων που κρατούν τις τιμές του ηλεκτρισμού ψηλά, τις ψηλές τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκη, της έλευσης του φυσικού αερίου, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και το ενεργειακό πρόγραμμα στην ΑΟΖ.

Σε σχέση με το καλάθι του νοικοκυριού, είπε ότι πρόκειται για ημίμετρο και η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει πως μειώνεται το αυξημένο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαιρέτισε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση θα φέρει σε ένα μήνα το σχετικό νομοσχέδιο για το καλάθι του νοικοκυριού στη Βουλή.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι είπε στον Υπουργό ότι άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επιχορήγηση των φωτοβολταϊκών κατά 100% για τις ευάλωτες ομάδες και κατά 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό. Πρόσθεσε ότι θα περιμένουν να τηρήσει τη δέσμευσή για αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς, ενώ τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτισε το γεγονός ότι ο νέος Υπουργός αποδέχεται τις όποιες ελλείψεις του παρελθόντος και έχει πρόθεση να σηκώσει τα μανίκια και να καλύψει αυτές τις ελλείψεις σε σχέση και με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που οι στόχοι του νέου Υπουργού τείνουν να είναι ρεαλιστικού περιεχομένου ώστε να επιτευχθούν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεσηΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top