ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Θέλετε ισότητα; Πάρτε προς το παρόν υποτροφίες και βλέπουμε

Θέλετε ισότητα; Πάρτε προς το παρόν υποτροφίες και βλέπουμε

Κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βλέπουμε και ακούμε πολλά. Τα περισσότερα, μεγαλοστομίες, κούφια συνθήματα, κενά ευχολόγια, βαρύγδουπες εξαγγελίες που δεν θα οδηγήσουν πουθενά, κροκοδείλια δάκρυα για τις ανισότητες και την καταπίεση από αυτούς που τις συντηρούν και τις διαιωνίζουν.

Αν ανατρέξετε στις αντίστοιχες δηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών, θα βρείτε να επαναλαμβάνονται πάνω κάτω τα ίδια. Και φυσικά να μην αλλάζει το παραμικρό. Δεν λέω, ψηφίστηκαν νόμοι, συνθήκες, hey, μέχρι και ένα μεγαλεπήβολο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την πενταετία(!) 2023-2028 καταρτίστηκε πρόσφατα (στη χώρα όπου δίνουν απλόχερα και χωρίς έλεγχο στρατιωτικά G3 στα entitled καθίκια για να σκοτώνουν τις πρώην τους) για να μην λέμε ότι δεν έκαναν και τίποτα. Αλίμονο. Πρέπει να τους χειροκροτήσουμε που ψήφισαν νόμους, κατάρτισαν εθνικά σχέδια σε βάθος πενταετίας και ΘΑ εφαρμόσουν τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, άσχετα αν όλα αυτά έγιναν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα! Πρόοδος, όχι αστεία.

Όταν ρώτησα σε μια συνέντευξη την προηγούμενη Επίτροπο για την Ισότητα των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου (είμαι σίγουρος πως πολλοί από σας δεν ξέρατε καν ότι είχαμε τέτοια Επίτροπο), αν βρίσκει κι εκείνη ειρωνικό που τη συγκεκριμένη Επίτροπο τη διορίζει πάντα ένας άντρας, χαμογέλασε μάλλον αμήχανα και είπε ότι έχω δίκιο, άλλωστε κι εκείνη την διόρισε ο Νίκος Αναστασιάδης, και δεν νομίζω ότι τάραξε ακριβώς και τα λιμνάζοντα νερά της πατριαρχίας κατά τη διάρκεια της θητείας της. Τόσο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όσο και η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, τόνισαν σήμερα την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο ρόλος της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, σε μια έμμεση αναγνώριση του μέχρι τώρα διακοσμητικού ρόλου της.

Και ως “δωράκι” ο Πρόεδρος ανακοίνωσε πως “σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένης της χαμηλής εκπροσώπησης των γυναικών στην καινοτομία και την τεχνολογία, με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων (τώρα η Τζόζη Χριστοδούλου, που ο ίδιος διόρισε) και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση 10 υποτροφιών σε γυναίκες της Κύπρου. Γιατί ποιος καλύτερος τρόπος να καλύψεις δεκαετίες και δεκαετίες ελλείψεων, αδιαφορίας, πατριαρχικών αντιλήψεων και θεσμικού σεξισμού από ένα πρόσκαιρο “δώρο”, μια κίνηση εντυπωσιασμού που θα προκαλέσει αίσθηση, χειροκρότημα, μπράβο και likes, θα χαρακτηριστεί “μια καλή αρχή” και “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” και κανείς δεν θα αμφισβητήσει την καλή πρόθεση και το ότι η καρδιά βρίσκεται στη σωστή θέση; Άλλοι μοιράζουν για τον ίδιο λόγο τριαντάφυλλα, ο Πρόεδρος κάτι πιο χειροπιαστό και χρήσιμο: υποτροφίες.

Αντί, ας πούμε, την πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, τη σωστή (και όχι διακοσμητική) χρήση των νόμων περί έμφυλης βίας και διακρίσεων, το ξερίζωμα αναχρονιστικών αντιλήψεων από θεσμούς όπως η δικαιοσύνη, η δημόσια εκπαίδευση, τα Σώματα Ασφαλείας, οι ένοπλες δυνάμεις αλλά και η ίδια η πολιτική, η επίδειξη μηδενικής ανοχής στα φαινόμενα (και η όχι το ξέπλυμά τους με μόνιμη δικαιολογία “έτσι κάνουν όλοι” ή ‘γιατί οι άλλοι τι έκαναν;”), ο περιορισμός του ρόλου της μισογυνικής Εκκλησίας στον δημόσιο βίο και η εκπαίδευση των πολιτών προς αυτή την κατεύθυνση από νεαρή ηλικία. Αλλά όλα αυτά θέλουν σκληρή, επίμονη και επίπονη δουλειά (πώς να αλλάξεις νοοτροπίες αιώνων;), άσε τη σύγκρουση με τις ακραία συντηρητικές δυνάμεις του νησιού, που στήριξαν σούμπιτες Χριστοδουλίδη, ώστε να σιγουρευτούν ότι θα παραμείνει συντηρητική η κοινωνία. Οπότε πάρτε τριαντάφυλλα, υποτροφίες και προσφορές στα καλλυντικά, τώρα που γυρίζει.

Την ίδια στιγμή, οι παίκτριες της εθνικής ομάδας μπάσκετ κορασίδων (sic) U16 δεν θα συμμετέχουν στο πανευρωπαϊκού του Μαυροβουνίου, γιατί η Ομοσπονδία έχει λεφτά μόνο για τις δύο ομάδες αγοριών (που πάνε κάθε χρόνο στάνταρ) και για ΜΙΑ από τις δύο των κοριτσιών (που πάνε εναλλάξ), γιατί, λέει, “τα αγόρια που παίζουν μπάσκετ είναι περισσότερα απ’ τα κορίτσια” (σοβαρά, ΈΤΣΙ δικαιολογούν τον σεξισμό) και το Κακουργιοδικείο Πάφου έριξε έξι μήνες με γαμημένη ΑΝΑΣΤΟΛΗ στον 63χρονο που πήγε να πνίξει τη γυναίκα του τον περασμένο Οκτώβριο στην Τάλα. Έξι μήνες. Με αναστολή. Για απόπειρα γυναικοκτονίας. Γιατί, λέει το δικαστήριο, ο δράστης είναι «νομοταγής πολίτης και ένα νοικοκυρεμένο άτομο» (I shit you not) που έδειξε «πλήρη και ειλικρινή μεταμέλεια για την πράξη του».  Επαναλαμβάνω. Για κάποιον που πήγε να πνίξει τη γυναίκα του.

Δεν πειράζει όμως. Έχετε υποτροφίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top