To άλφα και το ωμέγα στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων είναι η πρόληψη και ως εκ τούτου η εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, σεξουαλική κακοποίηση και παιδική πορνογραφία είναι υψίστης σημασίας, δήλωσε η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, εκφράζοντας ικανοποίηση για τον ορισμό Υπουργικής Επιτροπής και το διορισμό ανεξάρτητου συμβούλου.
Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ σχετικά με το χρονικό πλαίσιο, μέχρι το τέλος του έτους, που τέθηκε, σημείωσε ως πολύ θετικό το γεγονός το στενό χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα θα συντείνει ώστε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να εργαστούν με ζήλο για να ετοιμαστεί η στρατηγική.
Περαιτέρω η κ. Κουρσουμπά εξέφρασε την άποψη ότι εκ παραδρομής το Υπουργικό Συμβούλιο δεν περιέλαβε στην Υπουργική Επιτροπή το Υπουργείο Υγείας και ότι θα γίνει διόρθωση. Στην ορισθείσα Υπουργική Επιτροπή συμμετέχουν οι Υπουργοί Εργασίας, Δικαιοσύνης και Παιδείας.
Η ανάγκη για εθνική στρατηγική και την πάταξη της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών υπήρχε και παραμένει πάγια θέση της ως Επιτρόπου για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών, ανέφερε προσθέτοντας ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μπορέσει το κράτος να προστατεύσει τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Η Επίτροπος πρόσθεσε ότι έχει ήδη διατυπώσει θέσεις για το πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Σύμβασης Λανζαρότε και περιλαμβάνει την πρόληψη, αναφορά και την εκδίκαση υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Κύπρο.
Περαιτέρω ανάφερε πως η θέση της ήταν ότι επιβαλλόταν να συσταθεί Ad hoc Επιτροπή από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Υγείας.
Η Επίτροπος εξήγησε ότι ένα από τα μεγάλα ελλείμματα είναι η απουσία ή η μη επαρκής παρουσία των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής είναι πάρα πολύ σημαντικό οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας να συμμετέχουν και στο στάδιο της πρόληψης, ανέφερε, εξηγώντας πως ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Τα συναρμόδια Υπουργεία θα διαπιστώσουν τις δράσεις που πρέπει να περιληφθούν στις διαδικασίες υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για πρόληψη, ανέφερε, προσθέτοντας πως στο Στρατηγικό Σχέδιο πρέπει να περιληφθούν οι διαδικασίες με τις οποίες θα τυγχάνουν αντιμετώπισης και στήριξης το παιδί – θύμα και η οικογένεια, όταν το παιδί μπορέσει να μιλήσει.
Σημείωσε πως θα πρέπει με τρόπο συντονισμένο και συγκροτημένο η πολιτεία να παράσχει στήριξη ώστε να αποφεύγεται η επαναθυματοποίηση του παιδιού, από τη στιγμή αναφοράς της κακοποίησης, τη διερεύνηση της υπόθεσης, μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης.
Όταν ένα παιδί τολμήσει να μιλήσει, αλλάζει εντελώς η ζωή του παιδιού και της οικογένειας του, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πρέπει συντονισμένα και συγκροτημένα οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και όλοι οι άλλοι παράγοντες να αναλάβουν δράση ώστε να στηρίξουν την οικογένεια και το παιδί και να βοηθήσουν το παιδί να δώσει τη μαρτυρία του με τρόπο που να μπορέσει να σταθεί στο Δικαστήριο.
Η κ. Κουρσουμπά ανέφερε πως σήμερα υπάρχει μια κατάσταση, η οποία δημιουργεί απόγνωση και που στο τέλος οι μητέρες πολλές φορές αποσύρουν τα παιδιά τους από μάρτυρες.
Η Επίτροπος είπε ακόμα πως η Στρατηγική πρέπει να εξετάσει τη συλλογή και αξιολόγηση στατιστικών δεδομένων στα πεδία της πρόληψης και αντιμετώπισης.
Ερωτηθείσα για τη διενεργηθείσα μελέτη, η κ. Κουρσουμπά ανέφερε ότι η πρώτη μελέτη που διενεργήθηκε στην Κύπρο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη αποτελεί πολύ καλή δουλειά, που πρέπει να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί.
Συμπλήρωσε πως στην ίδια τη μελέτη διαπιστώνεται ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που χρήζουν έρευνας.
Περαιτέρω, αφού χαρακτήρισε πολύ σημαντική εξέλιξη τον ορισμό της Ad Hoc Υπουργικής Επιτροπής για να σχεδιάσει τη στρατηγική, είπε πως δείχνει ότι εννοούμε πραγματικά ότι θέλουμε να πατάξουμε τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Ερωτηθείσα εάν το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2015 για ολοκλήρωση του σχεδιασμού της στρατηγικής είναι στενό, η Επίτροπος ανέφερε πως το χρονικό πλαίσιο που τέθηκε υποδεικνύει την τεράστια σημασία που αποδίδεται στο θέμα.
Είναι σημαντικό να τίθενται στενά περιθώρια ώστε να κατανοήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται ότι πρέπει να πάρουν σοβαρά το θέμα και να εργαστούν, καθώς, όπως είπε, πρόκειται για σχεδιασμούς που πρέπει να γίνουν από τεχνοκράτες.
Κατά την κ. Κουρσουμπά, είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά διορίστηκε ανεξάρτητος Σύμβουλος και συμπλήρωσε πως η Αναστασία Παπαδοπούλου γνωρίζει το θέμα σε βάθος, ενδιαφέρεται πραγματικά και θα ενισχύσει τη δουλειά της Υπουργικής Επιτροπής.
Ερωτηθείσα εάν από την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και την κύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε υπήρξαν κάποια απτά αποτελέσματα, η Επίτροπος ανέφερε ότι θα έχουμε απτά αποτελέσματα όταν πάρουμε μέτρα για να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Επανέλαβε ότι με τη νομοθεσία ενισχύθηκε το θεσμικό πλαίσιο και έχουμε καλύτερη νομοθεσία, ωστόσο υπέδειξε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που συνιστά ενδυνάμωση του παιδιού.
Είπε ότι οι καταδικασθέντες για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών καταγράφονται πλέον σε μητρώο και πρέπει να ελέγχεται πλέον εάν εργοδότες στα επαγγέλματα που περιλαμβάνει ο νόμος δεν προσλαμβάνουν καταδικασθέντες. Πρόσθεσε πως άρχισε να λειτουργεί επιτροπή εποπτείας και ότι βρισκόμαστε στους πρώτους μήνες εφαρμογής της νομοθεσίας και άρχισε η σταδιακή εφαρμογή.
Καταλήγοντας επανατόνισε ότι η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις