ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το δεξί άρχισαν οι επαφές ΠτΔ στις Βρυξέλλες – Θετικοί για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό οι Προέδροι των Θεσμών

Με το δεξί άρχισαν οι επαφές ΠτΔ στις Βρυξέλλες – Θετικοί για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό οι Προέδροι των Θεσμών

Με το δεξί άρχισαν χθες Τετάρτη (22/3) οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις Βρυξέλλες, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η πρόταση της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλείς των ευρωπαϊκών θεσμών και δη την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ, και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις Προέδροι των θεσμών της ΕΕ φαίνεται να αντίκρισαν με θετικό μάτι την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντας πως μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων, τόσο σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού όσο και για την περιφερειακή γεωπολιτική κατάσταση.

Όπως πληροφορείται περαιτέρω η ιστοσελίδα μας, κατά τις επαφές του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητά του να προτείνει συγκεκριμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν το ρόλο του εκπροσώπου της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ανταλλάσσοντας, μάλιστα, με τους συνομιλητές του απόψεις αναφορικά με το προφίλ, αλλά και τα χαρακτηριστικά μίας τέτοιας προσωπικότητας.

Βάσει, δε, των ίδιων πληροφοριών, σημαντική χαρακτηρίζεται από τη Λευκωσία και η επαναβεβαίωση της σταθερής θέση της ΕΕ για επίλυση του Κυπριακού, εντός πάντοτε του συμφωνημένου πλαισίου, με τους Προέδρου της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καλωσορίζουν, την ίδια ώρα, τη θετική προσέγγιση που έδωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων και η οποία αναπτύσσεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και προτάσεις, βλέποντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανέναρξη, αλλά και για λύση του Κυπριακού.

Σημειώνεται πως, πέραν του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, κατά τις επαφές του με τους Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών, συζήτησε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό και την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα, εξάλλου, με κυβερνητικές πηγές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στον Κόλπο και την ανάγκη ΕΕ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο, ενώ με την Πρόεδρο της Κομισιόν συζήτησαν και το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι δόσης», του οποίου η έγκριση εκκρεμεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χριστοδουλίδης: «Έντονη επιθυμία για επανέναρξη συνομιλιών»

Πάντως, σε δηλώσεις του μετά τις επαφές του με τους Πρόεδρους των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτές, σημειώνοντας πως «βλέπω να υπάρχει μια έντονη επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού αξιοποιώντας σημαντικές συγκυρίες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη στιγμή».

«Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να εργαστούμε από κοινού προς αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου είναι ένας κοινός στόχος», συνέχισε, προσθέτοντας πως θα είναι σε συνεχή επαφή με τους Προέδρους των τριών θεσμών της ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως πέρα από τους Προέδρους των θεσμικών οργάνων, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί στήριξη και από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, καθώς αρχικά θα ενημερώσει τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Θα ζητήσω ξεκάθαρα την στήριξη, ειδικότερα από όλους αυτούς που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και στη συνέχεια με διμερείς συναντήσεις μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες που δεν προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Μισέλ, θα έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της Συνόδου να αναπτύξει συγκεκριμένα την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Ερωτηθείς τι πρέπει να αναμένεται μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο ΠτΔ εξήγησε πως δεν θα υπάρξει κάποια αναφορά στα σημερινά συμπεράσματα, καθώς αυτά προετοιμάζονται εδώ και καιρό και η ημερήσια διάταξη είναι συγκεκριμένη.

«Θα ενημερώσω κάτω από την ενότητα άλλα θέματα, αυτό ζήτησα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό πλαίσιο μέχρι τις τουρκικές εκλογές για να ωριμάσει πολιτικά αυτή η πρόταση, αυτή μας η προσέγγιση και να υλοποιηθεί αν όλα πάνε κατ’ ευχήν αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία» επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε, επίσης, ότι «αυτός ο ενισχυμένος ρόλος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είναι κάτι που «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έρχεται να αντικαταστήσει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών». «Εμείς, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θέλουμε να είναι εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι η προσέγγιση της τουρκικής πλευράς, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όλα εκείνα τα κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, για να δημιουργηθεί μια κατάσταση που θα δημιουργεί μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους», επεσήμανε.

«Και είναι ακριβώς αυτό που μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε, μέσα από την ανάπτυξη και την παρουσίαση της δικής μας πρότασης, οι συνομιλητές μας βλέπουν την προστιθέμενη αξία» σημείωσε.

Το πρόγραμμα των σημερινών επαφών

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως οι επαφές του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και σήμερα Πέμπτη (23/3). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 10.00 το πρωί, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Στη συνέχεια θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ulf Kristersson, και ακολούθως με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Manfred Weber.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο των οποίων θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αύριο Παρασκευή (24/3), εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου, ενώ θα πραγματοποιήσει επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σιολτς, στο περιθώριο της Συνόδου.

Σημειώνεται πως, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στις Βρυξέλλες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Μαριλένα Ραουνά, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top