ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έδωσε στίγμα προθέσεων στην ΕΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και αναμένει κινήσεις

Έδωσε στίγμα προθέσεων στην ΕΕ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και αναμένει κινήσεις

Την ετοιμότητα της Λευκωσίας να κινηθεί εποικοδομητικά στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει και η ανάλογη ανταπόκριση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και έναντι της ίδιας της Ευρώπης μετέφερε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ.

Στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στην πρωτεύουσα της ΕΕ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την Τετάρτη 22/3 σε χωριστές συναντήσεις την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε την πρότασή του ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και ειδικότερα για διορισμό προσωπικότητας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση που συνάντησε από τους επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του themaonline, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν κατονόμασε προσωπικότητες που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες για τη θέση του απεσταλμένου της ΕΕ, ωστόσο, σκιαγράφησε το προφίλ, ότι δηλαδή θα πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους. Η Λευκωσία αντιλαμβάνεται ότι το αίτημα προσκρούει στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς η οποία απορρίπτει την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ, ενώ, εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο, δεν αποδέχεται το διορισμό απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Η κυβέρνηση αναμένει τώρα τα επόμενα βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις όποιες εξελίξεις να δρομολογούνται μετά τις εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Ψηλά το μεταναστευτικό

Πέραν όμως της ενημέρωσης των τριών θεσμών της ΕΕ η Λευκωσία επενδύει τα μέγιστα στη συνδρομή των εταίρων και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος θα αξιοποιήσει τη σημερινή και αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ενημερώσει και τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Εκτός από το Κυπριακό, η Λευκωσία τοποθετεί ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό και βεβαίως το Ουκρανικό, το οποίο θα αποτελέσει και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Συνόδου. Αύριο Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν και τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο σημερινό γεύμα των 27 είναι προγραμματισμένο να παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντώνιο Γκουτέρες, τον οποίο ο Πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top