Τρία χρόνια ήταν πολλά. Ο περισσότερος κόσμος έχει ήδη αφήσει του πίσω τον πανικό για εμβόλια και μάσκες αναπνέοντας αέρα ελευθερίας. Παρόλα αυτά, ο κορωνοϊός είναι ακόμη ανάμεσά μας ακόμη κι αν όλα δείχνουν πως οδηγείται σε ενδημικό ιό.
Σαν σήμερα, 24 Μαρτίου, εφαρμόστηκε το 2020 για πρώτη φορά απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 06:00. Στη ζωή μας μπήκε η υπηρεσία μηνυμάτων 8998 ενώ δημοσιεύθηκαν και τα έντυπα που θα έπρεπε να είχαν στην κατοχή τους οι πολίτες για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση. Υπενθυμίζεται πως στις 9 Μαρτίου 2020, η Κύπρος επιβεβαίωσε τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την Παρασκευή 24 Μαρτίου ο συνολικός αριθμός θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο ανήλθε στους 1345 ενώ το σύνολο κρουσμάτων έφτασε τις 654.714.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Worldometers.info, τα περιστατικά COVID διεθνώς στις 24 Μαρτίου 2023 ανήλθαν και τα 683,084,705 και οι θάνατοι στους 6,824,496.
Η χρονιά των χαλαρώσεων αλλά και του φόβου για επιστροφή σε lockdown
Η χρονιά που μας πέρασε σημαδεύτηκε από υπομεταλλάξεις της Όμικρον με πιο ανησυχητική την «Κένταυρος», η οποία ήταν εξαιρετικά μεταδοτική. Παράλληλα, παγκόσμια ανησυχία επικράτησε από τη νέα έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο με την ΕΕ αλλά και την Κύπρο να παίρνουν μέτρα προστασίας για τους ταξιδιώτες.
Σημαντικός σταθμός ήταν η κατάργηση του Cyprus Flight Pass από τις 18 Απριλίου αλλά και το τέλος του safepass στις 15 Μαΐου 2022 πέραν από συγκεκριμένα σημεία. Παράλληλα, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Υγείας όπως οι ανακοινώσεις για τα κρούσματα κορωνοϊού να εκδίδονται σε εβδομαδιαία βάση κάθε Παρασκευή.
Τα σχέδια της νέας Κυβέρνησης για άρση των μέτρων
Σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο ThemaOnline, η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη αποκαλύπτει τα σχέδια της Κυβέρνησης για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας.
Γίνονται σκέψεις για πλήρη κατάργηση όλων των μέτρων που αφορούν στον covid-19;
Εντός του προσεχούς διαστήματος, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς, θα υποβληθεί πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την υιοθέτηση διατάγματος που θα περιλαμβάνει διαφοροποίηση των περιοριστικών μέτρων που αφορούν στην πανδημία.
Υπάρχουν σχέδια στο άμεσο μέλλον να αλλάξει ο τρόπος ανακοίνωσης των κρουσμάτων ή να τερματιστεί;
Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε προχωρήσει σε αναθεώρηση της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για θέματα που αφορούν τον covid19, καθώς θεωρήσαμε, λόγω και της ύφεσης που παρατηρείται, πως δεν συντρέχει λόγος το επιδημιολογικό δελτίο να καταγράφει τόσες πολλές λεπτομέρειες. Στο παρόν στάδιο θα δημοσιοποιούνται τα βασικά στοιχεία και αριθμοί που αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας. Ελπίζουμε δε, πως μέσα στο προσεχές μέλλον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα είναι σε θέση να κηρύξει το τέλος της πανδημίας
Σε ποιο ποσοστό βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη;
Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 17 Μαρτίου 2023, με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 75,3% του συνόλου του πληθυσμού ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 73.7%. Ακολούθως τρίτη ενισχυτική δόση έλαβε το 53.7%, τέταρτη το 7.8% και πέμπτη μόλις το 1.2%. Τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, με δύο δόσεις, έχουν η ηλικιακή ομάδα των 70 - 79 ετών με 95.2%, οι 40 - 49 ετών με 92.7% και οι άνω των 80 με 92.4%.
Αναμένουμε νέα εμβόλια;
Στο άμεσο μέλλον δεν αναμένεται η παραλαβή νέας ποσότητας εμβολίων.
Αυτά είναι τα μέτρα που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ
Υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας:
• Εργαζόμενοι και επισκέπτες άνω των 12 ετών σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές ευπαθών ομάδων, εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά κέντρα, κλινικά εργαστήρια, κέντρα αποκατάστασης, φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Συστήνεται η χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού, σε άτομα που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σε άτομα που συναναστρέφονται με άτομα υψηλού κινδύνου.
Υποχρέωση για επίδειξη Safe Pass:
• Για επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και σε ενοίκους σε οίκους ευγηρίας και κλειστές δομές, απαιτείται η προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) 24 ωρών ή PCR ισχύος 48 ωρών για άτομα άνω των 6 ετών (2 άτομα ανά ημέρα, 1 άτομο ανά επίσκεψη).
•Για επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία νοσηλευτηρίων, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, κέντρα αποκατάστασης και κέντρα φιλοξενίας:
α) Για άτομα που δεν κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: rapid test ισχύος 48 ωρών ή PCR ισχύος 72 ωρών.
β) Για άτομα που κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης: καμία υποχρέωση. Για πρόσωπα ηλικίας κάτω των 6 ετών: καμία υποχρέωση.
Δρ Πέτρος Καραγιάννης: Τα μαθήματα που έχουμε πάρει από την πανδημία του κορωνοϊού και το επικείμενο τέλος της
Το βασικό μάθημα που έχουμε λάβει σε αυτά τα τρία χρόνια σύμφωνα με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, είναι οι αντοχές του συστήματος υγείας.
«Δεν ήταν έτοιμα τα νοσοκομεία μας να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», δήλωσε στο ThemaOnline ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
«Τα κρεβάτια στις εντατικές μας ήταν λιγοστά για να ανταποκριθούν σε αυξημένες νοσηλίες. Αυτό συνέβη σχεδόν σε όλες τις χώρες. Στην Ιταλία έπρεπε να αποφασίσουν ποιοι θα μπουν στην εντατική και ποιοι θα μείνουν στους δρόμους. Σήμερα, θεωρώ ότι πήραμε το μάθημά μας. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας είναι ότι οι κλινικές covid έχουν επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς τους. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν έτοιμα σχέδια δράσης για έκτακτη ανάγκη τα οποία να εφαρμόζονται άμεσα σε περίπτωση παρόμοιας κατάστασης», τόνισε.
Πρόσθεσε πως πρέπει να βασιζόμαστε στην επιστήμη που δημιούργησε τα διαγνωστικά τεστ σε χρόνους ρεκόρ και τα εμβόλια πήραν να ετοιμαστούν περίπου ένα χρόνο.
Παράλληλα, υπέδειξε τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο των fake news και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Ο κόσμος δεν πήγαινε να εμβολιαστεί. Αν δεν υπήρχε αυτή η καχυποψία στην αρχή της πανδημίας, θα μπορούσαμε να βγαίναμε από αυτή την κατάσταση πιο νωρίς», τόνισε.
Ερωτηθείς ποια είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που κλήθηκε να διαχειριστεί ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης απάντησε πως «κληθήκαμε να λάβουμε μέτρα τα οποία μπορεί να ήταν αντι-κοινωνικά ή αντι-οικονομικά αλλά δεν ήμασταν οι μόνοι που τα προτείναμε και μάλιστα η Κύπρος πήρε τα εύσημα από ΕΕ γιατί δράσαμε γρήγορα με τα κατάλληλα μέτρα».
Πλέον, όπως σημείωσε, ο κόσμος γνωρίζει πως να προστατεύεται. «Για αυτό και τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. Έχουμε ένα σταθερό αριθμό κρουσμάτων κάθε εβδομάδα και ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Ευελπιστούμε ότι σύντομα δεν θα ονομάζεται πλέον πανδημία και ήδη ο ΠΟΥ προϊδέασε ότι αυτό θα γίνει μέσα στο έτος που διανύουμε. Ενδεχομένως θα έχουμε κάποια ενδημικά κύματα. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα εμβόλιο εποχικό και θα δημιουργεί υψηλά επίπεδα ανοσίας στο άτομο», κατέληξε ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δελφίνοι μετρούν δυνάμεις στον ΔΗΣΥ- Το σκέφτεται και ο Φουρλάς
«Πετσοκόβει» το κρέας ενόψει Πάσχα – Αύξηση στις τιμές μέχρι και 30%
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις