ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αννίτα στο Εuronews: «Χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, η Κύπρος πάνω απ' όλα»

Αννίτα στο Εuronews: «Χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, η Κύπρος πάνω απ' όλα»

Με διπλή ιδιότητα, της προέδρου του Κυπριακού Κοινοβουλίου, αλλά και της προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, η Αννίτα Δημητρίου επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες. Ο βασικός λόγος ήταν για να παραστεί στην προ-Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ωστόσο η παρουσία της στην καρδιά της Ευρώπης δε θα μπορούσε να μη συνδυαστεί με πλήθος επαφών.

Τo Euronews τη συνάντησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέγραψε τις πρώτες εντυπώσεις της. Ερωτήθηκε για τη… συνύπαρξή της στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια με το νέο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, για τα «βαριά λόγια» που ακούστηκαν προεκλογικά, αλλά και για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ακολουθήσει. 

Εν προκειμένω έρχεστε με διπλή ιδιότητα στην πραγματικότητα, αλλά είναι η πρώτη φορά που έρχεστε στις Βρυξέλλες ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και θέλω να μου πείτε ποια είναι αυτή η εμπειρία, η πρώτη σας από τις Βρυξέλλες και πώς είδατε αυτές τις πρώτες επαφές που κάνατε;

Καταρχάς χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι εδώ, ειδικά στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου εκεί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων, ηγέτες κρατών, βλέπουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις τις οποίες έχουμε να διαχειριστούμε. Έρχομαι με διπλή ιδιότητα και επιτρέψτε μου να πω ότι λειτουργεί ως πλεονέκτημα τα γεγονός ότι έχω εμπειρία ως Πρόεδρος της Βουλής και τώρα με αυτή τη διπλή ιδιότητα που έχω την τιμή να είμαι εκεί, ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ακριβώς μέσα στο επίπεδο της συλλογικότητας και συνεργασίας, προσπαθούμε να δούμε πώς από κοινού αντιμετωπίζουμε όλες αυτές τις προκλήσεις που έχουμε να διαχειριστούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένας συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία. Έχουμε να διαχειριστούμε ενεργειακή κρίση, επισιτιστική ζητήματα κρίσης, αρχών και αξιών. Όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Και βεβαίως θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι να αντιληφθούμε ότι με συλλογικότητα και συναπόφαση μπορούμε πραγματικά να δείξουμε στην πράξη ότι η Ευρώπη έχει και πλάνο, έχει και στρατηγική και να το βιώσει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης στην πράξη, στην καθημερινότητά του.

Στο ίδιο προσυνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν και ο νέος πρόεδρος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Πώς ήταν η ατμόσφαιρα μεταξύ σας κατ αρχάς, αλλά και πώς νιώθετε εσείς που είσαστε στην ίδια ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια;

Μα αυτό είναι πλεονέκτημα. Πάνω από όλα είναι ο τόπος, είναι η Κύπρος μας και το μεγαλύτερο μας σπίτι, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς θέλουμε και χτίζουμε γέφυρες, συνεργασίας. Είμαστε ως Δημοκρατικός Συναγερμός υπεύθυνη αντιπολίτευση και αυτό σημαίνει ότι γι αυτά που συμφωνούμε βγαίνουμε ακόμα πιο μπροστά και γι αυτά που διαφωνούμε με επιχειρηματολογία, υπεύθυνα, καταθέτουμε την αντίθετη άποψη. Τώρα είναι η πρώτη φορά που συμμετείχαμε. Όντως χαίρομαι που υπάρχει αυτή η συνεργασία και εύχομαι και ελπίζω πραγματικά να κρατήσει για το καλό και της Κύπρου και της Ευρώπης αλλά και αυτής της συλλογικότητας που αναφέραμε προηγουμένως, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί.

Ακούστηκαν όμως βαριές κουβέντες πριν από τις εκλογές, ενώ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι σπλάχνο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εσείς τι ρόλο προσδοκάτε να παίξετε ως αντιπολίτευση;

Οι εκλογές έχουν τελειώσει και όπως κάθε εκλογική αναμέτρηση ,είχε και τις έντονες στιγμές της. Τώρα γυρίζουμε σελίδα και προχωράμε στην επόμενη μέρα. Η θέση μας είναι τελεσίδικη και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Εκεί που συμφωνούμε επικροτούμε κάθε πράξη της κυβέρνησης. Εκεί που διαφωνούμε, καταθέτουμε τη διαφωνία μας και την αντιπρόταση μας.

Εσείς πιστεύετε ότι έχετε αφουγκραστεί το μήνυμα των ψηφοφόρων;

Οι πολίτες αποφάσισαν και είναι καθόλα σεβαστή η απόφασή τους. Σε εμάς τώρα έγκειται η ευθύνη και η ποιότητα να μπορέσουμε ακριβώς να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς πολλά, πολύ περισσότερα και κυρίως με πράξεις, με αποτελέσματ. Να κατανοούν τα οφέλη και στην καθημερινότητά τους, αλλά και όσον αφορά τη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων για όλα αυτά τα οποία προκύπτουν συνεχώς. Και γι αυτό λέμε ότι ό,τι συμβαίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξωτερικού πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μας αγγίζει και μας αφορά άμεσα. Και εδώ ακριβώς είναι που συντελείται όλη αυτή η διεργασία και όλη αυτή η προσπάθεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι αυτό είναι το πιο σημαντικό μας πολιτικό διπλωματικό πλεονέκτημα ότι ανήκουμε σε αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πού θα βρισκόταν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, η Κύπρος, αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον χειρισμό της πανδημίας, των ζητημάτων ανταγωνιστικότητας, των ζητημάτων κοινής αγοράς, των ζητημάτων ενέργειας; Όλα αυτά είναι τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο επίπεδο των 27 και ειδικότερα μέσα από τη μικρή μας οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Συμφωνείτε με την πρόταση Χριστοδουλίδη για την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό; Έχετε ενημερωθεί, και ποια είναι η δική σας θέση.

Θα γίνει ενημέρωση και στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά βεβαίως συμφωνούμε όπου μπορούμε να έχουμε περισσότερη Ευρώπη. Μόνο θετικά μπορεί να χαρακτηριστεί και να αντιμετωπιστεί. Βεβαίως αυτό που σημειώνουμε είναι ότι πρέπει το συγκεκριμένο να μην λειτουργεί ως προϋπόθεση, αλλά ως καταλύτης. Αναμένουμε την ενημέρωση και βεβαίως εκεί θα είμαστε να στηρίξουμε μια τέτοια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας είχα ακούσει σε μια συνέντευξή σας τον περασμένο Νοέμβριο και είχατε πει πρώτοι ότι ο ρόλος της Τουρκίας εξαιτίας του πολέμου και της συμφωνίας για τα σιτηρά αναβαθμίζεται και ότι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Επιβεβαιώθηκε κατά κάποιο τρόπο αυτή η προφητεία σας, και τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με το ρόλο της Τουρκίας στην Ευρώπη, προκειμένου και οι εταίροι μας να διαπιστώσουν τι ακριβώς είναι η Τουρκία και ποιο ρόλο παίζει στην περιοχή;

Είναι αυτό που είπα και στη σημερινή μου τοποθέτηση ενώπιον της συζήτησης ότι αν θέλουμε πραγματικά να προστατεύσουμε τις αρχές και τις αξίες μας, δεν μπορεί να υπάρχει η πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών. Και ναι, το είχα πει από προηγουμένως, ότι με ανησυχούσε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι όχι ίσως αναβαθμισμένο, αλλά προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο στην Τουρκία -μια χώρα η οποία πρώτη παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, δεν τηρεί διεθνείς ευρωπαϊκές συμφωνίες και ούτω καθεξής, τα οποία ξέρουμε πάρα πολύ καλά και ως Ελλάδα και ως Κύπρος- είναι κάτι λοιπόν τώρα ακριβώς που συζητείται ξανά η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που χρειάζεται να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Γιατί ό,τι κάνουμε είναι αυτό το οποίο βρίσκουμε και στη συνέχεια μπροστά μας. Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η συνέπειά μας στα ζητήματα αρχών είναι αυτό που θα εξασφαλίσει και τη συνέχειά μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Διαφορετικά θα είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε.

Μια δημοσκόπηση που είχε γίνει πριν από τις εκλογές και είχε βάλει και εσάς ως υποψήφια, σας είχε βγάλει ότι θα πηγαίνατε στον δεύτερο γύρο εσείς και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Είναι η Κύπρος έτοιμη να αποδεχτεί και να εκλέξει μια γυναίκα πρόεδρο;

Αυτό που θέλω να απαντήσω είναι ότι εύχομαι και ελπίζω σε όλα τα αξιώματα η επιλογή μιας γυναίκας να μην αποτελεί είδηση η ερώτηση. Δηλαδή επιτέλους πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κοινωνία πρέπει να εκπροσωπείται στο σύνολό της, η δημοκρατία στο σύνολό της, να επιλέγονται οι καλύτεροι, οι καλύτερες ανεξαρτήτως φύλου, να δίδουμε ευκαιρίες και ο κόσμος να αποφασίζει με κριτήριο τις πολιτικές, τη θέση, τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται, με την επίδοσή μας, αν θέλετε, στα πόστα τα οποία υπηρετούμε. Θεωρώ ότι είναι ώρα πραγματικά να προχωρήσουμε ακόμα πιο μπροστά με ισότητα, με ευκαιρίες, με περισσότερη δημοκρατία. Αυτό χρειαζόμαστε και κυρίως να λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας ότι οι πολίτες πάντοτε έχουν την ευκαιρία είτε να μας παραδώσουν τη σκυτάλη είτε και να μας την αφαιρέσουν. Τους χρειαζόμαστε μαζί μας, συμμέτοχους σε αυτή όλη την προσπάθεια, για εξέλιξη, για βελτίωση, για διασφάλιση των αρχών και αξιών μας.

Βλέποντάς σας μπροστά μου βλέπω έναν νέο άνθρωπο, καταρχάς μια νέα γυναίκα και δεν μπορώ να παραβλέψω ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι νεός και βρίσκεται στην ηγεσία της Κύπρου και του δικού του κόμματος. Αυτή η αλλαγή φρουράς λοιπόν στην κυπριακή πολιτική σκηνή, πώς ερμηνεύεται κατ αρχάς και πώς την αξιολογείτε τελικά;

Είναι ένα πολιτικό μήνυμα εκσυγχρονισμού και ανανέωσης, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουμε ανάγκη άτομα τα οποία διαθέτουν περισσότερη εμπειρία είτε και ανάλογη εμπειρία. Όλοι και όλες είναι σημαντικές και στους πολιτικούς χώρους που ανήκουμε και βεβαίως στο ίδιο το κράτος μας, στο πώς θα λειτουργήσει. Άρα όλοι χρειάζεται να είμαστε εκεί, να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε απλά για τον τόπο μας, για το μέλλον το οποίο θέλουμε να εξασφαλίσουμε για εμάς και τα παιδιά μας και εκεί θα είμαστε. Μακάρι να τα πάμε όσο καλύτερα μπορούμε και εκεί θα είμαστε πραγματικά να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. Κόσμος που θα συνειδητοποιήσει ότι έχουμε όραμα, έχουμε πλάνο, έχουμε στρατηγική, έχουμε θέληση και όρεξη να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και εύχομαι στο τέλος της θητείας μας το πρόσημο να είναι θετικό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top