ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο ιδρυτής της Intel, Γκόρντον Μουρ

Πέθανε ο ιδρυτής της Intel, Γκόρντον Μουρ

Ο Γκόρντον Μουρ, ένας από τους ανθρώπους που ίδρυσε την Intel δημιουργώντας την Σίλικον Βάλεϊ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.

Σε αυτόν ανήκει η περίφημη πρόβλεψη ότι κάθε χρόνο θα διπλασιάζεται η επεξεργαστική ισχύς των υπολογιστών. Αργότερα την αναθεώρησε σε διπλασιασμό της ισχύος κάθε δύο χρόνια, αλλά πάντα εξακολουθεί να ισχύει.

Δύο δεκαετίες πριν αρχίσει η επανάσταση των υπολογιστών, ο Μουρ έγραφε το 1965 ότι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα των υπολογιστών, μια σχετικά νέα εφεύρεση τότε, «θα μας φέρουν θαύματα όπως οι οικιακοί υπολογιστές ή, έστω, τερματικά συνδεδεμένα σε ένα κεντρικό υπολογιστή». Είχε προβλέψει τους αυτοματισμούς στα αυτοκίνητα, αλλά και τις προσωπικές συσκευές επικοινωνίας, πολύ πριν εμφανιστούν τα κινητά και τα smartphone.

Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, τη δεκαετία του ‘50, ο Μουρ εργάστηκε στη Fairchild Semiconductor, η οποία κατασκεύαζε τρανζίστορ και ολοκληρωμένα κυκλώματα.

Το 1968 αποχώρησε μαζί με τον Ρόμπερτ Νόις και ίδρυσαν την Intel, που σήμερα είναι ένας από τους γίγαντες των ηλεκτρονικών.

Προς το τέλος της ζωής του ο Μουρ στράφηκε στη φιλανθρωπία, δημιουργώντας με τη σύζυγό του ένα ίδρυμα που επικεντρώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2002 ο Μουρ βραβεύτηκε με το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη διάκριση που απονέμεται σε Αμερικανούς πολίτες.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα» - Δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς

«Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα» - Δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για αποτροπή επέκτασης της πυρκαγιάς

Στο ανατολικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, προκειμένου να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στο δάσος του Μαχαιρά, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου. «Σίγουρα προμηνύεται μια δύσκολη νύχτα», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top