ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Κύπρο υπάρχουν 47 περιοχές ύποπτες για νάρκες ή ενεργά απομεινάρια πολέμου

Στην Κύπρο υπάρχουν 47 περιοχές ύποπτες για νάρκες ή ενεργά απομεινάρια πολέμου

Στην Κύπρο υπάρχουν ακόμη 47 περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ύποπτες και επικίνδυνες για νάρκες ή ενεργά απομεινάρια πολέμου (βλήματα πυροβολικού, βόμβες, χειροβομβίδες) που αντιστοιχούν σε έκταση περίπου 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με την ειρηνευτική δύναμη, 199.783 τετραγωνικά μέτρα γης καθαρίστηκαν στα κατεχόμενα, από τον Αύγουστο του 2016 για την εξάλειψη της απειλής των ναρκών και ως ενέργεια για διευκόλυνση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, των γεωργικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων βιοπορισμού.

Καταστράφηκαν επτά αντιαρματικές νάρκες και απομακρύνθηκαν έξι όλμοι. Στην ουδέτερη ζώνη καθαρίστηκαν 121.891 τετραγωνικά μέτρα γης και απομακρύνθηκαν μη εκραγέντα πυρομαχικά ώστε να διασφαλιστούν οι επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ως ΜΟΕ και για αγροτικές δραστηριότητες.

Τα στοιχεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επικαιροποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018, καθώς η τελευταία αποναρκοθέτηση έγινε το 2017 στην περιοχή της Δένειας.

Πέραν από την απομάκρυνση ναρκών και καθαρισμό περιοχών, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρέχει επίσης τεχνικές συμβουλές και εκπαίδευση στη ΔΕΑ για την ασφαλή διεξαγωγή των ανασκαφών της, προς εντοπισμό αγνοουμένων.

Διεξάγεται επίσης εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την ενίσχυση της προστασίας των δυνάμεων και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων σε περιοχές δυνητικά γεμάτες με νάρκες ή μη εκραγέντα πυρομαχικά.

Τον Ιούλιο του 2016, η UNMAS, Υπηρεσία Δράσης κατά των Ναρκών του ΟΗΕ, έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της UNFICYP, παρέχοντας ειδική τεχνογνωσία στον σχεδιασμό δράσεων και στην αποναρκοθέτηση την περίοδο 2016-17.

Οι επιχειρήσεις της UNMAS έχουν ως στόχο να μειώσουν την απειλή ναρκών ξηράς και ενεργών απομειναριών πολέμου (Explosive Remnants of War) για να συμβάλουν στην οικοδόμηση ΜΟΕ και να διευκολύνουν την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες διαβίωσης.

Για τις 47 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτες για νάρκες, απαιτείται ενδελεχής έρευνα για να προσδιοριστεί η ανάγκη εκκαθάρισης και να γίνει σωστός συντονισμός, ανάλυση δεδομένων και διαχείριση πληροφοριών.

Η UNMAS Κύπρου χρηματοδοτείται από τον αξιολογημένο ειρηνευτικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ (η τελευταία χρηματοδότηση ήταν το οικονομικό έτος που έληξε 30 Ιουνίου 2019).

 

Οι πόροι καλύπτουν την τεχνική ικανότητα σχεδιασμού και συντονισμού, την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και διαχείριση δεδομένων.

Τον Απρίλιο του 2019 είχαν καθοριστεί 18 περιοχές, εννέα στις ελεύθερες περιοχές και εννέα στα κατεχόμενα, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι είναι επικίνδυνες λόγω της παρουσίας ναρκών και στις οποίες θα μπορούσε να γίνει αποναρκοθέτηση, στο πλαίσιο του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο οποίο είχαν καταλήξει Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευναςΥποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top