Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών, αλλά και μετάλλων, λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Το βούτυρό τους συνδυάζεται υπέροχα με μπανάνα και μέλι για ένα υγιεινό και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό, το οποίο θα μας κρατήσει χορτάτους για ώρες. Ο λόγος για τα φιστίκια, που μαζί με όλα τα υπόλοιπα οφέλη τους στη γενικότερη υγεία του οργανισμού, νεότερη μελέτη διαπίστωσε ότι συμβάλλουν και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ειδικότερα εάν ξεκινήσουμε την κατανάλωσή τους από νωρίς.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, για τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, επικεντρώθηκαν σε νεότερα ηλικιακά άτομα: «Σε αυτή την ομάδα μελέτης, είναι πιο δύσκολο να παρατηρήσουμε οποιαδήποτε επίδραση των διατροφικών αλλαγών στην υγεία», διευκρινίζει η καθηγήτρια Rosa M. Lamuela, από το Τμήμα Διατροφής, Επιστήμης Τροφίμων και Γαστρονομίας του Πανεπιστημίου.
Γι’ αυτό συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 63 υγιείς νέους ενήλικες, ηλικίας 18 έως 33 ετών, οι οποίοι πρόσθεσαν καθημερινά μια μερίδα προϊόντων φυστικιού στην κανονική τους διατροφή για μια περίοδο έξι μηνών.
Διαπιστώθηκε ότι οι αγγειακοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά, μειώνοντας το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και ενισχύοντας τη διαστολή των αγγείων. Όπως εξηγεί και η καθηγήτρια «παρατηρήσαμε μια σημαντική αύξηση των επιπέδων φαινολικών μεταβολιτών στα ούρα σε εκείνους τους νέους που είχαν καταναλώσει μια ημερήσια δόση φιστικιών και φυστικοβούτυρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία είχε καταναλώσει μια κρέμα χωρίς φυτικές ίνες ή πολυφαινόλες. Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια ή φυστικοβούτυρο παρουσίασαν επίσης βελτιωμένα επίπεδα προστακυκλίνης Ι2 και αναλογίας μεταξύ θρομβοξάνης Α2 και προστακυκλίνης Ι2, λιπιδικών μορίων, που θεωρούνται δείκτες αγγειακής υγείας».
Eπιπλέον, ορισμένοι φαινολικοί μεταβολίτες αυξήθηκαν σημαντικά μετά την κατανάλωση προϊόντων φιστικιού, που συσχετίστηκαν επίσης με τη βελτίωση και των δύο αγγειακών δεικτών.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω μια υπόθεση που συχνά υποστηρίζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία και σε προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας σχετικά με την προστατευτική επίδραση των πολυφαινολών στις καρδιαγγειακές παθήσεις στους ενήλικες, καθώς και τις επιδράσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία. Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια διαιτητικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, σύμφωνα με την ομάδα.
Τέλος, μελέτες έχουν αποδείξει ότι γενικά η κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικιών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, ιδίως λόγω της προστατευτικής δράσης που παρουσιάζουν οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Καύσιμα: Αναμένονται μειώσεις στα πρατήρια - Ζητούν συνάντηση με ΠτΔ οι Πρατηριούχοι
Μένει για άλλα έξι χρόνια η Λοττίδου - Στη Βουλή σήμερα για «ανάκριση»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις