ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Οι νόμοι για τα αυτονόητα (που δεν είναι και τόσο αυτονόητα)

Οι νόμοι για τα αυτονόητα (που δεν είναι και τόσο αυτονόητα)

Το έχουμε πει και γράψει πολλές φορές αλλά απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για πολύ καιρό ακόμα: Στην Κύπρο τα αυτονόητα δεν είναι και τόσο... αυτονόητα και η κοινή λογική όχι μόνο δεν είναι κοινή, τις πλείστες φορές δεν είναι καν λογική.

Ψηφίστηκαν νόμοι που απαγορεύουν τη ρητορική μίσους, τις διακρίσεις φύλου και την εμπόδιση του θηλασμού, που αναγνωρίζουν τη γυναικοκτονία (και την έμφυλη βία) και δίνουν προτεραιότητα στην ουρά σε εγκύους, ΑμΕΑ και ηλικιωμένους.Ναι, ακόμα και γι’ αυτό. Πλέον το να κάνεις κάτι επειδή είναι το σωστό, το δίκαιο, το καλό ή να μην γίνεσαι αγενής, προσβλητικός ή απλά μαλάκας δεν αρκεί. Πρέπει να μην είναι παράνομο για να έχει υπόσταση. Να είσαι όσο μαλάκας θέλεις, αρκεί να μην είσαι ένας παράνομος μαλάκας.

Πιο πρόσφατη προσθήκη στη γκαλερί των Αυτονόητων Που Έγιναν Νόμοι Για Να Εμπεδωθούν ο νόμος που υποχρεώνει τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), να μεριμνά για την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων στον αθλητισμό και την εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής ανισότητας στις παροχές μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες σε ομαδικά και ατομικά αθλήματα.

Τη σχετική πρόταση νόμου, που ψηφίστηκε με 40 ψήφους υπέρ και μια αποχή, είχε καταθέσει ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου και σύμφωνα με τον ίδιο “υποχρεώνει τον ΚΟΑ να μεριμνά, να ελέγχει και να καθοδηγεί τις ομοσπονδίες για να εφαρμόζεται η ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, να παρέχονται ίσες ευκαιρίες και να καταπολεμούνται οι έμφυλες διακρίσεις”. Και καλά θα αναρωτηθείτε, χρειάζεται νόμος γι’ αυτό; Και τι ίσχυε μέχρι να ψηφιστεί; Και γιατί δεν ψηφίστηκε ξέρω γω ταυτόχρονα με την ίδρυση του ΚΟΑ πίσω στο 1969 να κόβουμε και δρόμο;

Ξέρουμε πολύ καλά τι ίσχυε μέχρι τώρα. Οι γυναικείες ομάδες, σύλλογοι και εθνικές, ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής, τα αποπαίδια των ανδροκρατούμενων ομοσπονδιών που θεωρούν τις αντίστοιχες ανδρικές την “κανονικότητα”, αυτές που φέρνουν κόσμο, διακρίσεις και χρήμα και τις πρώτες έναν βραχνά που επέβαλε το φεμινιστικό κίνημα. Κατά καιρούς υπήρχαν καταγγελίες από γυναίκες ποδοσφαιριστές και άλλες αθλήτριες ότι οι παροχές που δίνονταν είτε για οδοιπορικά ή άλλα έξοδα μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμμετείχαν στις εθνικές ομάδες, είχαν μεγάλες διαφορές - και μαντέψτε ποιες έπαιρναν τα λιγότερα. Υπήρχαν γυναικείες ομάδες που δεν είχαν καν εξοπλισμό ή γήπεδο να προπονηθούν, σε άλλες πάλι έδιναν τις στολές των ανδρών γιατί δεν υπήρχαν λεφτά και για γυναικείες. Κι αυτά για όσες γυναικείες ομάδες ήταν αρκετά τυχερές ώστε να υπάρχουν ή να τις επιτρέπεται να συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις ομοσπονδιών με μπάτζετ για μια ομάδα. Και μαντέψτε ποια συμμετείχε και ποια έτρωγε μπλοκ.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε με το καλύτερο δυνατό τάιμινγκ. Λίγες εβδομάδες μετά τον σάλο που ξέσπασε με την καθαρά σεξιστική απόφαση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να αποκλείσει την εθνική κορασίδων κάτω των 16 ετών από το αναπτυξιακό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με το γελοίο σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα για όλες τις ομάδες οπότε οι δύο των αγοριών (U16 & U18) πηγαίνουν κάθε χρόνο Ευρώπη κανονικά και οι δύο αντίστοιχες των κοριτσιών με... κλήρωση. Κι αυτό γινόταν δέκα χρόνια τώρα. Μέχρι που απέκλεισαν τα λάθος κορίτσια. Οι γονείς αντέδρασαν, ξέσπασε σκατοθύελλα, γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά (η στήλη έγραψε αυτό και αυτό), το θέμα έφτασε μέχρι την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής τα μέλη της οποίας πέρασαν από κόσκινο  την ΚΟΚ η οποία τελικά αναγκάστηκε να ανακαλέσει την αναχρονιστική της απόφαση και να στείλει και τις δύο γυναικείες ομάδες στο Eυρωπαϊκό.

Τώρα πλέον ο ΚΟΑ θα έχει την ευθύνη για ίσες παροχές σε γυναίκες αθλήτριες που στελεχώνουν εθνικές ομάδες όπως οδοιπορικά, σίτιση, ένδυση, διατροφή κλπ και συνεπώς ναι, όσο θα υπάρχουν εξυπνάκηδες που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν που είναι το πρόβλημα θα χρειάζονται νόμοι για τα αυτονόητα (που ΔΕΝ είναι αυτονόητα).

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top