ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκποιήσεις: Αναμένει τις θέσεις της Κυβέρνησης ο ΔΗΣΥ – Καταθέτει εισηγήσεις η ΕΔΕΚ

Εκποιήσεις: Αναμένει τις θέσεις της Κυβέρνησης ο ΔΗΣΥ – Καταθέτει εισηγήσεις η ΕΔΕΚ

Εισηγήσεις για το ζήτημα των εκποιήσεων θα υποβάλει η ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση και στα συνεργαζόμενα κόμματα, δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (10/4) ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησής του με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως το κόμμα της αναμένει τις θέσεις της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της θα στηρίξει θέσεις που έχουν ως αρχή τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια και σταθερότητα και που θα είναι σύμφωνες με την Κεντρική Τράπεζα και με το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ ουσιαστική» συνάντηση, κατά την οποία οι αρχηγοί των δύο κομμάτων συμφώνησαν να συνεργαστούν στη διαμόρφωση προτάσεων για προστασία των δανειοληπτών από τυχόν αυθαιρεσίες είτε του τραπεζικού συστήματος είτε των εταιρειών διαχείρισης εξαγοράς δανείων.

Ο ένας άξονας στον οποίο βασίζονται οι προτάσεις, εξήγησε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «είναι η σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες που διαφωνούν είτε με τις υπερχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είτε με τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκποίηση του ακινήτου τους, εφόσον αυτή είναι εκτός της κείμενης νομοθεσίας».

Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, «είναι να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες αλλά και τους εγγυητές από την αναδιάρθρωση του δανείου τους ή από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία στη συνέχεια θα καταλήξουν σε εκποιήσεις».

«Εμείς από την πλευρά της ΕΔΕΚ αναλαμβάνουμε την ευθύνη να μεταφέρουμε και στην Κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα που συνεργάζονται με την ΕΔΕΚ αυτή την πρόθεση», τόνισε ο κ. Σιζόπουλος. «Σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας και συνέργειας, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο προστασίας των αδικημένων ή των ευάλωτων δανειοληπτών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υπέδειξε ότι «σημασία έχει πάντοτε να χτίζουμε συνέργειες και γέφυρες εκεί όπου βρίσκουμε πεδίο σύγκλισης».

Εμείς ως ΔΗΣΥ, συνέχισε η κ. Δημητρίου, «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όποιες πρωτοβουλίες και εισηγήσεις και αναμένουμε επιτέλους τις θέσεις της Κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα, για να ξέρουμε πώς προχωράμε και να στηρίξουμε θέσεις που έχουν ως αρχή τη χρηματοπιστωτική ασφάλεια και σταθερότητα, να μην έχουμε εκτροχιασμό από αυτές και πώς οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις θα είναι σύμφωνες με την Κεντρική Τράπεζα και με το Ανώτατο Δικαστήριο, κυρίως όσον αφορά τη δική σας εισήγηση για το Ειδικό Δικαστήριο και τη διαδικασία των εκποιήσεων».

«Ήδη έχουμε στείλει ένα αυστηρό μήνυμα από την Παρασκευή προς τις εταιρείες διαχείρισης των δανείων ότι χρειάζεται να εφαρμόσουν το πλαίσιο της Κεντρικής Τράπεζας», ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Καλέσαμε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να ασκήσει την απαιτούμενη εποπτεία, γιατί δυστυχώς βλέπουμε διάφορες περιπτώσεις που αντιβαίνουν σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

Συζήτηση και για το Κυπριακό

Επιπλέον, η κ. Δημητρίου σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ακροθιγώς και το Κυπριακό, στο οποίο τα δύο κόμματα έχουν «διαφορετικές προσεγγίσεις». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συγκυρίες θα είναι τέτοιες που σύντομα θα είμαστε ενώπιον εξελίξεων και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

«Όλα τα ζητήματα που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να τυγχάνουν της απαιτούμενης διαχείρισης εμπιστευτικότητας», επεσήμανε. «Είδαμε σήμερα πράγματα που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο που θεωρώ ότι δεν ωφελούν και δεν βοηθούν τη διαδικασία εχεμύθειας που θα πρέπει να ακολουθείται και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου», υπέδειξε.

Καταληκτικά, η κ. Δημητρίου εξέφρασε χαρά για την πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ ειδικά για θέματα οικονομίας και δη για τις εκποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι «ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε ιδεολογικές ή πολιτικές μας διαφορές, αυτό που σήμερα προέχει είναι σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε προτάσεις που να προστατεύουν και τους πολίτες από αδικίες αλλά πάνω απ’ όλα να ενισχύουν και την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας που σήμερα κινδυνεύει από τις ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top