Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε αν ήρθε στην Κύπρο ή όχι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία ονομάστηκε «Αρκτούρος», είπε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν πληροφορίες αν έχει έρθει στην Κύπρο αυτή η νέα μετάλλαξη, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι δεν το γνωρίζουν αυτό, προσθέτοντας ότι «επειδή τώρα παρουσιάστηκε ο Αρκτούρος μάλλον δεν τον έχουμε ακόμα, αλλά από ό,τι αντιλαμβάνομαι από την Ινδία, όπου παρατηρήθηκε πρώτα, έχει πάει σε 22 χώρες, και πρώτη από αυτές η Μεγάλη Βρετανία».
«Επομένως αργά ή γρήγορα θα μας έρθει και σε εμάς από τη Μ. Βρετανία λόγω και της τουριστικής κίνησης. Αυτό θα εντοπιστεί μόνο με τις ταυτοποιήσεις που γίνονται από το Υπουργείο. Νομίζω γίνονταν περίπου 50 ταυτοποιήσεις την εβδομάδα. Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζω αν έτσι έχουν τα πράγματα ακόμα», σημείωσε.
Σε ερώτηση πως προέκυψε αυτή η νέα μετάλλαξη, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι είναι υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον και μάλιστα της Όμικρον 2 και είναι ένας συνδυασμένος ιός δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον 2.
«Τι εννοούμε με αυτό; Ότι το ίδιο άτομο μολύνθηκε με τις δύο αυτές παραλλαγές και εντός του ατόμου αυτού έγινε ανταλλαγή γενετικού υλικού μεταξύ δυο και δημιουργήθηκε ο τρίτος, ο οποίος είναι ο Αρκτούρος, ο οποίος φαίνεται να είναι λίγο πιο μεταδοτικός ακόμα και από ό,τι είδαμε μέχρι τώρα από τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Αλλά τουλάχιστον τα δεδομένα από την Ινδία μέχρι στιγμής δεν μας λένε αν είναι περισσότερο νοσογόνος. Φαίνεται ότι δεν είναι. Δεν έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες, παρόλο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε και έχει επικρατήσει στην Ινδία», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί η νέα αυτή μετάλλαξη, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι «βασιζόμενοι και πάνω στον Κένταυρο, στον Κράκεν, κλπ, οι οποίοι είχαν έτσι μια ιδιαίτερη μεταδοτικότητα, στο τέλος της ημέρας εκτός από την μεταδοτικότητα δεν μας επιβάρυνε καθόλου σχεδόν την επιδημιολογική εικόνα. Αντιθέτως το αντιμετωπίσαμε με αρκετά χαλαρά μέτρα, μη υφιστάμενα μέτρα βασικά. Θεωρώ ότι και στην παρούσα περίπτωση έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε και το νέο μεταλλαγμένο ιό».
Αναφορικά με το πως βλέπει την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, ο Δρ Καραγιάννης είπε ότι η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία.
«Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα μας, δεν βλέπω ότι θα ανατρέψει την εικόνα αυτή το παρόν στέλεχος και βασίζομαι σε αυτό, διότι μέχρι στιγμής όλες οι παραλλαγές που αναδύθηκαν από την εμφάνιση της Όμικρον, είναι υποπαραλλαγές της Όμικρον και κατ΄ επέκταση λιγότερο νοσογόνες. Εφόσον δεν έχει προκύψει κάτι τι το ιδιαίτερα ανησυχητικό δεν το βλέπω να συμβαίνει στο άμεσο μέλλον», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μπορεί η Βουλή να επιβάλει κυρώσεις στον Θεμιστοκλέους; Τι προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας
Αγέλη σκύλων τρομοκρατεί περαστικούς στη Λευκωσία - Όσα δηλώνει ο Δήμαρχος Στροβόλου στο ThemaOnline
Αυτά είναι τα φάρμακα που ανακαλούνται από την κυπριακή αγορά
Απαντά η Αστυνομία - Ο λόγος που είπε «όχι» στη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ΓΣΠ
Παριστάνουν το Netflix για να σας ξεγελάσουν - Νέα απάτη στην Κύπρο -Δείτε φωτογραφία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Δείτε βίντεο με 12χρονη μαθήτρια να πιάνει τον Σταυρό στην παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων
• Αρχίζει σήμερα στο Παρίσι η δίκη του Νικολά Σαρκοζί
• Σήμερα η δεύτερη αργία του έτους - Ποιες είναι οι υπόλοιπες και πότε
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις