Τι κι αν Πάσχα στην Κύπρο σημαίνει κόκκινα αυγά, φλαούνες, τσουρέκι και λαμπρατζιά, σε άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς έχουν τις δικές τους μοναδικές εκδηλώσεις και έθιμα τις μέρες αυτές.
Από το να βρέχει ο ένας τον άλλον με νερό στην Πολωνία, μέχρι να διαβάζουν μυθιστορήματα εγκλημάτων στη Νορβηγία.
Δείτε τις δημοφιλείς παραδόσεις του Πάσχα από όλο τον κόσμο:
- Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία έχουν τα σκήπτρα με τα πιο παράξενα έθιμα
Εκεί, η παράδοση θέλει τους άντρες να χτυπούν τις γυναίκες την Μεγάλη Δευτέρα με ένα χειροποίητο καμουτσίκι, φτιαγμένο από ιτιά και διακοσμημένο με μια λωρίδα στην άκρη του.
Το χτύπημα υποτίθεται ότι είναι συμβολικό και σύμφωνα με τον μύθο, οι γυναίκες πρέπει να δέρνονται, έτσι ώστε να διατηρούν την υγεία και την ομορφιά τους τον επόμενο χρόνο.
Πριν βιαστείτε να λυπηθείτε τις γυναίκες, μάθετε ότι αυτές παίρνουν την εκδίκηση τους πετώντας κουβάδες με κρύο νερό στους άντρες.
- Φινλανδία
Στην Φινλανδία, τα παιδιά ντύνονται ζητιάνοι και γυρνούν στους δρόμους με καπνισμένα πρόσωπα, ζητιανεύοντας και κρατώντας σκουπόξυλα.
Επιπλέον σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φιλανδίας ανάβουν μεγάλες φωτιές την Κυριακή του Πάσχα.
Το έθιμο αυτό γίνεται για να ξορκίσουν τις μάγισσες που πετάνε τριγύρω, την περίοδο ανάμεσα στην καθαρά δευτέρα και την Κυριακή του Πάσχα.
- Ισπανίας, Verges
Στην Verges της Ισπανίας, την Μεγάλη Πέμπτη λαβαίνει χώρα ο παραδοσιακός "χορός του θανάτου" που περιλαμβάνει παρέλαση στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης.
Όλοι όσοι παίρνουν μέρος είναι ντυμένοι με στολές και η διαδικασία τελειώνει με ανθρώπους ντυμένους σκελετούς που κουβαλούν κουτιά με στάχτες.
Ο τρομακτικός χορός ξεκινάει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες.
- Πολωνία
Αν ο άντρας του σπιτιού στην Πολωνία, πάρει μέρος στην προετοιμασία του Πασχαλινού ψωμιού, η παράδοση λέει ότι το μουστάκι του θα γίνει γκρι και το ζυμάρι δεν θα φουσκώσει.
Έτσι απαγορεύεται στους άντρες να πάρουν μέρος.
- Γαλλία, Haux
Περισσότερα από 4.500 αυγά χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα στους δρόμους της πόλης Haux στην Γαλλία.
Το γεύμα πρέπει να ταΐσει πάνω από 1.000 άτομα και προετοιμάζεται στην κεντρική πλατεία την ώρα του μεσημεριανού.
- Ελβετία
Στην Ελβετία, τα χωριά μετατρέπουν τις πηγές σε πασχαλινές κρήνες, χρησιμοποιώντας χαρτί, λουλούδια και βαμμένα αυγά για την διακόσμηση.
Η παράδοση γίνεται για να τιμήσουν το σύμβολο του νερού και την σημασία του στις ξηρές περιοχές των Άλπεων.
- Γερμανία
Στην Γερμανία, η παράδοση είναι να ανάβουν πασχαλινές φωτιές από χρησιμοποιημένα χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Η φωτιά θεωρείται ως ένα σύμβολο νίκης των όμορφων ηλιόλουστων ημερών της άνοιξης επάνω στις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες.
- Αυστραλία
Το πασχαλινό λαγουδάκι είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο του Πάσχα, προερχόμενο από την Αμερική. Στην Αυστραλία όμως προτιμούν το τοπικό μαρσιποφόρο, το Bilby.
Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαγός έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις σοδειές και την βλάστηση της Ηπείρου.
- Μ. Βρετανία
Στο φεστιβάλ Hocktide στο Hungerford της Μ. Βρετανίας, η αστυνομία καλεί όλους τους άντρες στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί, δυο τυχεροί εκλέγονται και παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, δίνοντας πορτοκάλια στις γυναίκες με αντάλλαγμα ένα φιλί.
- Αίγυπτος
Στην Αίγυπτο, την Μεγάλη Δευτέρα τρώνε ψάρι που προηγουμένως ήταν θαμμένο στο χώμα, μια παράδοση που χρονολογείται από το 2.700 π.χ.
- Ιταλία, Φλωρεντία
Στη Φλωρεντία της Ιταλίας, την πρωτεύουσα της Τοσκάνης, στον τόπο που γεννήθηκαν ο Ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Γαλιλαίος… κάθε χρόνο την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται μια ιστορική παράδοση 350 χρόνων, γνωστή ως «Scoppio del Carro». Ένα στολισμένο άρμα (κάρο) σύρεται από ένα ζευγάρι βόδια στολισμένα με γιρλάντες στους δρόμους της Φλωρεντίας και ακολουθεί μια πομπή ανθρώπων ντυμένων με παραδοσιακές - ιστορικές ενδυμασίες, που φτάνει στο Duomo. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο αρχιεπίσκοπος της Φλωρεντίας ανάβει ένα φιτίλι και πυροτεχνήματα κάνουν τη νύχτα μέρα.
- Βατικανό
Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Πάπας μνημονεύει τη Via Crucis στο Κολοσσαίο: Ένας τεράστιος σταυρός με δαυλούς φωτίζει τον ουρανό καθώς οι 14 Σταθμοί του Σταυρού περιγράφονται σε πολλές γλώσσες. Η μάζα γιορτάζεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα, χιλιάδες επισκέπτες συναθροίζονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να περιμένουν την ευλογία του Πάπα από το μπαλκόνι της εκκλησίας, γνωστό ως "Urbi et Orbi".
- Νέα Υόρκη
Στη Νέα Υόρκη έχουν κόλλημα με τις παρελάσεις. Παρέλαση λοιπόν και το Πάσχα, μια ζωντανή παράδοση της Νέας Υόρκης που χρονολογείται από το 1870 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην 5η Λεωφόρο. Σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι δείχνουν τη δημιουργικότητά τους, επιδεικνύοντας τα πιο περίεργα καπέλα, διακοσμημένα με αυγά, με λουλούδια, με κλουβιά πουλιών ή ακόμα και με ζωντανά κουνέλια. Από χρόνο σε χρόνο, η πασχαλινή παρέλαση έχει πολλούς συμμετέχοντες και τα καπέλα γίνονται όλο και πιο υπερβολικά και πολύχρωμα.
- Νορβηγία
Πάσχα στη Νορβηγία και είναι η ώρα για Paskekrimmen: Νορβηγική παράδοση για ανάγνωση και παρακολούθηση και ακρόαση αστυνομικών ιστοριών και θρίλερ εγκλήματος κατά τη διάρκεια των γιορτών! Αυτό το έθιμο λέγεται ότι άρχισε το 1923, όταν ένας εκδότης προώθησε το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Οι διαφημίσεις ήταν τόσο αληθοφανείς, που το κοινό δεν παρατήρησε ότι επρόκειτο για διαφημιστικό κόλπο: Έδωσε τέτοια προσοχή που ξέχασαν και Πάσχα και Ανάσταση…
- Γουατεμάλα
Στην Αντίγκουα της Γουατεμάλα οι μεγάλοι δρόμοι καλύπτονται με πολύχρωμα χαλιά καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ως προετοιμασία για την πομπή της Μεγάλης Παρασκευής. Τα τεράστια χαλιά είναι ζωγραφισμένα με σκηνές που είναι σημαντικές για τους καλλιτέχνες που τις φτιάχνουν, από τη θρησκεία έως τις παραδόσεις των Μάγια μέχρι τη φύση και την ιστορία της Γουατεμάλας.
- Νέα Ζηλανδία
Στη Νέα Ζηλανδία συνδυάζουν το τερπνό μετά του ωφελίμου… Το Πάσχα εκατοντάδες κυνηγοί συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρα, μια πόλη στην περιοχή Central Otago, για να κυνηγήσουν κουνέλια, όχι σοκολατένια… Η παράδοση έχει έναν συγκεκριμένο λόγο πίσω της: Στόχος είναι η μείωση του πληθυσμού των κουνελιών, που είναι εισαγόμενο είδος και επηρεάζει αρνητικά τη βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος.
- Φιλιππίνες
Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα ως επί το πλείστον καθολική, επομένως είναι λογικό οι κάτοικοί της να παίρνουν πολύ σοβαρά το Πάσχα. Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή, κάποιοι άνθρωποι στο San Pedro Cutud στις βόρειες Φιλιππίνες καρφώνονται σε σταυρούς για να τιμήσουν τη σταύρωση του Ιησού. Αν και η Καθολική Εκκλησία έχει αρνηθεί αυτές τις πρακτικές, είναι μια ετήσια παράδοση που μαγνητίζει χιλιάδες τουρίστες. Το αίμα πάντα πουλάει…
- Μεξικό
Σε όλο το Μεξικό, οι περισσότεροι από τους πιο παραδοσιακούς εορτασμούς Semana Santa (Μεγάλη Εβδομάδα) περιλαμβάνουν δραματικές αναπαραστάσεις της σύλληψης, της δίκης και της σταύρωσης του Ιησού. Σε πιο θρησκευόμενες περιοχές, όπως η Taxco, οι αναπαραστάσεις περιλαμβάνουν μετανοιωμένους - άτομα που « δείχνουν τη μετάνοιά τους και αποδεικνύουν την πίστη τους προκαλώντας σωματικό πόνο στο σώμα τους, μαστιγώνοντας τον εαυτό τους ή κουβαλώντας μεγάλα θρησκευτικά αντικείμενα στην πλάτη τους...
- Βερμούδες
Όσο οι περισσότεροι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ανά τον κόσμο πενθούν τη Μεγάλη Παρασκευή για τη σταύρωση του Χριστού, οι κάτοικοι των Βερμούδων το χαβά τους. Πετάνε χαρταετό. Κυριολεκτικά.
Μπορεί να γελάμε, αλλά ίσως έχουν πιάσει το νόημα της ζωής, αφού για αυτούς ο χαρταετός στον ουρανό συμβολίζει την πορεία του Χριστού προς τον παράδεισο.
- Ελλάδα, Κέρκυρα
Το πρωί του Μεγάλου Σάββατου, το έθιμο «μπότηδες» πραγματοποιείται στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας. Οι μπότηδες είναι πήλινες μεγάλες κανάτες με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Οι άνθρωποι πετούν τους μπότηδες γεμάτους νερό από τα μπαλκόνια τους. Κάποιοι λένε ότι το έθιμο προέρχεται από τους Βενετούς, οι οποίοι την Πρωτοχρονιά συνήθιζαν να πετούν όλα τα παλιά αντικείμενα τους. Άλλοι πιστεύουν ότι η ρίψη των δοχείων χαιρετίζει την άνοιξη, συμβολίζοντας τις νέες καλλιέργειες που θα συγκεντρωθούν στα νέα δοχεία.
- Περού, Λίμα
Λέγεται πως στις αρχές του 17ου αιώνα ένας σκλάβος ζωγράφισε στον τοίχο μιας πλίνθινης καλύβας στη Λίμα τον Χριστό. Παρ’ όλο που διάφοροι προσπάθησαν να ζωγραφίσουν πάνω στη συγκεκριμένη τοιχογραφία, ενώ το 1746 έγινε στην περιοχή σεισμός που έφτασε τα 8.5 ρίχτερ, ο Χριστός που ζωγράφισε ο σκλάβος έμεινε αλώβητος.
Σήμερα, το συγκεκριμένο σημείο ονομάζεται ‘Shrine of Our Lord of the Miracles‘ και κάθε Οκτώβρη -την ημέρα που είχε γίνει ο σεισμός- γίνεται πομπή προς τιμή του, η οποία είναι πιο εντυπωσιακή από οποιοδήποτε έθιμο γίνεται ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής.
- ΗΠΑ, Ουάσιγκτον
Για πάνω από 130 χρόνια, ο Λευκός Οίκος φιλοξένει «Easter Egg Roll» στη νότια αυλή του. Η κύρια δραστηριότητα είναι η κύλιση ενός έγχρωμου ψημένου αυγού με μια μεγάλη κουτάλα, αλλά τώρα η εκδήλωση περιλαμβάνει πολλές ακόμα διασκέψεις, όπως μουσικές ομάδες, κυνήγι αυγών, αθλήματα και χειροτεχνίες.
- Ισραήλ, Ιερουσαλήμ
Λαμβάνοντας χώρα στην πόλη όπου πιστεύεται ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε, οι Χριστιανοί γιορτάζουν τη Μεγάλη Παρασκευή με το περπάτημα στο ίδιο μονοπάτι που ο Ιησούς έκανε την ημέρα που είχε σταυρωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη τον πόνο του εκείνη τη μοιραία ημέρα, μερικοί από εκείνους που συμμετέχουν φέρουν ένα σταυρό μαζί τους.
- Ιταλία, Σικελία
Στο Prizzi της Σικελίας, το Abballu de daivuli είναι μια αναπαράσταση των διαβόλων από τους ντόπιους φορώντας τρομακτικές μάσκες ψευδαργύρου και ντυμένοι με κόκκινη ρόμπα. Οι ντυμένοι βασανίζουν όσες περισσότερες ψυχές μπορούν (πράγμα που σημαίνει ότι τους κάνουν να πληρώσουν για ποτά) πριν από το απόγευμα, όταν η Θεοτόκος και ο αναστημένος Χριστός έρχονται να στείλουν τους διάβολους μακριά με αγγέλους.
25. Αυστρία, Βιέννη
Την εβδομάδα πριν από το Πάσχα, η Βιέννη είναι γεμάτη με λαϊκές αγορές όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πολύχρωμα πασχαλινά αυγά, κοσμήματα και νόστιμα γλυκά, χαρακτηριστικά της αυστριακής παράδοσης. Οι εκθέσεις που έχουν την τιμητική τους είναι: η αγορά Am Hof, η αγορά του παλατιού Schonbrunn και η Old Viennese στο Freyung. Αυτά τα Ostermarkts αποτελούν μέρος μιας παράδοσης που χρονολογείται πριν από 350 χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στους δρόμους από σήμερα η Αστυνομία - Όσα θα ελέγχει
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας
• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις