ΕΛΛΑΔΑ

Σουδάν: Φωτογραφία του τραυματισμένου Έλληνα - Αιμορραγεί και οι γιατροί δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο

Σουδάν: Φωτογραφία του τραυματισμένου Έλληνα - Αιμορραγεί και οι γιατροί δεν μπορούν να φτάσουν στο νοσοκομείο

Τα πόδια του είναι δεμένα με γάζες για να σταματήσει η αιμορραγία. Συγκλονίζει η φωτογραφία ενός από τους δύο Έλληνες τραυματίες που χτυπήθηκαν από ρουκέτα στο Χαρτούμ του Σουδάν όταν ξέσπασαν οι εχθροπραξίες.

Tη φωτογραφία φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Open μέσα από νοσοκομείο του Σουδάν.

Ο Έλληνας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δέχθηκε την επίθεση στο Σουδάν από ρουκέτα. Όπως είπε, ένας από τους τραυματίες βγήκε πολύ γρήγορα από το αυτοκίνητο και τους μετέφερε άμεσα ένα άτομο με ΙΧ στο νοσοκομείο.

Ο Έλληνας τραυματίας αναφέρει διαρκώς ότι αιμορραγεί και ζητεί γιατρούς, καθώς λόγω των οδομαχιών είναι δύσκολο αυτοί να φθάσουν στο νοσοκομείο. Είναι πολύ αδύναμος, καθώς δεν έχει φάει, δεν έχει πιει πολύ νερό και την ίδια στιγμή προσπαθούν να του σταματήσουν την αιμορραγία.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση.

Παράλληλα έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη στο κέντρο του Χαρτούμ εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν. Παγιδευμένοι είναι από προχθές 15 άνθρωποι δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

 

Νέα κραυγή αγωνίας του Μητροπολίτης Νουβίας

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, είπε ότι η κατάσταση των δυο Ελλήνων που έχουν τραυματιστεί είναι σταθερή. Επίσης τόνισε ότι Μητρόπολη έχει δεχτεί πυρά, αλλά είναι ένα παλιό κτίριο με χοντρούς τοίχους και αντέχει, ενώ τόνισε ότι η σημερινή (17.4.2023) νύχτα κύλησε ήρεμα στο Χαρτούμ, αλλά το πρωί ξεκίνησαν πάλι οι συγκρούσεις, ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς και ακούγονται συνέχεια πυρά.

Παράλληλα μιλώντας στην στην ΕΡΤ ότι μέσα στο κτίριο της Μητρόπολης είναι εκείνος και 15 Έλληνες, Αιθίοπες, Σουδανοί και Ρώσοι. Σε ερώτηση για το πώς είναι η κατάσταση εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ του Σουδάν και τι ανάγκες υπάρχουν απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε.

Είπε ότι έχει υπάρξει επικοινωνία με το ΥΠΕΞ και συνεχής επαφή με τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο, ενώ πρόσθεσε ότι «προς το παρόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση λόγω της κατάστασης που υπάρχει». «Δεν έχουμε βρει κάποια λύση που να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε καθώς δεν μπορούμε να βγούμε έξω στον δρόμο», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Για την κατάσταση των δυο Ελλήνων που τραυματίστηκαν είπε ότι είναι σταθερή. Για τους υπόλοιπους Έλληνες εκτός Μητρόπολης ανέφερε ότι είναι ασφαλείς. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα από ότι βλέπουμε για λίγο γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δήλωσε ακόμη.

 

ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων

«Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», τονίζει.

Το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει πως «από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, «κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα».

Επιπλέον «ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν». Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ, τονίζει ακόμη.

«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top