Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές στα Σχέδια Δανειοδότησης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών – Πού στοχεύουν

Έρχονται αλλαγές στα Σχέδια Δανειοδότησης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών – Πού στοχεύουν

Σημαντικές οι αλλαγές που επέρχονται στα Σχέδια δανειοδότησης του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) και όλες προς όφελος των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ, Λουκία Ευσταθίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «έχει αρκετά χρόνια να προβεί ο οργανισμός σε τέτοιου είδους ουσιαστικές τροποποιήσεις».

Οι σημαντικές τροποποιήσεις στα Σχέδια δανειοδότησης που προώθησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα και εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την κ. Ευσταθίου, την αύξηση του ποσού για στεγαστικό δάνειο σε €200.000 από €130.000, την αύξηση της επιδότησης επιτοκίου στα 30 χρόνια, από 20 χρόνια προηγουμένως, την αύξηση των εξόδων διαβίωσης στα σπουδαστικά δάνεια και τον μη συνυπολογισμό των σχεδίων δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου.

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο νέα σχέδια δανειοδότησης του Φορέα αλλά και στη μετονομασία του Σχεδίου δανειοδότησης για Επαγγελματική Δραστηριοποίηση Νέων Επιστημόνων σε Σχέδιο Δανειοδότησης για Επαγγελματική Δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών.

Η Διευθύντρια του Φορέα είπε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα κατά καιρούς, επανεξετάζει τα Σχέδια δανειοδότησης του Οργανισμού έτσι ώστε αυτά «να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του τόπου και να εξυπηρετούν όσο το δυνατό καλύτερα τις μεγαλύτερες ανάγκες των αιτητών, βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του Οργανισμού».

Μέσα στα πλαίσια αυτά, συνέχισε, «το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει σειρά τροποποιήσεων, τόσο στους Κανονισμούς του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας, όσο και στα Κριτήρια εξέτασης αιτήσεων και επιδότησης επιτοκίου καθώς και να προωθήσει τη δημιουργία νέων Σχεδίων δανειοδότησης αλλά και να διευρύνει τους δικαιούχους του Σχεδίου για την επαγγελματική δραστηριοποίηση των νέων του τόπου μας».

Ειδικότερα, αναφερόμενη σε κάποιες από τις σημαντικές τροποποιήσεις που θα επέλθουν στα σχέδια, η κ. Ευσταθίου είπε ότι αυτές είναι η αύξηση του ποσού των στεγαστικών δανείων είναι σημαντική γιατί δεν μπορεί κάποιος σήμερα να κτίσει οικία με μόνο €130.000, προσθέτοντας ότι με την αύξηση του ποσού θα βοηθηθούν οι πολίτες και παράλληλα θα λαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου από τον Φορέα για 30 χρόνια, αντί 20 χρόνια που είναι σήμερα.

Εξηγώντας περαιτέρω, επί του προκειμένου, η κ. Ευσταθίου είπε ότι ο αιτητής θα πρέπει να εξασφαλίσει το στεγαστικό του δάνειο από κάποια τράπεζα και στη συνέχεια ο Φορέας θα του κάνει επιδότηση επιτοκίου μέχρι 3,5%.

Για παράδειγμα, ανέφερε πως αν ένα στεγαστικό δάνειο θα φέρει επιτόκιο 4,5%, ο δανειολήπτης θα καταβάλλει επιτόκιο 1% στην τράπεζα και το υπόλοιπο ποσοστό του επιτοκίου θα το επιδοτεί ο Φορέας.

Άλλο σημαντικό, σύμφωνα με την Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ, είναι το γεγονός ότι δεν θα συνυπολογίζονται τα Σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου, που παραχωρούνται από τον Κεντρικό Φορέα και θα λαμβάνονται υπόψη «το καθένα χωριστά», χωρίς συνολικό ποσό οροφής, ανάλογα πάντα με την αξία της κατεχόμενης του περιουσίας.

Εξήγησε ότι μέχρι σήμερα το ανώτατο ποσό που δικαιούτο κάποιος να δανειοδοτηθεί ήταν το ποσό των €130.000 που αφορούσε το στεγαστικό δάνειο και στην περίπτωση που κάποιος λάμβανε €100.000 φοιτητικό δάνειο, θα του επιτρεπόταν να λάβει στεγαστικό δάνειο μόνο €30.000 για να συμπληρωθεί το ποσό των €130.000.

Με τις σημερινές τροποποιήσεις θα δικαιούται σε αυτή την περίπτωση €105.000 που είναι το ανώτατο ποσό του φοιτητικού δανείου και άλλες €130.000 για στεγαστικό δάνειο, σημείωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι τα φοιτητικά δάνεια και τα δάνεια για νέους επιστήμονες αφορούν ίδια κεφάλαια του Φορέα και δεν θα χρειάζεται μια εμπορική τράπεζα να παραχωρήσει δικά της κεφάλαια.

Η κ. Ευσταθίου είπε ακόμη στο ΚΥΠΕ ότι οι τροποποιήσεις τυγχάνουν αυτή την στιγμή νομοτεχνικής επεξεργασίας από το νομικό σύμβουλο του οργανισμού και στη συνέχεια θα σταλούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, και ακολούθως για νομοτεχνικό έλεγχο στην Νομική Υπηρεσία του κράτους, για να καταλήξουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Σημείωσε ότι το κόστος των πιο πάνω τροποποιήσεων δεν επιβαρύνει το ύψος του υφιστάμενου προϋπολογισμού του Κεντρικού Φορέα.

Η Διευθύντρια του Φορέα εξέφρασε την ελπίδα να εξεταστούν άμεσα από τη Νομική Υπηρεσία για να τεθούν σύντομα ενώπιον των δικαιούχων για δανειδότηση.

Πιο αναλυτικά, οι προτάσεις του ΔΣ του Φορέα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών είναι οι ακόλουθες:

1. Αύξηση στεγαστικών δανείων προς επιδότηση από €130.000 σε €200.000 και της περιόδου επιδότησης από 20 χρόνια σε 30 χρόνια.

2. Τα Σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου, που παραχωρούνται από Κ.Φ. να μη συνυπολογίζονται.

3. Τα ποσά για πρόσφυγες και μη πρόσφυγες δικαιούχους να είναι τα ίδια και να εξακολουθεί να ισχύει η αποκοπή 20%-40%: (σήμερα τα στεγαστικά δάνεια προς επιδότηση για πρόσφυγες είναι €130.000 και τα επαγγελματικά €105.000, ενώ για μη πρόσφυγες είναι €85.000 μείον 20% μέχρι 40% (δηλ. ανώτατο δικαιούμενο ποσό για μη πρόσφυγες €68.000).

4. Κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων που τέθηκαν σε ισχύ όταν υπήρχε στενότητα κεφαλαίων με σκοπό να δανειοδοτούνται περισσότεροι αιτητές.

5. Κατεχόμενη περιουσία, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο, το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά στον Κ.Φ. νοουμένου ότι το προηγούμενο δάνειο έχει ξοφληθεί χωρίς την οποιαδήποτε ενίσχυση από το Κράτος π.χ. διαγραφή τόκων, δανείων κλπ. (κίνητρο ώστε οι ιδιοκτήτες κατεχομένων να μην επιδιώκουν την πώληση της κατεχόμενης περιουσίας).

6. Αύξηση εξόδων διαβίωσης στα σπουδαστικά δάνεια:
Από €8.000 σε €10.000 για Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία.
Από €8.000 σε €11.000 για ΗΠΑ, Καναδά.
Από €6.000 σε €8.000 για Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη.
Από €3.500 σε €5.000 για Κύπρο (περιοχή φοίτησης διαφορετική από την περιοχή διαμονής).

7. Το ποσό της υποτροφίας να μην αφαιρείται από το δικαιούμενο ποσό του σπουδαστικού δανείου.

8. Στις στεγαστικές αιτήσεις δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία εκτός αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον Κ.Φ. για την κατοικία αυτή.

9. Επιδιορθώσεις σε κατοικίες ανώτατο ποσό από €50.000 σε €100.000.

Νέα Σχέδια δανειοδότησης

Αναφερόμενη στα δύο νέα Σχέδια δανειοδότησης που προσφέρει ο Φορέας και τα οποία έχουν επίσης εγκριθεί από το ΥΠΟΙΚ, η κ. Ευσταθίου είπε στο ΚΥΠΕ ότι το ένα Σχέδιο αφορά την δανειοδότηση για Ανακαίνιση Κουζίνας και Αγορά Οικιακών Συσκευών μέχρι €10.000 και εξήγησε ότι το δάνειο θα αφορά είτε μόνο για ανακαίνιση κουζίνας είτε και τα δύο μαζί.

Πρόσθεσε ότι το ποσό θα δίδεται από κεφάλαια του Φορέα, μέσω του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης.

Αναφορικά με το δεύτερο σχέδιο, ανέφερε ότι αυτό αφορά την δανειοδότηση για Ενεργειακή Αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες μέχρι ποσού €15.000 και συγκεκριμένα για μόνωση οροφής μέχρι €10.000 και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μέχρι €5.000.

Σημείωσε πως προτού λάβει το ΔΣ του ΚΦΙΚΒ την απόφαση να τα προωθήσει, προέβη σε έρευνα αγοράς για τις σημερινές ανάγκες του κόσμου.

Η Διευθύντρια του ΚΦ είπε ότι το Σχέδιο δανειοδότησης για Επαγγελματική Δραστηριοποίηση Νέων Επιστημόνων μετονομάζεται σε Σχέδιο Δανειοδότησης για Επαγγελματική Δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για δάνειο μέχρι €25.000.

«Δικαιούχοι θα είναι και μη πτυχιούχοι, κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η αλλαγή αυτή γίνεται γιατί διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον για το προηγούμενο σχέδιο που αφορούσε μόνο πτυχιούχους.

Ανέφερε ότι υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον από άτομα με τεχνικά επαγγέλματα και «έτσι αποφασίσαμε να το επεκτείνουμε».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Xτύπησαν και τον αδερφό του 13χρονου μαθητή που ξυλοκοπήθηκε - Ξεσπά ξανά ο πατέρας τους: «Τον μούνταραν, τον έδεραν, τον πήρα νοσοκομείο»

Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε το τροχαίο στην Επ. Λεμεσού - Νεκρή η 65χρονη Γεωργία

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με Χριστοδουλίδη: «Η Κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα του Λήδρα Πάλας»

Αγωνία για τον αγνοούμενο πιλότο του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην Εύβοια - Στέλνουν βατραχανθρώπους

«Θα μας βγάλουν το λάδι μας» - Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου – Πού οφείλεται η αύξηση και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή  Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κι επίσημα ο Γιάννης Αντωνίου – Το βιογραφικό

Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κι επίσημα ο Γιάννης Αντωνίου – Το βιογραφικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης διόρισε τον κ. Γιάννη Αντωνίου στη θέση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top