ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αβέρωφ: Εκτός η περιοχή Ακάμα από νόμο για επισκέψιμα αγροκτήματα - «Θέλω να μην υπάρχει καχυποψία από τον οποιονδήποτε»

Αβέρωφ: Εκτός η περιοχή Ακάμα από νόμο για επισκέψιμα αγροκτήματα - «Θέλω να μην υπάρχει καχυποψία από τον οποιονδήποτε»

Η περιοχή του Ακάμα θα εξαιρείται του νόμου για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, δήλωσε την Τρίτη (25/4) ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και εισηγητής του νόμου για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Στην Επιτροπή όπου συνεχίστηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Επισκέψιμων Αγροκτημάτων Νόμος του 2022, παρακάθησαν και εκπρόσωποι του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

«Θέλω να μην υπάρχει καχυποψία από τον οποιονδήποτε. Μιλούμε για επισκέψιμα αγροκτήματα που αφορούν όλη την υπόλοιπη Κύπρο, εκτός του Ακάμα», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νεοφύτου, δηλώνοντας ότι μπορεί κάποιος να θεωρήσει «ότι επειδή ο ίδιος είναι από την περιοχή του Ακάμα και ότι επειδή δεν του άρεσε το τοπικό σχέδιο του Ακάμα να έρθει διαμέσου αυτής της πρότασης να αλλάξει την πολεοδομική πολιτική του σχεδίου Ακάμα». Επιπλέον, ο κ. Νεοφύτου απευθυνόμενος στις αρμόδιες υπηρεσίες εισηγήθηκε την νομική κατοχύρωση των επισκέψιμων αγροκτημάτων στα υπόλοιπα τοπικά σχέδια.

Εντός της Επιτροπής οι Βουλευτές εξέφρασαν παραδείγματα καλών πρακτικών σε αγροκτήματα στην Ευρώπη και αλλού.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι ο στόχος είναι διπλός, εξηγώντας ότι από την μια δημιουργείται προστιθέμενη αξία σε ανθρώπους που «θέλεις να τους στηρίξεις να μείνουν στην ύπαιθρο και το δεύτερο δημιουργείται επιπρόσθετη αξία στο τουριστικό προϊόν αφού παύεις να είσαι μονοθεματικός τουριστικός προορισμός για τον ήλιο και τη θάλασσα».

Κατά τη συνεδρίαση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, δήλωσε ότι το άρθρο 4 του προτεινόμενου νομοσχεδίου αναφέρει ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης για έκδοση άδειας λειτουργίας επισκέψιμου αγροκτήματος έχουν γεωργοί και οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες ή νόμιμοι κάτοχοι γης στην οποία αφορά η αίτηση και εξέφρασε τον φόβο του να μην εκμεταλλεύονται οι γεωργοί και οι αγρότες από μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ότι «ως ΕΔΕΚ συμφωνούμε με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου», λέγοντας ότι θα δώσει μια ώθηση για αύξηση του εισοδήματος στον γεωργικό τομέα όπου θα εφαρμοστούν πρακτικές αγροτουρισμού που ισχύουν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες σε πολλές χώρες. Αναμφίβολα, πρόσθεσε, αυτό που θα πρέπει να αποφευχθεί είναι να μην γίνει εκμετάλλευση από τον οποιονδήποτε επιτήδειο και η ουσία είναι να αυξηθεί το οικογενειακό εισόδημα των οικογενειών που ασχολούνται με την γεωργία και τον πρωτογενή τομέα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top