Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει η… παρΑΤΑση - Συμφωνία ή οριστική ρήξη – Κρίσιμη συνάντηση Παναγιώτου με εργοδότες και Συντεχνίες

Τελειώνει η… παρΑΤΑση - Συμφωνία ή οριστική ρήξη – Κρίσιμη συνάντηση Παναγιώτου με εργοδότες και Συντεχνίες

Ήγγικεν η μεγάλη ώρα για την εργατική ειρήνη, με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις να αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την συμβιβαστική πρόταση για την ΑΤΑ, την οποία θα καταθέσει σήμερα (28/4) ενώπιον τους ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.

Πρόκειται στην ουσία για μία πρόταση, η οποία, όπως άλλωστε, είχε διαμηνύσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα ο αρμόδιος Υπουργός, θα βρίσκεται εντός του πλαισίου που έθεσε η νέα Κυβέρνηση, δηλαδή για μη κατάργηση του θεσμού, καθώς και για μη πλήρη απόδοση της ΑΤΑ στο άμεσο μέλλον, αλλά σε βάθος χρόνου κι εντός ενός συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος.

Επί του προκείμενου, ο κ. Παναγιώτου αναμένεται σήμερα να προτείνει είτε την συνέχιση της απόδοσης της ΑΤΑ στο 50% μέχρι το τέλος του χρόνου και σταδιακή αύξηση του ποσοστού από την 1η Ιανουαρίου 2024, είτε για μικρή αύξηση του ποσοστού, γύρω στο 60-65% από φέτος και περαιτέρω αύξηση του τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε σταδιακά να επανέλθει στο 100%.

Μια τέτοια πρόταση, πάντως, δεν είναι βέβαιο εάν θα ικανοποιήσει πλήρως και τις δύο πλευρές, αφού οι Συντεχνίες από τη μία ανέβασαν αρκετά τον πήχη των προσδοκιών και από την άλλη οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν φαίνεται να είναι έτοιμες για μεγάλες υπερβάσεις επί του εν λόγω θέματος, χωρίς, όμως, να αποκλείεται για χάριν της διατήρησης της εργατικής ειρήνης να κάνουν μία επιπρόσθετη μικρή υποχώρηση.

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, δύο είναι τα βασικά σενάρια για την κατάληξη της σημερινής κρίσιμης συνεδρίας των κοινωνικών εταίρων: είτε θα βγει άσπρος καπνός και θα επιτευχθεί συμφωνία, η οποία και θα ανακοινωθεί, είτε μία εκ των δύο πλευρών ή και οι δύο θα απορρίψουν την μεσολαβητική πρόταση, κι ως εκ τούτου θα κηρυχθεί νέο αδιέξοδο που θα οδηγήσει σε οριστική ρήξη τα δύο μέρη και θα διασαλεύσει την εργατική ειρήνη, χωρίς να αποκλείεται και η λήψη άμεσων μέτρων αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων και των απεργιών.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης, άφησαν ανοιχτό εδώ και καιρό οι Συντεχνίες, οι οποίες μετά την κρίσιμη σύσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας θα προχωρήσουν σε πανσυνδικαλιστική διάσκεψη για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σε περίπτωση αδιεξόδου και λήψη δυναμικών μέτρων, τα όποια μέτρα ενδεχομένως να ληφθούν, θα εφαρμοστούν μετά από 10 μέρες, όπως προβλέπει και ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και όπως έγινε και την προηγούμενη φορά που οι δύο πλευρές ήρθαν σε ρήξη κι οδηγηθήκαμε σε 3ωρη στάση εργασίας λίγες μόνο μέρες πριν τις Προεδρικές Εκλογές.

Σημειώνεται πως, η προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ορισμένη για τις 11 το πρωί και θα λάβει χώρα στο Υπουργείο Εργασίας.

Δυσαρεστημένοι οι εργοδότες

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της σημερινής συνάντησης, πάντως, αυτή θα διεξαχθεί σε κάπως αρνητικό κλίμα, λόγω του γεγονότος πως η εργοδοτική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την παραβίαση του μορατόριουμ δηλώσεων που είχε συμφωνηθεί τόσο από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας όσο και από τις Συντεχνίες.

Όπως τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας από πηγή των εργοδοτικών οργανώσεων, οι Συντεχνίες με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις τους έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο προκατάλαβαν ή επιχείρησαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα, ασκώντας έντονη πίεση προκειμένου να ικανοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα αιτήματά τους και αγνοώντας τις ανησυχίες και επιφυλάξεις της εργοδοτικής πλευράς.

Συνεπώς, με βάση τα πιο πάνω, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συνάντησης, από το οποίο και θα εξαρτηθεί εάν θα διατηρηθεί η εργατική ειρήνη ή εάν θα διασαλευθεί και θα οδηγηθούμε σε απεργίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Είναι παντού»: Αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών από την ΥΚΑΝ - Τα κιλά, οι ηλικίες και ο στόχος

Περιβαλλοντικό τέλος στα καύσιμα - Πότε θα επιβληθεί και ποιος ο σχεδιασμός για αντισταθμιστικά μέτρα

Χειροπέδες σε 26χρονο για υπόθεση ναρκωτικών – Σχετίζεται με τη χθεσινή σύλληψη 48χρονου στο Δασάκι Αχνας

Του ζήτησαν να μεταφέρει τα 15kg κάνναβης έναντι αμοιβής - Τι ισχυρίστηκε ο 30χρονος που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου

Τουλάχιστον 21 νεκροί σε πτώση λεωφορείου από γέφυρα στην ΙταλίαΚατατίθεται στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη – Τί προνοεί

Κατατίθεται στη Βουλή ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη – Τί προνοεί

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Τετάρτη (4/10) ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024, ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκτός από πλεονασματικός είναι και αναπτυξιακός, ενώ δεν περιλαμβάνει επιπρόσθετα βάρη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top