ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από βδομάδας στον ΠτΔ οι προτάσεις για αποσυμφόρηση φυλακών - Όσα είπε η Υπ. Δικαιοσύνης

Από βδομάδας στον ΠτΔ οι προτάσεις για αποσυμφόρηση φυλακών - Όσα είπε η Υπ. Δικαιοσύνης

Οι προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν στην αποσυμφόρηση των φυλακών θα κατατεθούν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας εντός της επόμενης βδομάδας, είπε την Παρασκευή σε δηλώσεις η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

«Από βδομάδας θα έχει κοντά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις προτάσεις μας για αποσυμφόρηση των φυλακών, να μελετηθούν και από τον ίδιο και την ομάδα του στο Προεδρικό, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις αλλαγές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν στις φυλακές», είπε στα πλαίσια της επίσκεψης της στις Κεντρικές Φυλακές.

Με ικανοποίηση «μπορώ σήμερα ακόμα να πω ότι η ομάδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις και σκέψεις για να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετα προγράμματα που αφορούν την επανένταξη των φυλακισμένων στην κοινωνία και επίσης σε προγράμματα που αφορούν και αποθεραπεία μέσα στις φυλακές αλλά και επίσης και επιμορφωτικές προτάσεις», πρόσθεσε.

Ανάφερε στη συνέχεια ότι «είμαστε σε επαφή και με εμπειρογνώμονες από τον ιδιωτικό τομέα που έχουν εμπειρογνωμοσύνη σε τέτοιου είδους ζητήματα και οπωσδήποτε αφού ο τρίτος πυλώνας του Υπουργείου είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια διεύθυνση στο υπουργείο μας που επωμίζεται μεγάλο φόρτο εργασίας και τα καθήκοντα της οποίας θα αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, έχει καταφέρει να φέρει στο τραπέζι της συζήτησης πολύ συγκεκριμένες προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση».

Αναφορικά με το τρίτο ζήτημα που απασχολεί το Υπουργείο η αρμόδια Υπουργός είπε ότι είναι το ζήτημα του συστήματος της απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στις φυλακές, ζήτημα που βεβαίως δεν μπορούμε εμείς να επιλύσουμε από μόνοι μας».

«Με μεγάλη ικανοποίηση μπορώ να πω ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών επεξεργάζεται πολύ συγκεκριμένες προτάσεις» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μας κρατά ενήμερους και θεωρώ ότι μπορούν να μας δώσουν κάποιες λύσεις μέσα στους επόμενους μήνες».

Η Υπουργός ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών «ο οποίος κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή στις φυλακές, λόγω του ότι στην διεύθυνση βρίσκεται άτομο από την Αστυνομία, η Υπουργός είπε ότι «πρέπει να βλέπουμε μπροστά και να βελτιωνόμαστε και όχι να επιστρέφουμε σε πρακτικές του παρελθόντος που δεν συνάδουν ούτε με τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε με το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το θεωρώ αυτονόητο ότι κτίζουμε και δεν χαλούμε στις φυλακές, αυτή είναι η φιλοσοφία μας και μέσα στα πλαίσια αυτά θα καταθέσουμε προτάσεις ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα για την αποσυμφόρηση είπε ότι σε πρωταρχικό στάδιο οι προτάσεις αφορούν την αποσυμφόρηση των φυλακών με νέους σχεδιασμούς.

«Σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που εμπίπτουν στην αλλαγή της νομοθεσίας και εισαγωγής νέων προτάσεων σχετικά με τις ποινές και το βραχιολάκι, είναι κάτι στο οποίο δεν έχουμε καταλήξει αυτήν την στιγμή και αντιλαμβάνεστε ότι αφορά και την Βουλή», διευκρίνισε.

Σημείωσε παράλληλα ότι «δεν μπορώ να τοποθετηθώ στο θέμα προς το παρόν αλλά πιστεύω στους επόμενους μήνες πιθανόν να έχουμε και αλλαγές προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής πρόσληψης των δεσμοφυλάκων η Υπουργός είπε ότι, αυτό είναι ζήτημα που έχει να κάνει με τη δημόσια διοίκηση του κράτους και «δεν είναι του παρόντος να αναφερθούμε με λεπτομέρειες στο ζήτημα αυτό. Επιτρέψετε μου να μην επεκταθώ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, για σειρά από σοβαρές παραλείψεις σε υποθέσεις ναρκωτικών και αν θα εξετασθούν οι αποφάσεις αυτές από το Υπουργείο η αρμόδια Υπουργός είπε ότι αυτό είναι θέμα της αστυνομίας και είναι κάτι το οποίο πρέπει να ερωτηθεί η Αστυνομία.

«Η δουλειά μας εμάς δεν είναι να αναμιχθούμε σε υποθέσεις που αφορούν την δικαστική εξουσία, την εισαγγελία και την αστυνομία άρα δεν μπορώ να τοποθετηθώ στο θέμα», είπε.

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων είπε ότι είναι θέμα που αφορά την αστυνομία και δεν είναι θέμα που συζητείται δημόσια.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη της στις Κεντρικές Φυλακές είπε ότι «είμαστε εδώ με την ομάδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την καθιερωμένη εθιμοτυπική επίσκεψη στις φυλακές. Πιστεύω ότι θα είναι μια παραγωγική συνάντηση ουσίας και όχι μόνο εθιμοτυπική. Όπως έχω πει και άλλες φορές το κανάλι επικοινωνίας είναι ανοικτό μεταξύ της διεύθυνσης των φυλακών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Εξάλλου σε χαιρετισμό της κατά τη συνάντηση με στελέχη των Φυλακών, η Υπουργός είπε ότι η επίσκεψή της στις Φυλακές αποτελεί «έμπρακτη απόδειξη, ότι τα ζητήματα των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων μου ως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως».

«Ενημερώθηκα τις τελευταίες μέρες για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στις φυλακές καθώς και για τα επιμέρους προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας για την επιτέλεση του έργου των φυλακών είναι η συνέπεια και επαγγελματική αφοσίωση όλων των συντελεστών της σωφρονιστικής διαδικασίας: της διοίκησης των φυλακών, του σωφρονιστικού προσωπικού και των κρατουμένων. Χάρη σε εσάς και στις προσπάθειες σας οι Φυλακές μας είναι και θα παραμείνουν ένας χώρος ασφάλειας, εγγύησης και συνεχούς μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι «θα συνεχιστεί η εκπαίδευση, η κατάρτιση και επιμόρφωση των κρατουμένων και η εν γένει ενίσχυση της αναμόρφωσης τους, προκειμένου να επανενταχτούν στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι πολλές δράσεις στους τομείς της ενίσχυσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των κρατουμένων σε ένα σύνθετο σωφρονιστικό περιβάλλον, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική επανένταξη τους, συμβαδίζει απόλυτα με τους στρατηγικούς μας στόχους, ως προς τη λειτουργία και τις επιδιώξεις του σωφρονιστικού μας συστήματος».

Υπενθύμισε ακόμα ότι είναι σε εξέλιξη  πολλαπλές αναμορφωτικές δράσεις και παρεμβάσεις στις φυλακές που απευθύνονται στο σύνολο του σωφρονιστικού πληθυσμού και εξέφρασε τη στήριξή της στη Διεύθυνση των Φυλακών και το σωφρονιστικό προσωπικό στην επιτέλεση του έργου του.

«Στηρίζουμε τους αποφυλακισθέντες για την κοινωνική τους επανένταξη με δράσεις όπως η υλοποίηση Mνημονίου Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, για παροχή κινήτρων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων. Αρκεί να σας σας αναφέρω ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εργοδότηση αποφυλακισθέντων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού μέχρι τον περασμένο μήνα, έγιναν 62 τοποθετήσεις αποφυλακισθέντων σε ισάριθμες επιχειρήσεις σε Παγκύπρια βάση», σημείωσε.

Καταλήγοντας συνεχάρη «τον κάθε ένα από εσάς προσωπικά για την τεράστια συμβολή σας στη ριζική αναμόρφωση του κλίματος και των πρακτικών έκτισης των ποινών, αφού με συνέπεια, σοβαρότητα και αφοσίωση συμβάλλετε καθημερινά στη διαμόρφωση ενός σωφρονιστικού περιβάλλοντος ασφάλειας και μέριμνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίδοντας μάλιστα, με πολλαπλούς τρόπους το μήνυμα ότι η φυλάκιση μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για μάθηση, βελτίωση και καλλιέργεια υπευθυνότητας, με στόχο την παραγωγικότερή δυνατή κοινωνική επανένταξη».

«Από την πλευρά μας ως Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για αναβάθμιση του σωφρονιστικού μας συστήματος», είπε τέλος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top