ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Στόχος η προώθηση πολυμέρειας βάσει κανόνων στην Ανατολική Μεσόγειο

ΥΠΕΞ: Στόχος η προώθηση πολυμέρειας βάσει κανόνων στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Κύπρος στοχεύει στην προώθηση της βασισμένης σε κανόνες περιφερειακής πολυμέρειας στην άμεση γειτονιά της, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής και Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο διαδραματίζει συμπληρωματικό ρόλο στο έργο των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς ο διάλογος σε αυτή τη μορφή προάγει την εμβέλεια της διπλωματίας.

Σχετικά με τις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου είπε ότι παρότι το κύριο αφήγημα περιστρέφεται γύρω από κρίσεις και προκλήσεις, η έμφαση πρέπει να δοθεί στα θετικά στοιχεία, δηλαδή στις αναδυόμενες ευκαιρίες και στο δυναμικό της ως περιοχή σταθερότητας και ευημερίας.

«Δεν υπάρχει άλλη περιοχή στον κόσμο που θα μπορούσε να είχε παραμείνει σημαντική για την παγκόσμια σταθερότητα με όλη την ιστορία της και όλες τις κρίσεις που αντιμετώπισε, μια περιοχή που βασίζεται στην επιμονή και τον πραγματισμό, για τα οποία θα πρέπει να είναι υπερήφανη», τόνισε ο Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Κύπρου στην περιοχή, ο κ. Κόμπος είπε ότι η χώρα διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, η ισχύς των οποίων παραμένει βασικός πυλώνας της εξωτερικής της πολιτικής, προσθέτοντας ότι στόχος της είναι η ανάπτυξη συνεργειών στη βάση του διεθνούς δικαίου, προς τον οποίο η Κύπρος έχει δημιουργήσει στρατηγικές σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Λίβανο, ενώ οι διμερείς συνεργασίες επεκτείνονται και στην περιοχή του Κόλπου, με σταθερούς δεσμούς με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή, άλλωστε δεν πρόκειται για μια υπόθεση μηδενικού αθροίσματος, αρκεί να υπάρχει δέσμευση στο διεθνές δίκαιο και την τάξη», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ως γεωπολιτική πύλη μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, να προσθέτει αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ και να εκφράζει συγκεκριμένες ή περιφερειακές ανησυχίες σε επίπεδο ΕΕ.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία γεγονότα στο Σουδάν και στην αντίδραση της Κύπρου, η οποία ενεργοποιώντας το εθνικό σχέδιο ΕΣΤΙΑ επέτρεψε την υποδοχή, φιλοξενία και την εκ νέου αναχώρηση εκατοντάδων ατόμων. «Η Κύπρος είναι υπερήφανη που θεωρεί τον εαυτό της ασφαλές λιμάνι για εκκένωση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και προσφέρουμε τις εγκαταστάσεις μας σε άλλες χώρες για τέτοια ανθρωπιστική βοήθεια», σημείωσε.

Οι φυσικοί πόροι της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για την πρόοδο, συνέχισε ο κ. Κόμπος, προσθέτοντας ότι ο επανασχεδιασμός του ενεργειακού χάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω των συμφωνιών οριοθέτησης των ΑΟΖ επιτρέπει την ανάπτυξη έργων συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα έχουν οικοδομήσει ένα πλέγμα στο οποίο όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να συνεργαστούν προς αμοιβαίο όφελος, με μόνη βασική προϋπόθεση την τήρηση του διεθνούς δικαίου και τον σεβασμό ενός συνόλου αρχών που καθορίζουν το διεθνές σύστημα, ενώ στα εργαλεία συμμετοχής περιλαμβάνονται οι τριμερείς μηχανισμοί με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, οι οποίο προβλέπουν συνεργασία στη βάση έργων και παρέχουν μια πλατφόρμα για την προώθηση των επαφών μεταξύ των ανθρώπων.

Πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα, όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η οικονομική πραγματικότητα μετά την πανδημία, καθιστούν την περιφερειακή συνεργασία ακόμη πιο επίκαιρη και σημαντική, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το διαρκές και αυξανόμενο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, τομέας που δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες και για την Κύπρο.

Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε επίσης στις συνέργειες μεταξύ αξιόπιστων εταίρων, όπως η διασύνδεση EuroAsia Interconnector, το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ ΕΕ, Ισραήλ και Αιγύπτου για την προμήθεια φυσικού αερίου και το επιτυχημένο παράδειγμα του East Med Gas Forum, ως γεγονότα που ορίζουν τον ρυθμό των εξελίξεων, ενώ χαιρέτισε τη συμφωνία για επίλυση με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ της θαλάσσιας διαφοράς μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, καθώς θα ενισχύσει το νομικό πλαίσιο συνεργασίας στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Με την περιφερειακή της εμπλοκή η Κύπρος στοχεύει στη διάδοση μιας περιφερειακής, βασισμένης σε κανόνες πολυμερούς προσέγγισης στην άμεση γειτονιά της, με σκοπό την προώθηση απτών συνεργειών που θα είναι επωφελείς για όλους σε πολλαπλούς τομείς», τόνισε ο κ. Κόμπος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να αξιοποιεί τη γεωστρατηγική της θέση προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Ένωση για τη Μεσόγειο διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής πολυμέρειας φέρνοντας κοντά τις χώρες της ευρωμεσογειακής περιοχής με τρόπο ολιστικό, χωρίς αποκλεισμούς και στη βάση κανόνων, και η Κύπρος επαναβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση στις αξίες και τις αρχές της», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής Φαμπιέν Κελλέρ σημείωσε από την πλευρά της σχετικά με τον τομέα της ενέργειας ότι η ΕΕ εργάζεται διαρκώς για μια πιο ευρωπαϊκή προσέγγιση, σε συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου, για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, προσθέτοντας πως οι ανταλλαγές απόψεων σε επίπεδο Βουλευτών μπορούν να βοηθήσουν την αμοιβαία κατανόηση.

Καλωσορίζοντας νωρίτερα τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, ο κ. Μαυρίδης είπε πως ότι η συνάντηση της Επιτροπής αποφασίστηκε με σκοπό την προώθηση μιας ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στη Μεσόγειο και τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς.

Αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ολόκληρη η περιοχή, όπως η ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή, προσθέτοντας ότι η περιφερειακή εταιρική σχέση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες ως προς την έκφραση των πλήρων δυνατοτήτων της όσον αφορά στη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ των αντίστοιχων χωρών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τις ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής.

«Η εγκαθίδρυση μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου πρέπει να βασίζεται στις κοινές μας αξίες και συμφέροντα, το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των εμπλεκόμενων χωρών», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης, προσθέτοντας ότι ο ενεργειακός τομέας μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκ μέρους του κυπριακού κοινοβουλίου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το ιστορικό καθήκον να ενδυναμώσει τη συνεργασία της με όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά την έγκαιρη πρόβλεψη, αλλά και τον συντονισμό των δράσεών τους έναντι των σύγχρονων προκλήσεων.

Προσέθεσε πως η ΕΕ πρέπει επίσης να προχωρήσει αποφασιστικά στην ενίσχυση του διαλόγου με τις χώρες της Μεσογείου προς υλοποίηση της ανανεωθείσας στρατηγικής συνεργασίας με την νότια γειτονιά της και του νέου θεματολογίου της για τη Μεσόγειο, περιλαμβανομένου σχεδίου οικονομικών επενδύσεων υπέρ της κοινωνικο-οικονομικής ανάκαμψης των γειτονικών χωρών της Μεσογείου κατά την περίοδο 2021-2027.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top