ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Euractiv: Πρόβλημα για συντονισμό ΕΕ - ΝΑΤΟ το Κυπριακό - Η στάση της Άγκυρας

Euractiv: Πρόβλημα για συντονισμό ΕΕ - ΝΑΤΟ το Κυπριακό - Η στάση της Άγκυρας

Γεωπολιτικά θέματα τα οποία φέρεται να εγείρει η Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν προβλήματα στην συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Euractiv το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Το ρεπορτάζ με τίτλο «Αποδοκιμάζοντας τη διακήρυξη ΕΕ - ΝΑΤΟ, η Τουρκία βάζει εμπόδιο στη συνεργασία» («Denouncing EU-NATO declaration, Turkey sets hurdle for cooperation») αναφέρει μεταξύ άλλων πως στην τρίτη κοινή πολιτική διακήρυξη την οποία υπέγραψαν τον Ιανουάριο, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, επεκτείνοντας το πεδίο συνεργασίας και σε θέματα που αφορούν την προστασία υποδομών, τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια και τις ξένες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με διπλωμάτες χωρών του ΝΑΤΟ τους οποίους επικαλείται το Euractiv, η Τουρκία ενημέρωσε πως δεν επρόκειτο να ευθυγραμμιστεί για πολιτικούς λόγους που σχετίζονται με το Κυπριακό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, η αρθρογράφος της ιστοσελίδας παραπέμπει στο σημείο της διακήρυξης όπου αναφέρεται ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ θα προωθηθεί σε διαβούλευση και συνεργασία με όλους τους συμμάχους και τα κράτη μέλη των δύο οργανισμών, ως το σημείο το οποίο η Τουρκία φέρεται να θεώρησε πως έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας και της τ/κ κοινότητας.

Όπως σημειώνεται, η ιστοσελίδα ζήτησε σχόλιο από την τουρκική πλευρά, ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση πριν τη δημοσίευση του άρθρου.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η στάση της Άγκυρας δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής πρακτικές δυσκολίες αλλά πως θα μπορούσε στο μέλλον να αποτελέσει εμπόδιο.

Όλοι «αντιλαμβάνονται τη σημασία της ενίσχυσης της σχέσης, όμως φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα», φέρονται να δήλωσαν δύο διπλωμάτες από το ΝΑΤΟ.

Διπλωμάτης φέρεται επίσης να ανέφερε πως «η ΕΕ έχει την Κύπρο, το ΝΑΤΟ έχει την Τουρκία», παραπέμποντας σύμφωνα με την ιστοσελίδα σε πρόβλημα και από τις δύο πλευρές.

Στο δημοσίευμα γίνονται επίσης αναφορές στην στάση του ΝΑΤΟ υπέρ επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η αρθρογράφος υπενθυμίζει πως 22 από τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι και σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με την Σουηδία να περιμένει το πράσινο φως από την Τουρκία για να γίνει το 23ο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top