ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισότητα: «Η συζήτηση για μείωση της ΑΤΑ εξευτελίζει τον σκοπό της»

Ισότητα: «Η συζήτηση για μείωση της ΑΤΑ εξευτελίζει τον σκοπό της»

Η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) αποτελεί μέρος του μισθού, όχι αύξηση και η συζήτηση για μείωσή της εξευτελίζει τον σκοπό της, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση του κόστους ζωής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της h Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα».

Όπως γράφει σε σχετική ανακοίνωσή της, η Κυβέρνηση ως εργοδότης συζητά με αναρμόδιους φορείς (ΟΕΒ και ΚΕΒΕ) για την καταβολή και το ποσοστό της ΑΤΑ στους εργαζόμενους στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα την δικαιούνται δια Νόμου και αποτελεί συνταγματικό δικαίωμά τους (Άρθρο 23- περιουσιακό δικαίωμα), όταν πληρούνται οι καθορισθείσες στον Νόμο προϋποθέσεις παραχώρησής της. 

Σημειώνει επίσης ότι στον Ιδιωτικό Τομέα μόνο το 20% των εργαζομένων σε μέλη της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ λαμβάνουν την ΑΤΑ. Πολλοί εργοδότες, αναφέρει, αρνούνται να την παραχωρήσουν, ακόμα και αν αυτή προβλέπεται σε συλλογικές συμβάσεις, όπως συμβαίνει και με τον κατώτατο μισθό και τον 13ο μισθό, λόγω ανεπαρκών ελέγχων.

Ακόμα, η Ισότητα επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα έχουν συνεισφέρει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το 2013 μέσω αποκοπών στους μισθούς τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ οι βιομήχανοι και τραπεζίτες χρωστούν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ φόρους στο κράτος μας, σύμφωνα με την Eurostat.

«Η Ισότητα δεν είναι επιθυμητή στις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν υποκύπτει σε πιέσεις και δεν αποτελεί "ελεγχόμενο θεσμό" μέσω κρατικών χορηγιών», αναφέρει η συντεχνία.

Προσθέτει ότι οποιαδήποτε άλλη αποδοχή από συνδικαλιστικά όργανα εκτός του 100% της ΑΤΑ, συνιστά αποδοχή και παραδοχή της μη αναγκαιότητας της.

Χαρακτηρίζει ακόμα «απογοητευτική» την πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ και λέει ότι το κράτος έχει πλεόνασμα 609 εκατομμύρια ευρώ για το 2022, ενώ εξοικονόμησε 105 εκατομμύρια ευρώ από το 50% που καταβάλλει για την ΑΤΑ.

Ο Υπουργός Εργασίας, συνεχίζει η Ισότητα, γνωρίζει καλά ότι η ΑΤΑ για τους εργαζόμενους είναι αναγκαία, για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής. Είναι άξιον απορίας, συμπληρώνει, γιατί η πρότασή του περιορίστηκε σε μία μόνο πενιχρή αύξησή της και δεν προβλέπει την αποκατάστασή της ακόμα και στο βάθος της τριετίας 2023-2025.

«Η Ισότητα δεν δέχεται καμία δικαιολογία ή αλλότριο συμφέρον. Αποδοχή μόνο στο 100% της ΑΤΑ και καμία περαιτέρω περικοπή στα δικαιώματα των εργαζομένων», προσθέτει.

Σε σχέση με την επέτειο της Πρωτομαγιάς, αναφέρει ότι η μέρα αποτελεί σύμβολο του αγώνα των εργαζομένων για βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και αποτελεί ορόσημο για τον συνδικαλισμό. Είναι μια ετήσια υπενθύμιση, σημειώνει, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ανταμείβονται δίκαια και να εργάζονται κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top