ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Λεπτό προς λεπτό οι κινήσεις των φονιάδων - Πώς τους εντόπισε η ΕΛΑΣ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Λεπτό προς λεπτό οι κινήσεις των φονιάδων - Πώς τους εντόπισε η ΕΛΑΣ

Το πώς σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η δολοφονία του Γιώργου Καραιβάζ αλλά και το πώς οι αρχές συνέλαβαν τα δύο αδέρφια και η εμπλοκή τριών ακόμη προσώπων, ξεδιπλώνεται μέσα από το πολυσέλιδο διαβιβαστικό της δικογραφίας που σχημάτισε το Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής και αποκαλύπτει το protothema.gr.

Όπως προκύπτει, οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών σε στενή συνεργασία με τους έμπειρους αξιωματικούς της Δίωξης Εκβιαστών που έχουν χαρτογραφήσει όλη τη νύχτα της Αθήνας και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν λεπτό προς λεπτό τη διαδρομή του μαύρου scooter Beverly και του λευκού βαν Fiat, τόσο την ημέρα της δολοφονίας του δημοσιογράφου την 9η Απριλίου 2021, όσο και την προηγούμενη που απέτυχαν γιατί ο δημοσιογράφος επέστρεψε μισή ώρα νωρίτερα στο σπίτι του, από την τηλεοπτική εκπομπή.

Παράλληλα, διαπίστωσαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ότι τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων όσο και ενός ακόμη προσώπου, ενός 50χρονου το όνομα του οποίου αναφέρεται στη δικογραφία, ήταν σε παύση και τις δύο ημέρες ενώ παράλληλα, τις συγκεκριμένες ώρες, είχαν ενεργοποιηθεί στην περιοχή του Αλίμου δύο πακιστανικά κινητά τα οποία μετά τη δολοφονία δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ ξανά, οι συσκευές των οποίων είχαν αγοραστεί από κατάστημα των Αμπελοκήπων ιδιοκτησίας ατόμου το οποίο είναι γνωστό και με τα πέντε πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, ο συνεπιβάτης του scooter και πιστολέρο στην οδό Μεγίστης, βγάζει την κουκούλα, βάζει μαύρο κράνος και αναλαμβάνει να οδηγήσει το scooter με τον προηγούμενο οδηγό, να κατεβαίνει και να επιβιβάζεται στο βαν της εταιρείας καθαρισμού. Η αλλαγή, έγινε 400 μέτρα από το σημείο της δολοφονίας, σε ένα μέρος, “νεκρό” από κάμερες.

Ολο το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ

Στις πρώτες σελίδες του πολυσέλιδου διαβιβαστικού που αποκαλύπτει το protothema.gr, ξεδιπλώνεται το σκηνικό της δολοφονίας του δημοσιογράφου:

“Πρωινές ώρες της 9-4-2021 ο δημοσιογράφος ΚΑΡΑΪΒΑΖ Γεώργιος βρισκόταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «STUDIO PRO» στο Πικέρμι, όπου εργαζόταν. Την 13:47΄ ώρα αποχώρησε με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μάρκας JEEP μαύρου χρώματος, ιδιοκτησίας του, με προορισμό την οικία του, στον Άλιμο. Μόλις έφθασε στον προορισμό του, στάθμευσε το όχημά του στη συμβολή των οδών Αντισμηνάρχου Μουλόπουλου και Θέμη Άννινου και κινήθηκε πεζός προς την οικία του που βρίσκονταν πολύ κοντά. Τη στιγμή εκείνη ένας άγνωστος δράστης που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, προσέγγισε το θύμα πεζός και πυροβόλησε επανειλημμένα εναντίον του με πιστόλι που είχε στην κατοχή του, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Αμέσως μετά, ο δράστης επιβιβάσθηκε σε μοτοσυκλέτα τύπου «SCOOTER», που οδηγούσε συνεργός του, ο οποίος φορούσε κράνος μηχανής και κινούμενοι επί της οδού Θέμη Άννινου, προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου, διέφυγαν από το σημείο της δολοφονίας, προς άγνωστη κατεύθυνση. Όπως προέκυψε από τη συνδυαστική αξιολόγηση των καταθέσεων των μαρτύρων, ο δράστης και συνοδηγός του SCOOTER διαφυγής φορούσε σκούφο μαύρου χρώματος, μαύρη μάσκα προστασίας στο πρόσωπο και μαύρα γυαλιά ηλίου, ενώ ο οδηγός του SCOOTER, μπουφάν σκούρου χρώματος και κράνος μηχανής γκρι χρώματος με μαύρη ζελατίνα. Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν δεκατρείς κάλυκες πυροβόλου όπλου, θραύσματα βολίδων και παραμορφωμένες βολίδες, πυροβόλου όπλου. Το πτώμα του ΚΑΡΑΪΒΑΖ βρέθηκε στο πεζοδρόμιο της δεξιάς πλευράς του πάρκου, έναντι του αριθμητικού 24 της οδού Αντισμηνάρχου Μουλόπουλου. Στην κατοχή του ΚΑΡΑΪΒΑΖ βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ένα κινητό τηλέφωνο.Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο όχημα του θύματος, βρέθηκε και κατασχέθηκε μία παραμορφωμένη βολίδα, καθώς επίσης και ψηφιακά μέσα. Ο τόπος του εγκλήματος, καθώς επίσης το αυτοκίνητο και οι χώροι του φωτογραφήθηκαν, εξερευνήθηκαν και εξετάσθηκαν προς ανίχνευση ιχνών βιολογικού υλικού από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Όπως προέκυψε από τη νεκροψία – νεκροτομή του πτώματος, ο θάνατος του ΚΑΡΑΪΒΑΖ επήλθε «συνεπεία πολλαπλών κακώσεων σώματος προκληθείσες δια βολίδων πυροβόλου όπλου». Από την τοξικολογική εξέταση, δεν προέκυψε κάτι άξιο λόγου. Από την εργαστηριακή εξέταση των καλύκων που βρέθηκαν κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι προέρχονται από ισάριθμα πυροδοτημένα φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαμετρήματος (Cal.) 9mm Parabellum (9x19) και έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο. Από την εργαστηριακή εξέταση των βολίδων που βρέθηκαν κατά την αυτοψία, καθώς και αυτών που εξήχθησαν κατά τη νεκροτομή του πτώματος διαπιστώθηκε ότι, έχουν βληθεί από την ίδια κάννη όπλου. Από τις συγκριτικές εξετάσεις με εκκρεμείς υποθέσεις δεν προέκυψε κάποια ταύτιση”.

Σε άλλη παράγραφο αναλύεται το προφίλ του δημοσιογράφου:

“Ο ΚΑΡΑΪΒΑΖ διέμενε στον Άλιμο μαζί με τη σύζυγό του και τον γιο τους. Ήταν δημοσιογράφος - αστυνομικός συντάκτης. Τα τελευταία έτη εργαζόταν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η οποία προβάλλεται στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR». Το πρόγραμμα εργασίας του στην ανωτέρω εκπομπή ήταν σταθερό, καθώς έφθανε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «STUDIO PRO» (γραφεία και το στούντιο παραγωγής της εκπομπής), που βρίσκονται στην οδό Αμπελακίων 2 στο Πικέρμι, την 10:00΄ ώρα περίπου και αποχωρούσε την 14:00΄ ώρα περίπου. Παράλληλα διατηρούσε την ιστοσελίδα «BLOKO.GR». Από την εξέταση του οικογενειακού, φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντος του θύματος, προέκυψε πως ο ΚΑΡΑΪΒΑΖ δεν είχε διαφορές με κανέναν. Παρ’ όλα αυτά, το στενό περιβάλλον του ανέφερε ότι η δολοφονία του πιθανόν σχετίζεται με την εργασία του και συγκεκριμένα με τις σχέσεις που είχε αποκτήσει με διάφορα άτομα, προκειμένου να εκμαιεύει πληροφορίες για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Όπως προέκυψε, ο ΚΑΡΑΪΒΑΖ είχε επαφές, μεταξύ άλλων, με δύο πρόσωπα (αναφέρεται στα ονόματα τους), οι οποίοι επίσης δολοφονήθηκαν”.

Κίνητρο

Στις επόμενες γραμμές, στην παράγραφο με τίτλο “Ερμηνευτική προσέγγιση αναφορικά με το κίνητρο της ανθρωποκτονίας” επισημαίνεται πως “Από την ανάλυση του τόπου του εγκλήματος, ως πηγή πληροφοριών που αντικατοπτρίζει τη συμπεριφορά των δραστών για την κατάταξη – ταξινόμηση της ανθρωποκτονίας και τον προσδιορισμό των κινήτρων αυτής, προκύπτει ότι η επιλογή του χώρου και χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας (οικία του θύματος, τη στιγμή που επέστρεφε, όπως συνήθιζε, μετά το πέρας της εργασίας του), η γρήγορη τέλεση της πράξης (αιφνιδιασμός του θύματος τη στιγμή που αποβιβάσθηκε από το όχημά του και κινούταν πεζός προς την οικία του) και τάχιστη διαφυγή των δραστών (με μοτοσυκλέτα – scooter που ανέμενε λίγο πιο μακριά), η πλήξη του θύματος από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση σε ζωτικά όργανα με χρήση πιστολιού (πιθανόν και με χρήση σιγαστήρα), αποτελούν ενδείξεις, οι οποίες υποδηλώνουν, αφενός τον προσεκτικό σχεδιασμό, αφετέρου το βαθμό επιτήδευσης των δραστών. Η μη απόσπαση τιμαλφών του θύματος καταδεικνύει ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία. Η δε απουσία διαπίστωσης άλλου κινήτρου, αλλά και οι σχέσεις τις οποίες είχε αποκτήσει το θύμα για άντληση πληροφοριών, συνάδουν με το ενδεχόμενο το κίνητρο της ανθρωποκτονίας να είναι η οριζόμενη στη βιβλιογραφία «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονία. Σημειώνεται ότι με βάση το σχετικό εγχειρίδιο ταξινόμησης εγκλημάτων, στις ανθρωποκτονίες που τελούνται «κατά παραγγελία», συνήθως δεν υπάρχει σχέση (προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική) μεταξύ δολοφόνου και θύματος. Πέραν των ανωτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ανθρωποκτονίες «κατά παραγγελία» παρατηρείται η λήψη «αντιμέτρων» από μέρους των δραστών, ώστε να μην γίνουν αντιληπτοί από τις Διωκτικές Αρχές, καθώς και προς αποφυγή σύνδεσης τους με τον τόπο του εγκλήματος. Παρατηρείται δε, χρήση οπλισμού και εξοπλισμού «μίας χρήσης» όπως λόχου χάριν όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλη έκνομη ενέργεια («καθαρά» όπλα), χρήση «επιχειρησιακών» κινητών τηλεφώνων, εναλλαγή ή και καύση οχημάτων, εναλλαγή οδηγών οχημάτων κ.λπ”.

Από το «σάρωμα» των καμερών και την ανάλυση του οπτικού υλικού προκύπτει πως:

“Στο πλαίσιο της έρευνας συλλέχθηκε οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας (οικιών, καταστημάτων κ.λπ.) που είναι εγκατεστημένες πλησίον του τόπου του εγκλήματος, σε δρόμους που πιθανόν κινήθηκαν οι δράστες, κατά την προσέγγιση και διαφυγή τους, καθώς και επί του δρομολογίου που ακολουθούσε το θύμα από τον εργασιακό του χώρο (εγκαταστάσεις εταιρείας «STUDIO PRO») έως την οικία του. Από την παρατήρηση του οπτικού υλικού, όσον αφορά στο θύμα, προέκυψε ότι την 13:49΄ ώρα της 9-4-2021 το θύμα εξέρχεται με το JEEP, ιδιοκτησίας του από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας «STUDIO PRO» που βρίσκονται στην οδό Αμπελακίων 2 στο Πικέρμι. Ακολούθως την 13:55΄ ώρα το αυτοκίνητο του θύματος καταγράφεται να εισέρχεται στην Αττική Οδό με κατεύθυνση προς την Αγία Παρασκευή. Την 14:18΄ ώρα, το αυτοκίνητο το θύματος βρίσκεται στην περιοχή του Αλίμου και κινείται επί της οδού Θέμη Άννινου, με κατεύθυνση από την οδό Γεωργίου Παπανδρέου προς την οδό Α. Μουλόπουλου, ήτοι προς την οικία του θύματος. Καθώς από τα αρχικά προανακριτικά ευρήματα εκτιμήθηκε το κίνητρο της ανθρωποκτονίας, ως ανωτέρω αναφέρθηκε, η έρευνα εστιάσθηκε στην ενδεχόμενη παρακολούθηση – κατόπτευση του θύματος από τους δράστες και για το λόγο αυτό συλλέχθηκε οπτικό υλικό από κεντρικές οδούς που αφορούσε και στην 8-4-2021 (μία ημέρα πριν την ανθρωποκτονία). Από την επισταμένη - συνδυαστική παρατήρηση και ανάλυση του συνόλου του οπτικού υλικού (φυσιολογική πορεία και διελεύσεις οχημάτων και πεζών, αποκλίσεις δρόμων – στενών σε συνδυασμό με τις τυχόν αποκλίσεις στους χρόνους καταγραφικών κ.λπ.), προέκυψε ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν για το σχεδιασμό, υλοποίηση της πράξης και την απρόσκοπτη διαφυγή τους από το σημείο ανθρωποκτονίας, τουλάχιστον μία μοτοσυκλέτα τύπου «SCOOTER», μάρκας PIAGGIO μοντέλου BEVERLY 350 μαύρου χρώματος, με ασημί κάλυμμα εξάτμισης, μπαγκαζιέρα μαύρου χρώματος, ανεμοθώρακα και καθρέπτες μαύρου χρώματος. Παρατηρήθηκε δε, η παρουσία ενός Ι.Χ.Φ. τύπου «βαν» λευκού χρώματος με μαύρες ζάντες, φιμέ τζάμια, το οποίο είχε στο πλαϊνό μέρος του, εταιρικό λογότυπο, κυρίως γαλάζιου χρώματος. Να σημειωθεί ότι τα ανωτέρω δύο οχήματα, ήτοι το BEVERLY που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας, αλλά και το βαν, παρατηρήθηκαν σε κάμερες ασφαλείας της περιοχής την ημέρα της δολοφονίας, αλλά και την προηγούμενη ημέρα.Ειδικότερα, από την παρατήρηση των καμερών ασφαλείας και παρά το γεγονός ότι σε κάποιες κάμερες δεν διακρίνονται όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανωτέρω οχημάτων, εντούτοις, από την συνδυαστική μελέτη του συνόλου του οπτικού υλικού, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για οχήματα με τα ίδια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που εμφανίζονται σε ίδιους τόπους και χρόνους και τις δύο ημέρες. Από τη δε κοινή τους καταγραφή, αλλά και διαφυγή από την περιοχή του Αλίμου προκύπτει η διαπίστωση ότι πρόκειται για τα ίδια οχήματα και τις δύο ημέρες. Να σημειωθεί ότι οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο φυσικός αυτουργός, αφού πυροβόλησε το θύμα επιβιβάστηκε σε μοτοσυκλέτα τύπου SCOOTER με μπαγκαζιέρα, όπου τον ανέμενε συνεργός του και απομακρύνθηκαν από το σημείο προς την οδό Γεωργίου Παπανδρέου. Οι μάρτυρες περιέγραψαν την ένδυση των δραστών.Από τη συνολική παρατήρηση του οπτικού υλικού που αφορούσε και στις δύο ημέρες (8 & 9-4-2021) προέκυψαν στοιχεία τα οποία παρατίθενται συνοπτικά πιο κάτω”.

Οι αρχές έχουν χαρτογραφήσει και τις κινήσεις οχημάτων της προηγούμενης ημέρας:

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: “Την 8-4-2021 το βαν καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Αλίμου την 13:25΄ ώρα, ενώ το BEVERLY καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή την 13:46΄ ώρα, ήτοι με διαφορά περίπου 21 λεπτών. Το βαν καταγράφεται για τελευταία φορά εντός της περιοχής του Αλίμου την 13:35΄ ώρα, ενώ το BEVERLY καταγράφεται για τελευταία φορά στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα κινούμενο προς την οδό Μεγίστης την 13:48΄ ώρα, δηλαδή 13 λεπτά αργότερα. Ακολούθως παρατηρείται «κενό θέασης» και για τα δύο οχήματα το οποίο διαρκεί περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια τα δύο οχήματα καταγράφονται ταυτόχρονα την 15:30΄ ώρα σε κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται στη Λ. Ποσειδώνος 27 στον Άλιμο να κινούνται με κατεύθυνση προς Πειραιά (απομάκρυνση από τον Άλιμο).Όπως προέκυψε από την εξέταση ατόμων του εργασιακού περιβάλλοντος του θύματος, την 8-4-2021 το θύμα αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις «STUDIO PRO» περίπου μισή ώρα πριν από τη συνηθισμένη ώρα αποχώρησή του και επέστρεψε στην οικία του την 13:28΄ ώρα”.

Λεπτό προς λεπτό η διαδρομή των εκτελεστών

Την ημέρα της δολοφονίας οι κινήσεις των δραστών, λεπτο προς λεπτό, αποτυπώνονται ως εξής πάντα μέσα από την ανάλυση του οπτικού υλικού:

“Την 9-4-2021 το βαν καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή του Αλίμου την 12:57΄ ώρα, ενώ το BEVERLY καταγράφεται για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή την 13:13΄ ώρα, ήτοι καταγράφονται με διαφορά περίπου 16 λεπτών. Από την 13:13΄ έως 13:18΄ ώρα το BEVERLY στο οποίο επιβαίνει μόνον ο οδηγός (φοράει μαύρο μπουφάν, μπλε παντελόνι και ασημί κράνος με φιμέ ζελατίνα) καταγράφεται να κινείται στην περιοχή του Αλίμου (οδοί Ταξιαρχών, Μεγίστης, Υψηλάντου, Παρθενώνος).Ακολούθως παρατηρείται «κενό θέασης» και για τα δύο οχήματα το οποίο διαρκεί περίπου μία ώρα. Τελευταία καταγραφή του βαν είναι την 12:57΄ ώρα, ενώ του BEVERLY την 13:18΄ ώρα, όπου καταγράφεται στην οδό Μεγίστης. Μετά το πέρας του «κενού» εμφανίζεται στις κάμερες το BEVERLY (σημειώνεται ότι χρονικά δεν έχει τελεσθεί ακόμα η ανθρωποκτονία) την 14:15΄ ώρα στην οδό Υψηλάντου να κατευθύνεται προς το σημείο της δολοφονίας (πλησίον της οικίας του θύματος). Πλέον διακρίνεται και συνεπιβάτης ο οποίος φοράει λαδί μπουφάν, γκρι παντελόνι και έχει καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με μαύρη κουκούλα. Αφού κατόπτευσε πιθανόν το χώρο αποχώρησε, προσεγγίζοντας εκ νέου το σημείο της δολοφονίας, κατά τη στιγμή άφιξης του οχήματος του θύματος. Μετά τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας (ώρα 14:20΄) το BEVERLY καταγράφεται σε κάμερες της οδού Μεγίστης 79 & 67 διαδοχικά να κινείται με δύο άτομα, ενώ αμέσως αργότερα στην οδό Μεγίστης 26 την 14:22:07΄΄ ώρα, ωστόσο στο σημείο αυτό διακρίνεται μόνο οδηγός. Αντίστοιχα, το βαν καταγράφεται για πρώτη φορά, μετά το «κενό θέασης» στην ίδια κάμερα της οδού Μεγίστης 26, την 14:23:02΄΄ ώρα. Συνεπώς, καταγράφονται με διαφορά 55 δευτερολέπτων να διέρχονται από το ίδιο σημείο (Μεγίστης 26) με ίδια κατεύθυνση προς τη Λ. Ποσειδώνος, απομακρυνόμενοι από το σημείο της δολοφονίας. Να σημειωθεί ότι στο χωρικό διάστημα από την οδό Μεγίστης 67 έως την οδό Μεγίστης 26 έχει υπάρξει αποβίβαση του ενός δράστη, ενώ στην κάμερα της οδού Μεγίστης 26 εμφανίζεται πρώτη φορά μετά το «κενό θέασης» το βαν. Κατόπιν διάνυσης απόστασης 400 ακόμα μέτρων (Μεγίστης 26 προς Μεγίστης και Λ. Ποσειδώνος) το BEVERLY εντοπίστηκε επί της Λ. Ποσειδώνος, έχοντας κινηθεί δεξιά στο τέρμα της οδού Μεγίστης, ομοίως μόνο με οδηγό, όπως και στην οδό Μεγίστης 26, ο οποίος ωστόσο διαπιστώθηκε ότι είχε αλλάξει κράνος (πλέον φορούσε μαύρου χρώματος) και πιθανόν μπουφάν, ωστόσο ομοίως σκουρόχρωμο. Στη συνέχεια από τις κάμερες που κατέγραψαν το BEVERLY κατά τη διαφυγή του, διαπιστώθηκε ότι το μπουφάν αυτό ήταν χακί χρώματος με κουκούλα (όμοιου τύπου με εκείνο που φορούσε ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οδό Μεγίστης 26 το BEVERLY προπορεύεται με διαφορά ενός λεπτού του βαν, ενώ στη Λ. Ποσειδώνος, στην οποία εισήλθαν στρίβοντας δεξιά στο τέρμα της οδού Μεγίστης, το βαν προπορεύεται κατά 25 δευτερόλεπτα του BEVERLY. Συνεπώς το BEVERLY διάνυσε την απόσταση Μεγίστης 67 έως 26 (απόσταση 400 μέτρων) σε περίπου δύο λεπτά, ενώ την απόσταση Μεγίστης 26 έως Λ. Ποσειδώνος («ύψος» οδού Μεγίστης) (ομοίως 400 μέτρα) σε περίπου δυόμιση λεπτά. Το δε βαν την ίδια απόσταση (Μεγίστης 26 έως Λ. Ποσειδώνος) σε ενάμιση λεπτό. Να σημειωθεί ότι η οδός Μεγίστης είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης με σταθμευμένα οχήματα στη μία πλευρά του. Οι ως άνω εναλλαγές αποτελούν «αντίμετρο» των δραστών για τον αποπροσανατολισμό των Αρχών, όσον αφορά στην αρχική πληροφόρηση που υπήρξε σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των δραστών που διέφυγαν από το σημείο της δολοφονίας και την αναζήτηση μέσων - ατόμων με παρόμοια χαρακτηριστικά από ένστολες αστυνομικές δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάφορα Αστυνομικά Τμήματα προσήχθησαν άτομα που επέβαιναν σε ίδιου τύπου μοτοσυκλέτες - SCOOTER και φορούσαν όμοιων χρωμάτων ρουχισμό με εκείνον των δραστών, ήτοι ταίριαζαν στα δεδομένα της αρχικής πληροφόρησης σχετικά με τους δράστες της δολοφονίας. Ωστόσο, εξετάστηκαν χωρίς να προκύψει κάτι. Επιπρόσθετα, αποτελούν ενέργειες, ώστε να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους στις κάμερες ασφαλείας και την ενδεχόμενη σύνδεση τους με τον τόπο του εγκλήματος. Κατόπιν, το βαν καταγράφεται για τελευταία φορά στη Λ. Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω (στην ίδια κάμερα που πρώτη φορά εθεάθη σε κάμερες ασφαλείας την 12:44΄ ώρα, πλην όμως με αντίθετη κατεύθυνση), ενώ το BEVERLY στη Λ. Κηφισού ομοίως στο Αιγάλεω. Τέλος, από την παρατήρηση του συνόλου οπτικού υλικού που συλλέχθηκε στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε η παρουσία οχημάτων πλησίον του τόπου της δολοφονίας, κρίθηκε αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του λόγου παρουσίας τους στην περιοχή. Ωστόσο, από την αξιολόγηση του οπτικού υλικού δεν προέκυψαν στοιχεία που να καταδεικνύουν τη σχέση τους με την υπό έρευνα υπόθεση”.

Στο μικροσκόπιο η εταιρεία

Τα διακριτικά της εταιρείας καθαρισμού στο βαν, την έβαλαν αμέσως στο μικροσκόπιο των αρχών. Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο διαβιβαστικό:

“Κατόπιν των ανωτέρω κρίθηκε αναγκαία η έρευνα όσον αφορά στο λογότυπο που προαναφέρθηκε. Προέκυψε ότι με τη συγκεκριμένη ονομασία, υφίσταται εταιρεία καθαρισμού, η έδρα της οποίας είναι στη Νίκαια ενώ ιδιοκτήτρια αυτής είναι άτομο αλβανικής καταγωγής ηλικίας 34 ετών με Α.Φ.Μ στη Δ.Ο.Υ. ΝΙΚΑΙΑΣ. Ακόμα, η 34χρονη είναι ιδιοκτήτρια του βαν λευκού χρώματος μάρκας FIAT, το οποίο έχει στην κατοχή της κατά το διάστημα πριν αλλά και μετά την 9-4-2021. Προκειμένου να εξακριβωθεί, αν το ανωτέρω όχημα είναι το ίδιο όχημα που καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας κοντά στον τόπο όπου έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία, αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας, αφού το αναζήτησαν και το εντόπισαν στη Νίκαια (έδρα της εταιρείας), προέβησαν στην φωτογράφησή του. Όπως προέκυψε, το βαν έφερε όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (λευκού χρώματος, μαύρες ζάντες, φιμέ τζάμια, εταιρικό λογότυπο κυρίως γαλάζιου χρώματος στο πλαϊνό μέρος του με την επιγραφή, μεταξύ άλλων της εταιρείας, με το βαν που καταγράφηκε στις προαναφερόμενες κάμερες ασφαλείας. Προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω ο πιθανός λόγος παρουσίας του συγκεκριμένου βαν στην οδό Μεγίστης στον Άλιμο, ως αναλύθηκε στην προηγούμενη ενότητα, αστυνομικοί της Υπηρεσίας μας μετέβησαν στην ανωτέρω οδό και ρώτησαν σε όλα τα κτίρια που βρίσκονται μεταξύ των αριθμητικών 67 και 26, (όπου υπάρχει «κενό» θέασης) σχετικά με την ύπαρξη σχέσης - παροχής υπηρεσιών της εταιρείας με οποιασδήποτε πολυκατοικία ή κτίριο. Ωστόσο, δεν προέκυψε η ύπαρξη σχέσης παροχής υπηρεσίας από την εν λόγω εταιρεία για ολόκληρο το έτος 2021”.

Η έφοδος του Ανθρωποκτονιών μέσω της Οικονομικής Αστυνομίας στην εταιρεία

Οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για την εταιρεία και τις κινήσεις του βαν έκαναν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα έφοδο, στέλνοντάς ως προπέτασμα καπνού, κλιμάκιο της Οικονομικής Αστυνομίας.

Οπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό: “Επιπρόσθετα, από επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας την 10-4-2023 στην έδρα της εταιρείας σε συνδυασμό με τα στοιχεία που χορηγήθηκαν στην Υπηρεσία μας από την Α.Α.Δ.Ε., δεν προέκυψε παροχή οποιασδήποτε είδους υπηρεσίας της εταιρείας στην περιοχή του Αλίμου. Όπως προέκυψε από την έρευνα η 34χρονη, είναι σύντροφος με τον 48χρονο συλληφθέντα με τον οποίο έχουν αποκτήσει ένα παιδί, ωστόσο δεν είναι παντρεμένοι. Προέκυψε δε, όπως αναλυτικά αναφέρεται στην σχετική έκθεση ανάλυσης, ότι ο 48χρονος έχει «άτυπη» εργασιακή σχέση με την εταιρεία. Συγκεκριμένα, έχει τον ρόλο του «διαχειριστή», ο οποίος ασχολείται με προσλήψεις - απολύσεις του προσωπικού, καθώς και την παροχή υπηρεσιών – εργασιών.

Στο πλαίσιο της έρευνας κρίθηκε αναγκαία η εξέταση ατόμων, που εργάζονταν στην εταιρεία κατά το διάστημα που έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία και ατόμων που εργάζονται στον παρόντα χρόνο. Όπως διαπιστώθηκε η εταιρεία ανήκει στον 48χρονο, όμως για φορολογικούς λόγους ιδιοκτήτρια είναι η σύντροφός του. Ο 48χρονος έχει το ρόλο του «αφεντικού» και «γενικού διαχειριστή» της εταιρείας.

Στο γενόμενο δε, έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας την 10-4-2023 ο 48χρονος, ο οποίος βρισκόταν στην έδρα της επιχείρησης, παρουσιάστηκε ως «υπεύθυνος». Μεταξύ του «στόλου» οχημάτων που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία είναι και το όχημα μάρκας FIAT DOBLO, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτήτρια της εταιρείας από ιδρύσεώς της (έτος 2019) και φέρει επιγραφή με το λογότυπο της εταιρείας. Οι εξεταζόμενοι οι μάρτυρες (ιδιοκτήτες και υπάλληλοι) αναγνώρισαν το ως άνω όχημα ως το λευκό «βαν» που καταγράφηκε την 08 & 09-4-2021 στην περιοχή του Αλίμου και αναλύθηκε εκτενώς σε προηγούμενη ενότητα. Όπως προέκυψε το εν λόγω Ι.Χ.Φ. όχημα της εταιρείας χρησιμοποιούνταν κυρίως για αποφράξεις. Χρησιμοποιούνταν από τον 48χρονο και έναν υπάλληλο χωρίς ένσημα και σπανίως από έναν δεύτερο υπάλληλο. Ο 48χρονος δήλωσε ότι, το FIAT DOBLO δεν το έδινε σε κανέναν άλλον, πέραν των ανωτέρω δύο ατόμων. Εξεταζόμενος υπάλληλος, ανέφερε ότι ξεκίνησε να εργάζεται (άτυπα) στη συγκεκριμένη εταιρεία τον Ιούλιο του 2021, ήτοι μετά τη δολοφονία ΚΑΡΑΪΒΑΖ.

Εξεταζόμενος ο δεύτερος υπάλληλος, δήλωσε ότι την 8-4-2021 θυμόταν το σταθερό πρόγραμμα του στην εταιρεία, καθώς ήταν ημέρα Πέμπτη, όπου είχε και εξακολουθεί να έχει συγκεκριμένα σημεία και περιοχές που μεταβαίνει, ενώ ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιούσε έτερο Ι.Χ.Φ. όχημα της εταιρείας και όχι το FIAT, καθώς αυτό έχει τα αποφρακτικά εργαλεία και θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή. Επίσης δήλωσε ότι ουδέποτε είχε μεταβεί για εργασία στον Άλιμο”.

Δεν «θυμόταν» γιατί βρέθηκε στον Άλιμο

Ο 48χρονος, στις επίμονες ερωτήσεις των αρχών, δεν μπορούσε να θυμηθεί γιατί την ημέρα της δολοφονίας και την προηγούμενη στον Άλιμο: “Ο 48χρονος, ανέφερε ότι δεν θυμόταν το λόγο που μπορεί να βρίσκονταν στην περιοχή του Αλίμου το βαν, ερωτώμενος δε σχετικά με τα προανακριτικά ευρήματα, δήλωσε ότι η παρουσία του βαν στην περιοχή του Αλίμου και η κοινή διαφυγή βαν και BEVERLY των δραστών από το σημείο της δολοφονίας αποτελούν σύμπτωση. Προσκόμισε δε κάποια φύλλα μεγέθους «Α4» και δύο ατζέντες με το πελατολόγιο της εταιρείας και εργασίες της εταιρείας ανά ημέρα για τον μήνα Απρίλιο του 2021, τα οποία τηρούνταν στο αρχείο της εταιρείας. Ωστόσο όπως ανέφερε, παρά το γεγονός ότι τα ανάγνωσε δεν μπόρεσε να θυμηθεί κάτι περισσότερο σχετικά με τις εργασίες του την 08 & 09-4-2021, ούτε να δικαιολογήσει την παρουσία του βαν στην περιοχή του Αλίμου. Ακόμα, διαβεβαίωσε κατά την εξέτασή του, πως κανείς εκ των δύο υπαλλήλων του, ήταν ικανοί να σχετίζονται με υπόθεση ανθρωποκτονίας, ούτε φυσικά ο ίδιος. Με βάση τα λεγόμενα των υπαλλήλων που σχετίζονται με την οδήγηση των οχημάτων της εταιρείας, συνάγεται το συμπέρασμα ότι τον Απρίλιο του 2021 το επίμαχο όχημα οδηγούσαν ο 48χρονοε και σπανίως ένας εκ των δύο υπαλλήλων του. Ωστόσο, ο υπάλληλος, ανέφερε ότι την 8-4-2021 εργαζόταν με έτερο όχημα της εταιρείας αναφέροντας το πρόγραμμά του, ενώ ο 48χρονος δεν θυμόταν ποιος μπορεί να οδηγούσε το όχημα και για ποιο λόγο το όχημα βρισκόταν στην περιοχή του Αλίμου την 8 & 9-4-2021.Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. και τα έγγραφα που προσκόμισε ο 48χρονος από το αρχείο της εταιρείας του δεν προκύπτει σχέση εργασίας – παροχή υπηρεσίας την 8 & 9-4-2021 στην περιοχή του Αλίμου, ούτε επίσημα, ούτε «άτυπα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαβιβαστικό, επισημαίνεται πως “Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της προανάκρισης, η εταιρεία καθαρισμού (αναφέρεται σε άλλη εταιρεία καθαρισμού) ιδιοκτήτρια της οποίας τυγχάνει η σύζυγος του 40χρονου συλληφθέντος, είχε κοινό πελατολόγιο με την εταιρεία καθαρισμού στην Νίκαια και στην οποία ανήκει το βαν. Κατόπιν σχετικού αιτήματος, στην Υπηρεσία μας απεστάλησαν στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. που αφορούσαν στις εργασίες της εν λόγω εταιρείας το έτος 2021, από τα οποία δεν προέκυψε σχέση εργασίας με κτίρια κ.λπ. στην περιοχή του Αλίμου (σημεία πλησίον της θέασης του βαν της εταιρείας της Νίκαιας)”.

Άρσεις απορρήτου

Από το Ανθρωποκτονιών, υπεβλήθησαν αιτήματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για την τηλεφωνική συσκευή και σύνδεση, καθώς και για την ανάκληση περιεχομένου του φορητού υπολογιστή του Γιώργου Καραιβάζ.

Επίσης, οι αρχές αιτήθηκαν και ανάκληση του περιεχομένου σκληρού δίσκου σταθερού υπολογιστή, που χρησιμοποιούσε το θύμα στην εργασία του. Από τη μελέτη των δεδομένων δεν προέκυψε κάτι. “Παράλληλα, έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκαν και κατά τις οποίες ενεργοποιήθηκαν κεραίες που εξυπηρετούν το σημείο της ανθρωποκτονίας, κατά την 9-4-2021 (ημέρα ανθρωποκτονίας), καθώς και τις 7-4-2021 και 8-4-2021 (προηγούμενες ημέρες της ανθρωποκτονίας). “Από την ανάλυση των δεδομένων (με την υποβοήθηση του λογισμικού συστήματος της Δι.Δ.Α.Π.), προέκυψε ότι δύο τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες είναι ονομαστικοποιημένες σε άτομο 34 ετών με στοιχεία Μπαγκλαντές («αχυράνθρωπος»), παρουσίασαν μεταξύ τους επικοινωνίες την 8-4-2021 και την 9-4-2021, ενεργοποιώντας κεραίες που εξυπηρετούν τον τόπο του εγκλήματος.

Ειδικότερα:
❖από την 13:25:46΄΄ ώρα έως την 15:21:24΄΄ ώρα της 08-04-2021 και
❖ από την 12:30:39΄΄ ώρα έως την 13:21:51΄΄ ώρα της 09-04-2021.

Για τις ως άνω τηλεφωνικές συνδέσεις προέκυψε ότι ενεργοποιήθηκαν πρώτη φορά την 05-04-2021 και παρουσιάζουν επικοινωνίες με υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, ενεργοποιώντας κεραία με ονομασία «ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ – ΚΑΛΛΙΘΕΑ».

Στη συνέχεια πραγματοποιούν επικοινωνίες την 08 & 09-04-2021, ως ανωτέρω αναφέρθηκαν. Οι ενεργοποιήσεις των τηλεφωνικών συνδέσεων στον τόπο του εγκλήματος σε χρόνους, όπου καταγράφονται από κάμερες ασφαλείας το SCOOTER και το βαν, τόσο την ημέρα της δολοφονίας, όσο και την προηγούμενη, οι αποκλειστικά μεταξύ τους επικοινωνίες, οι οποίες είναι και οι μοναδικές, καταδεικνύει την πιθανή σχέση των τηλεφωνικών συνδέσεων με την υπό έρευνα υπόθεση και την ενδεχόμενη χρήση τους από τους δράστες για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Όσον αφορά δε στα κινητά τηλέφωνα στα οποία ενεργοποιήθηκαν οι ως άνω δύο τηλεφωνικές συνδέσεις διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μάρκας ΝΟΚΙΑ 105 που αγοράστηκαν την 2-4-2021 από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας «WIND» το οποίο βρίσκεται στην οδό Πανόρμου 74 στην Αθήνα, υπεύθυνος του οποίου, τυγχάνει 49χρονος. Όπως διαπιστώθηκε από την εξέταση του ως άνω υπευθύνου και του συνόλου των υπαλλήλων του καταστήματος, που εργάζονταν εκείνη την ημέρα, δεν είχε κρατηθεί οποιοδήποτε παραστατικό πώλησης των συγκεκριμένων κινητών τηλεφώνων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να πιστοποιηθούν στοιχεία σχετικά με τον αγοραστή. Επιπλέον, από την Υπηρεσία μας υποβλήθηκαν αιτήματα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, για τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποιούσαν τόσο η 34χρονη υπήκοος Αλβανίας, ιδιοκτήτρια της εταιρείας καθαρισμού όσο και ο 48χρονος σύντροφος της ανωτέρω και διαχειριστής της εταιρείας. Από τα δεδομένα που μας χορήγησαν οι εταιρείες τηλεφωνίας αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ο 48χρονος τόσο την 8-4-2021 όσο και την 9-4-2021 (ημέρα ανθρωποκτονίας) παρουσιάζει παύση ενεργητικής δραστηριότητας, κατά τα χρονικά διαστήματα:
❖ από την 12:45:44΄΄ έως την 16:10:33΄΄ ώρα της 8-4-2021 και
❖ από την 11:22:20΄΄ έως την 15:34:53΄΄ ώρα της 9-4-2021”.

Το δρομολόγιο του βαν και τα τηλέφωνα σε παύση

Σε ο,τι αφορά στην αξιολόγηση του υλικού των καμερών και των κινήσεων των τηλεφώνων αναφέρεται πως “Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα των εταιρειών τηλεφωνίας σε συνδυασμό με τα ανωτέρω αναφερόμενα στοιχεία που προέκυψαν από τις κάμερες ασφαλείας, εκθέτουμε τα ακόλουθα:

➢ Την 8-4-2021 το βαν καταγράφεται να κινείται στην περιοχή του Αλίμου την 13:25΄ ώρα, ενώ από την 13:35΄ έως και την 15:30΄ ώρα δεν υπάρχει καταγραφή του σε κάμερες ασφαλείας.
Στο διάστημα αυτό η τηλεφωνική σύνδεση του 48χρονου έχει παύση δραστηριότητας.
Το βαν καταγράφεται τελευταία φορά στον Άλιμο την 15:30΄ ώρα, σε κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται στη Λ. Ποσειδώνος 27, ενώ ο 48χρονος πραγματοποιεί την πρώτη του κλήση, μετά την παύση δραστηριότητας, την 16:10΄ ώρα, ενεργοποιώντας την κεραία «LAMBRAKI KERATSINI», δηλαδή 40 λεπτά μετά την τελευταία καταγραφή του βαν.

➢ Την 9-4-2021 το βαν καταγράφεται πρώτη φορά τη 12:44΄ ώρα στη Λ. Πέτρου Ράλλη 74 στο Αιγάλεω. Στην περιοχή δε του Αλίμου πρώτη φορά καταγράφεται την 12:57΄ ώρα, ενώ έως την 14:23΄ δεν υπάρχει καταγραφή του οχήματος σε κάμερες ασφαλείας.
Στο διάστημα αυτό η τηλεφωνική σύνδεση του 48χρονου, έχει παύση δραστηριότητας.
Το βαν καταγράφεται πρώτη φορά ελάχιστα λεπτά μετά τη δολοφονία στον Άλιμο (14:23΄ ώρα), ενώ τελευταία καταγραφή μετά την τέλεση της δολοφονίας είναι την 14:42΄ ώρα στη Λ. Πέτρου Ράλλη στο Αιγάλεω (ίδια κάμερα, όπου υπήρχε και η πρώτη καταγραφή την 12:44΄), με αντίθετη ωστόσο κατεύθυνση. Ο 48χρονος πραγματοποιεί κλήση την 15:34΄ ώρα ενεργοποιώντας την κεραία «LAMBRAKI KERATSINI», περίπου 52 λεπτά μετά την τελευταία καταγραφή του βαν σε κάμερα ασφαλείας.

➢ Όσον αφορά στις τηλεφωνικές συνδέσεις θεωρείται σφόδρα πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους στην εκτέλεση της ανθρωποκτονίας του ΚΑΡΑΪΒΑΖ. Το γεγονός δε, ότι επικοινωνούν αποκλειστικά μεταξύ τους και την 08-04-2021, πέραν της ημέρας της ανθρωποκτονίας (09-04-2021) ενεργοποιώντας κεραίες που εξυπηρετούν το σημείο της δολοφονίας, συνάδει με το ενδεχόμενο πιθανής κατόπτευσης του θύματος την 08-04-2021.
Να σημειωθεί ότι οι «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις έχουν ενεργητική δραστηριότητα την 08 & 09-4-2021 σε χρονικό διάστημα που η τηλεφωνική σύνδεση του 48χρονου παρουσιάζει παύση ενεργητικής δραστηριότητας”.

Η δολοφονία του πυγμάχου τον Δεκέμβριο του ‘21

Από έρευνα που έκαναν οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών στα αρχεία της ΕΛ.ΑΣ, διαπίστωσαν πως το όνομα του 48χρονου αναφέρεται σε δικογραφία, δολοφονίας ενός πυγμάχου στις 6 Δεκεμβρίου του 2021, έξω απο γυμναστήριο στο Γαλάτσι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό: “Από έρευνα στα αρχεία της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι το όνομα του 48χρονου συλληφθέντος εμφανίζεται σε δεδομένα της προανάκρισης που διενεργείται ομοίως από την Υπηρεσία μας για την ανθρωποκτονία 46χρονου πυγμάχου στην Αθήνα, η οποία έλαβε χώρα την 18:12΄ ώρα της 06-12-2021 στην οδό Εκάβης 39 στο Γαλάτσι, όταν άγνωστος δράστης, ο οποίος φορούσε σκούφο σκούρου χρώματος και μάσκα προστασίας, τον προσέγγισε πεζός, τη στιγμή που αυτός μόλις είχε αποβιβασθεί από την μοτοσυκλέτα του και τον πυροβόλησε πολλές φορές με πιστόλι με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Αμέσως μετά την πράξη του, ο δράστης απομακρύνθηκε πεζός, σε παρακείμενο σημείο, όπου είχε σταθμευμένη μοτοσυκλέτα τύπου SCOOTER σκούρου χρώματος και αφού επιβιβάσθηκε σε αυτή, διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Σημειώνεται, ότι ο δράστης της δολοφονίας κατά τη διαφυγή του προς το SCOOTER παρότρυνε σε έντονο ύφος έναν περαστικό να απομακρυνθεί μιλώντας του στην ελληνική γλώσσα. Όπως προέκυψε, ο δράστης δεν αφαίρεσε οποιοδήποτε αντικείμενο από το θύμα, ενώ στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά (7) κάλυκες πυροβόλου όπλου, διαμετρήματος 9 mm Parabellum (9x19). Ειδικότερα, προέκυψε ότι, την 19-5-2021 άγνωστος έως τώρα αποστολέας μηνυμάτων (SMS) ενημέρωσε τον πυγμάχο αρχικά ότι δύο άτομα ονόματι (αναφέρεται στο όνομα του 40χρονου αδερφού του 48χρονου συλληφθέντος ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί και σε ένα ακόμη άτομο) οτι επρόκειτο να τον σκοτώσουν ως αντεκδίκηση για τη δολοφονία ανθρώπου της νύχτας ο οποίος έπεσε νεκρός στις 15 Μαίου του 2021, δηλαδή έναν μήνα μετά τη δολοφονία Καραιβάζ. Λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του άγνωστος αποστολέας μηνυμάτων ομοίως τον ενημέρωσε ότι τέσσερα άτομα, ονόματι... (αναφέρεται στα δυο αδέρφια συλληφθέντες και δύο ακόμη άτομα) επίκειται να τον σκοτώσουν. Από έρευνα στο αρχείο της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι ο αποστολέας των μηνυμάτων αναφέρονταν στους:

− 40χρονο συλληφθέντα ο οποίος το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία του ΚΑΡΑΪΒΑΖ ήταν χρήστης τουλάχιστον της υπ’ αριθ. …. τηλεφωνικής σύνδεσης,
− 48χρονο αδερφό του 40χρονου επίσης συλληφθέντα, ο οποίος το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία του ΚΑΡΑΪΒΑΖ ήταν χρήστης τουλάχιστον της υπ’ αριθ. …. τηλεφωνικής σύνδεσης,
− Έναν 52χρονο, οποίος το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία του ΚΑΡΑΪΒΑΖ ήταν χρήστης τουλάχιστον της υπ’ αριθ. …. τηλεφωνικής σύνδεσης καθώς και
− Έναν 50χρονο, ο οποίος το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έλαβε χώρα η ανθρωποκτονία του ΚΑΡΑΪΒΑΖ ήταν χρήστης δύο τηλεφωνικών συνδέσεων.

Ακόμα προέκυψε ότι το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών από 14-6-2022 αναφορά του υπέβαλε προανακριτικό υλικό στην Εισαγγελία, που αφορούσε σε πληροφορίες που παρείχε άγνωστος στην ως άνω Υπηρεσία, την 1-8-2021, ήτοι τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία ΚΑΡΑΪΒΑΖ και ομοίως τέσσερις περίπου μήνες πριν τη δολοφονία του πυγμάχου σχετικά με τη δράση των ανωτέρω τεσσάρων ατόμων οι οποίοι μεταξύ άλλων σκόπευαν να σκοτώσουν τον πυγμάχο, στο πλαίσιο «αντεκδίκησης» για τη δολοφονία σε βάρος ανθρώπου της νύχτας που έλαβε χώρα την 15-5-2021 στην περιοχή της Μεταμόρφωσης και ότι τα συγκεκριμένα άτομα ήδη έχουν κάνει «χοντρές ζημιές».
Με βάση τα ανωτέρω από την Υπηρεσία μας κρίθηκε αναγκαίο να διερευνηθεί ενδελεχώς, αφενός η σχέση των προαναφερθέντων ατόμων μεταξύ τους, αφετέρου η τυχόν σχέση τους με την ανθρωποκτονία ΚΑΡΑΪΒΑΖ, δεδομένης της καταγραφής του βαν της εταιρείας καθαρισμού”.

Διασυνδέσεις προσώπων της νύχτας

Σε άλλο σημείο του διαβιβαστικού, αναφέρονται οι διασυνδέσεις των ατόμων της νύχτας όπως αυτές προκύπτουν από τις αναλύσεις των τηλεφωνικών επαφών:

“Πρωινές προς μεσημβρινές ώρες της 09-04-2021 και δη πριν την ανθρωποκτονία του ΚΑΡΑΪΒΑΖ, η τηλεφωνική σύνδεση του 48χρονου συλληφθέντος και η τηλεφωνική σύνδεση του 40χρονου αδερφού του, επίσης συλληφθέντος, ενεργοποιούν στο ίδιο χρονικό διάστημα την κεραία «LAMBRAKI KERATSINI».

Οι τηλεφωνικές συνδέσεις των δύο αδερφών, παρουσιάζουν παύση ενεργητικής δραστηριότητας κατά την ώρα της δολοφονίας ΚΑΡΑΪΒΑΖ.
Μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες (09-04-2021) και δη μετά την τέλεση της ανθρωποκτονίας, η τηλεφωνική σύνδεση του 40χρονου συλληφθέντος και η τηλεφωνική σύνδεση του 50χρονου, περί την 14:55΄ ώρα ενεργοποιούν κεραίες που εξυπηρετούν την περιοχή του Κερατσινίου και της Νίκαιας (σημείο όπου βρίσκεται η εταιρεία καθαρισμού).

Να σημειωθεί ότι για την εν λόγω τηλεφωνική σύνδεση δεν είχε πραγματοποιηθεί άρση του απορρήτου και τα δεδομένα προέρχονται από τις ενεργοποιήσεις κεραιών που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, το σημείο όπου βρίσκεται η εταιρεία στη Νίκαια.

Ακολούθως, η τηλεφωνική σύνδεση του 40χρονου συλληφθέντος και η τηλεφωνική σύνδεση του 50χρονου, ενεργοποιούν κεραίες στην περιοχή του Σκαραμαγκά, ενώ περί την 15:40΄ ώρα ενεργοποιούν κεραίες στην περιοχή του Ασπροπύργου. Λίγα λεπτά νωρίτερα (15:33΄) σε προφίλ με όνομα χρήστη του 50χρονου, στη διαδικτυακή εφαρμογή «FACEBOOK» αναρτήθηκε δημοσίευση με φωτογραφίες στην μία από τις οποίες εμφανίζονται οι 40χρονος συλληφθείς και ο 50χρονος. Από τα ανωτέρω συνάγεται το συμπέρασμα ότι πριν τη δολοφονία ΚΑΡΑΪΒΑΖ, τα δύο αδέρφια – συλληφθέντες ενεργοποίησαν ίδια κεραία τηλεφωνίας, κατά την ώρα της δολοφονίας οι δύο συλληφθέντες και ο 50χρονος, παρουσιάζουν «κενά» στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, ενώ μετά τη δολοφονία (από την 14:55΄ ώρα και μετά) ο 40χρονος συλληφθείς και ο 50χρονος, ενεργοποιούν κεραίες τηλεφωνίας που καλύπτουν τις ίδιες περιοχές και τέλος σε χρόνο που ενεργοποιούν από κοινού κεραίες στην περιοχή του Ασπροπύργου (περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά μετά τη δολοφονία ΚΑΡΑΪΒΑΖ) έχει αναρτηθεί στο FACEBOOK κοινή τους φωτογραφία.

Στην τηλεφωνική σύνδεση του 52χρονου, δεν πραγματοποιήθηκε άρση του απορρήτου, καθώς ταυτοποιήθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, κατά την προανάκριση για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του πυγμάχου καθώς η τηλεφωνική αυτή σύνδεση του 52χρονου, ήταν ονομαστικοποιημένη σε έτερο άτομο.

Ωστόσο, από τα δεδομένα των άρσεων απορρήτου της τηλεφωνικής σύνδεσης του υπεύθυνος καταστήματος στην Αθήνα από το οποίο αγοράστηκαν τα «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα των δραστών), διαπιστώθηκε ότι την 15:06:31΄΄ ώρα της 09-04-2021 απέστειλε μήνυμα «SMS» στην υπ’ αριθ….. τηλεφωνική σύνδεση του 52χρονου, η οποία ένα λεπτό αργότερα του απέστειλε, ομοίως γραπτό μήνυμα «SMS». Από τα δεδομένα που μας χορήγησαν οι εταιρείες τηλεφωνίας, προέκυψε ότι οι εν λόγω τηλεφωνικές συνδέσεις παρουσιάζουν επιπλέον λίγες επικοινωνίες μεταξύ τους, πλην των ανωτέρω μηνυμάτων, στα διαστήματα για τα οποία ζητήθηκε η άρση του απορρήτου.
Να σημειωθεί ακόμα ότι, ο 52χρονος κατά το παρελθόν, είχε προμηθευτεί κάρτες SIM από το κατάστημα οι οποίες βρέθηκαν σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του το έτος 2015, όταν και συνελήφθη ως αρχηγικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης («προστασία» σε καταστήματα, εκβιάσεις, εκρήξεις κ.λπ.), μαζί με άλλα άτομα μεταξύ των οποίων και ένα ακόμη άτομο της νύχτας (ομοίως αρχηγικό μέλος), από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών.

Όσον αφορά στο άτομο της νύχτας, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για 53χρονο (δικογραφία του Τμήματος Εκβιαστών) και της σχέσης του 52χρονου με τον υπεύθυνο καταστήματος στην Αθήνα από το οποίο αγοράστηκαν τα «επιχειρησιακά» κινητά τηλέφωνα των δραστών, δεδομένη ακόμα θεωρείται η σχέση των 53χρονου και του υπευθύνου καταστήματος κινητής τηλεφωνίας, καθώς, όπως προέκυψε από το περιεχόμενο του κινητού τηλεφώνου του 53χρονου που ανακλήθηκε (το έτος 2020) οι δυο τους είχαν επικοινωνίες, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του έτους 2020 (27-7-2020 η απόπειρα σε βάρος του 53χρονου και η κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων).

Ξεμάτιασμα μέσω SMS και συνομιλίες

Στις επόμενες γραμμές, αναφέρονται λεπτομέρειες για τις σχέσεις των ανθρώπων που αναφέρονται στο διαβιβαστικό. “Εξεταζόμενος ο υπεύθυνος του καταστήματος, ανέφερε πως γνωρίζει τον 52χρονο από το έτος 2009, ενώ οι σχέσεις τους πάντα ήταν τυπικές. Όπως ακόμα ανέφερε, παλαιότερα ο ίδιος ο υπεύθυνος του καταστήματος, του έστελνε μηνύματα (SMS) για να τον ξεματιάζει. Όσο για τον 53χρονο, δήλωσε πως οι σχέσεις τους είναι ομοίως τυπικές και αφορούν κυρίως σε διευκολύνσεις, όσον αφορά στα θέματα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της οικογένειας του 53χρονου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προέκυψε από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες το περιεχόμενο των οποίων έχει απομαγνητοφωνηθεί, την 5-9-2022 ο 40χρονος συλληφθείς, επικοινώνησε με άγνωστο άτομο με το οποίο συνομίλησαν σε έντονο ύφος. Από το περιεχόμενο της συνομιλίας διαπιστώθηκε ότι ο 40χρονος, τον προέτρεπε να ρωτήσει και να μάθει ποιος είναι ο ίδιος. Στη συνέχεια ο 40χρονος, ρώτησε τον συνομιλητή, αν γνωρίζει τον 53χρονο άνθρωπο της νύχτας.

Ακολούθως, ο 40χρονος, πραγματοποίησε δύο τηλεφωνικές κλήσεις από το περιεχόμενο των οποίων προκύπτει η προσπάθειά του να αναδείξει, πως δεν γνωρίζει τον 53χρονο, πως τυχαία ανέφερε τον όνομά του στην προγενέστερη κλήση και πως δεν έχει σχέση με τους συγκεκριμένους ανθρώπους, ούτε με «μπράβους».

Ωστόσο, το όνομα του 40χρονου, αναφέρεται στην προαναφερόμενη δικογραφία του Τμήματος Εκβιαστών (κατηγορούμενοι ως αρχηγικά μέλη οι 53χρονος και 52χρονος. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην υποβλητική αναφορά της εν λόγω δικογραφίας οι ιδιοκτήτες καταστήματος στην περιοχή του Κεραμεικού – Γκάζι έδιναν χρήματα στον 40χρονο και άλλα δύο άτομα, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «μπράβοι», με σκοπό την παροχή «προστασίας».

Ως προς τις σχέσεις – γνωριμίες του 40χρνου συλληφθέντος, όπως προκύπτει από το αρχείο της Υπηρεσίας μας, ο 40χρονος είχε σχέση με πρόσωπο που δολοφονήθηκε την 18-6-2022. Κατά το παρελθόν είχαν ελεγχθεί από κοινού σε αστυνομικό έλεγχο, επιβαίνοντας σε όχημα ιδιοκτησίας του 50χρονου.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε, ο 40χρονος πρωινές ώρες της (26-4-2023) επικοινώνησε με συγγενή του και αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων στην περιοχή του Αλίμου. Πιο κάτω παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα:

40χρονος: Μετά είχαμε επιχειρήσει να ανοιχτούμε εκεί. Ο αδερφός μου, έχει πάρει δουλειές. Εγώ δεν έχω πάρει εκεί. Το να πάω εκεί για μια δουλειά όμως εκεί δεν λέει.
Συγγενης: Δεν μας συμφέρει εμάς.
40χρονος: Όχι.
Συγγενής: Εγώ δεν μπορώ να πάρω της 9αναφέρεται σε γυναικείο όνομα); Μου έχει πει η (αναφέρεται σε γυναικείο όνομα). Δεν με συμφέρει να πάρω μία.
40χρονος: Μοιράζαμε φυλλάδια συνεχόμενα με τον αδερφό μου συνεχόμενα.
Συγγενής: Να πάω εγώ εκεί κάτω παιδί μου το αμάξι. Κατάλαβες;
40χρονος: Η (αναφέρεται σε όνομα γυναίκας) που μένει;
Συγγενής: Άλιμο. Εμένα μου το έχει πει πόσες φορές.
40χρονος: Μα ο αδερφός μου έχει δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια για να πάρουμε καθαρισμούς εκεί που ήμασταν μαζί.
Συγγενής: Στον Άλιμο;
40χρονος: Ναι.
Συγγενής: Όχι καλέ ποιος τα λέει αυτά.
40χρονος: Εγώ ποιος τα λέω; Όλο αποφράξεις είναι εκεί πέρα τι μου λες ρε.
Συγγενής: Άλλο είναι μέσα ίντερνετ αγόρι μου, το έχει βάλει. Δεν έχει από.. Στον Άλιμο δεν έχει.
40χρονος: Και από φυλλάδια έχει πάρει μάνα δουλειά από εκεί.
Συγγενής: Αα δεν ξέρω. Εγώ νομίζω δεν υπάρχουν δουλειές εκεί γιατί με ένα αμάξι δεν το κάνεις αυτό, να πηγαίνεις για μια δουλειά εκεί. Όχι αγόρι μου. Όχι δεν έχει. Όχι όχι στο λέω εγώ αυτό είναι σίγουρο στο λέω εγώ από εκεί δεν έχει.
40χρονος: Ναι.
Συγγενής: Όχι όχι όχι.

Ποινικό παρελθόν

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποινικό παρελθόν των δύο συλληφθέντων αναφέρεται πως:

“Ο 48χρονος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για παράβαση των άρθρων 45, 380 Π.Κ. «Ληστεία κατά συναυτουργία» και ν. 2168/93 «Περί Όπλων», με συγκατηγορούμενους τον 40χρονο αδερφό του, έναν Έλληνα και δύο Αλβανούς. Ειδικότερα, όσον αφορά στην εν λόγω υπόθεση ληστείας, προέκυψε ότι την 23-5-2012 ο 48χρονος, όντας συνοδηγός μοτοσυκλέτας μεγάλου κυβισμού, την οποία οδηγούσε ο 40χρονος αδερφός του και με την απειλή όπλου που είχε στην κατοχή του αφαίρεσε από ταχυδρομικό διανομέα υποκαταστήματος των ΕΛ.ΤΑ στην περιοχή της Νίκαιας το χρηματικό ποσό των -20.000- ευρώ. Την 20-6-2013 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης δυνάμει του οποίου συνελήφθη, ενώ μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με επιβολή περιοριστικών όρων.

Ο 40χρονος, έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για παράβαση των άρθρων 42 και 299 «Απόπειρα Ανθρωποκτονίας», 380 «Ληστεία», 308 «Απλή σωματική βλάβη», 333 «Απειλή», 361 «Εξύβριση» και 229 «Ψευδής Καταμήνυση» του Ποινικού Κώδικα, καθώς και για παράβαση του ν. 3300/06 «Περί ενδοοικογενειακής βίας» και του ν. 2168/93 «Περί όπλων». Επιπλέον, σε δικογραφία που σχηματίσθηκε, την 16-2-2018, από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξετάστηκε η παράβαση από τον ανωτέρω των άρθρων 333 «Απειλή» και 270 «Έκρηξη» του Ποινικού Κώδικα, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάτι άξιο μνείας”.

Οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών αναφέρονται και σε άλλα δύο άτομα τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία έναν 52χρονο και έναν 50χρονο.

Ειδικότερα: “Ο 52χρονος, έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για παράβαση των άρθρων 187 «Εγκληματική οργάνωση», 299 «Ανθρωποκτονία», 385 «Εκβίαση», 270 «Έκρηξη», 264 «Εμπρησμό» και 167 «Αντίσταση» του Ποινικού Κώδικα, καθώς και για παράβαση του Ν. 2168/93 «Περί όπλων». Ο 50χρονος, δεν έχει κατηγορηθεί για οποιαδήποτε αιτία. Όπως προκύπτει από τον αρχείο της Υπηρεσίας είναι κάτοχος νόμιμης άδειας οπλοφορίας”.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top