ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό ΦΠΑ: Αυτά τα είδη γυναικείας υγιεινής αφορά – Ποια γάλατα και ψωμιά συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι» - Όλες οι διευκρινίσεις

Μηδενικό ΦΠΑ: Αυτά τα είδη γυναικείας υγιεινής αφορά – Ποια γάλατα και ψωμιά συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι» - Όλες οι διευκρινίσεις

Ανακούφιση έρχεται για τα νοικοκυριά μετά την απόφαση για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε χθες (02/05) την απόφαση αυτή ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και αφορά το ψωμί, το γάλα, τα αυγά, τις παιδικές τροφές και πάνες αλλά και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής προστασίας και τις πάνες ενηλίκων.

Η ελάφρυνση αυτή, όπως είπε ο Υπουργός, θα έχει διάρκεια έξι μήνες και θα τεθεί σε εφαρμογή αυτήν την Παρασκευή μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2023.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με αρμόδια πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας διευκρινήσεις για τα προϊόντα.

«Η χθεσινή ανακοίνωση αφορά όλα τα είδη ψωμιών και όλα τα είδη φρέσκου γάλατος, όλων των επωνυμιών. Στο φρέσκο γάλα δεν συμπεριλαμβάνονται τα γάλα του κουτιού», είπε συγκεκριμένα.

«Δεν είναι για όλα τα προϊόντα που βρίσκονται στη λίστα στο 5% το σημερινό τους ΦΠΑ. Για ορισμένα είναι στο 19%. Τα είδη πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί, το γάλα και τα αυγά είναι στο 5%, ενώ οι παιδικές πάνες και οι πάνες ηλικιωμένων που στοιχίζουν πάρα πολύ είναι στο 19%. Για πρώτη φορά στα χρονικά μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών έπεσε στο 0%. Το κέρδος είναι περίπου στο 20% για τον καταναλωτή για αυτά τα προϊόντα», εξήγησε.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα που έχουν ΦΠΑ 19% και αναμένεται να πέσουν στο 5%, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «ακόμη δεν βγήκε η λίστα και μπορεί να μην πέσουν στο 5% αλλά σε πιο χαμηλό συντελεστή διότι ο Υπουργός Οικονομικών έχει διάθεση να τα ρίξει και πιο κάτω»

«Το θέμα είναι να υπάρχουν και οι συντελεστές στη νομοθεσία ως συντελεστές για να μπορείς να κινηθείς. Ίσως  να χρειαστεί και νομοθετική ρύθμιση για αυτό», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, η πηγή στο Υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε για το ποια είδη γυναικείας υγιεινής συμπεριλαμβάνονται στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ. Συγκεκριμένα εξήγησε ότι «αφορά τις σερβιέτες», ενώ όπως επισήμανε οι Υπεραγορές έχουν ήδη ενημερωθεί από το Υπουργείο Εμπορίου.

Η τσέπη του καταναλωτή

Σε ό,τι αφορά το αν ο καταναλωτής θα δει κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην τσέπη του, αυτό εξαρτάται από τα προϊόντα που χρησιμοποιεί και αγοράζει ο καθένας.

«Αυτά όμως θεωρούνται προϊόντα πρώτης ανάγκης για κάθε οικογένεια άρα η διαφορά θα είναι αισθητή», είπε χαρακτηριστικά η αρμόδια πηγή.

«Το θέμα είναι οι υπεραγορές και οι έμποροι να μην βάλουν επιπλέον σεντ πάνω στην τιμή για να βγάλουν κέρδος τώρα που η Κυβέρνηση έριξε το ΦΠΑ, όπως έγινε και με τα καύσιμα στην αρχή. Πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος όταν μειώνεις φορολογίες. Είναι όλα αλληλοεπηρεαζόμενα στην οικονομία», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top