ΚΟΣΜΟΣ

Βιολί Stradivarius του 18ου αιώνα επιστρέφει μετά από 35 χρόνια στους δικαιούχους του

Βιολί Stradivarius του 18ου αιώνα επιστρέφει μετά από 35 χρόνια στους δικαιούχους του

Ένα σπάνιο βιολί Στραντιβάριους του 18ου αιώνα, που είχε κλαπεί τον Μάιο του 1980, επιστράφηκε σήμερα στις κόρες του ιδιοκτήτη του, αφού ξαναβρέθηκε, 35 χρόνια αργότερα, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν.

Το βιολί Ames, αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Νέας Υόρκης, ανήκε στον Αμερικανό βιολιστή πολωνικής καταγωγής Ρόμαν Τότενμπεργκ, ο οποίος πέθανε το 2012. Είχε κατασκευαστεί το 1734 από τον περίφημο Ιταλό Αντόνιο Στραντιβάρι.

Το βιολί και δύο παλιά δοξάρια που ανήκαν στον Τότενμπεργκ κλάπηκαν τον Μάιο του 1980 μετά από ένα κονσέρτο που είχε δώσει ο βιολιστής στη Σχολή Μουσικής Λόνγκι του Κέμπριτζ, κοντά στη Βοστόνη. Στις 26 Ιουνίου φέτος το βιολί επανεμφανίστηκε σε ξενοδοχείο του Μανχάταν όπου η πρώην σύζυγος ενός άλλου μουσικού –ο οποίος έχει επίσης πεθάνει– είχε ραντεβού με έναν ειδικό για να το εκτιμήσει. Ο ειδικός ωστόσο αναγνώρισε αμέσως το Στραντιβάριους του Τότενμπεργκ και ενημέρωσε την αστυνομία. Η γυναίκα εξήγησε ότι αγνοούσε ότι ήταν κλεμμένο και συμφώνησε να το επιστρέψει στις τρεις κληρονόμους του βιολιστή.

Ο Τότενμπεργκ γεννήθηκε στην Πολωνία και ήταν ένα παιδί-θαύμα όσον αφορά στη μουσική: έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 11 ετών με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρσοβίας. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1938 και πέθανε το 2012, σε ηλικία 101 ετών.

Η μία από τις κόρες του, η Νίνα Τότενμπεργκ που είναι δημοσιογράφος και καλύπτει το δικαστικό ρεπορτάζ εξήγησε ότι ο πατέρας της επηρεάστηκε βαθύτατα όταν έχασε το βιολί που τον συντρόφευε επί σκηνής επί 38 χρόνια. Όπως είπε, πίστευε πάντα ότι ένας άλλος βιολιστής το είχε κλέψει αλλά οι αρχές την εποχή εκείνη του δήλωσαν ότι δεν διέθεταν στοιχεία ώστε να διατάξουν έρευνα στο σπίτι του υπόπτου. Μετά τον θάνατο του άνδρα αυτού, το 2011, η πρώην σύζυγός του βρήκε το βιολί και προσπάθησε να το πουλήσει.

Από τα περίπου 1.000 μουσικά όργανα που κατασκεύασε ο Στραντιβάρι εκτιμάται ότι υπάρχουν στον κόσμο ακόμη περίπου 500 και πολλά από αυτά αξίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top