ΥΓΕΙΑ

Χοληστερόλη: Αυτό το εξωτικό φρούτο μειώνει την «κακή» χωρίς να επηρεάζει την «καλή» - Τι άλλο προστατεύει

Χοληστερόλη: Αυτό το εξωτικό φρούτο μειώνει την «κακή» χωρίς να επηρεάζει την «καλή» - Τι άλλο προστατεύει

Το φρούτο με το ζωηρό χρώμα και την τροπική προέλευση ήταν για πολλούς άγνωστο μέχρι πρότινος. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το αβοκάντο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, χάρη στα πολύτιμα οφέλη που αποδεικνύεται ότι έχει για τον οργανισμό.

Μεταξύ άλλων, αυτό το θεωρείται ότι προστατεύει την καρδιά, ρίχνει την πίεση και αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο αντιγήρανσης. Ιδιαίτερα ευεργετικό, όμως, δείχνει να είναι και για τη μείωση της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να εντάσσουν το αβοκάντο στην καθημερινή τους διατροφή. Άλλωστε, η ουδέτερη γεύση και η κρεμώδης υφή του καθιστούν το αβοκάντο μια εύκολη προσθήκη σε πληθώρα διαφορετικών συνταγών, από θρεπτικά ροφήματα, μέχρι τοστ, αλλά και κυρίως γεύματα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ καθιστούν το αβοκάντο απαραίτητο συστατικό μιας υγιεινής διατροφής.

Η σχέση της χοληστερόλης με την ποιότητα της διατροφής είναι από καιρό διαπιστωμένη και έχει δύο όψεις: Υπάρχουν τροφές που επιβαρύνουν τις τιμές της χοληστερόλης στον οργανισμό, καθώς και άλλες, που συμβάλλουν στη ρύθμισή της, διατηρώντας τη σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ως προς αυτή τη λειτουργία, το αβοκάντο αναδεικνύεται πρωταγωνιστική τροφή, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ, ενώ, χάρη σε αυτά, το αβοκάντο αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο λιπαρών τροφών, όπως το βούτυρο, το τυρί και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Η διαθέσιμη έρευνα δείχνει ότι η προσθήκη ενός αβοκάντο την ημέρα σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε άτομα που υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα «κακής» χοληστερόλης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή να διαγνωστούν με κάποιο είδος καρδιοπάθειας.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά του αβοκάντο φαίνεται να παίζουν και εδώ πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς είναι ικανά να μειώσουν την LDL χοληστερόλη, χωρίς να επηρεάσουν τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης.

Το αβοκάντο είναι κυρίως γνωστό ως συστατικό της σος γουακαμόλε, στην πραγματικότητα, όμως, μπορείτε να προσθέσετε αυτό το υγιεινό φρούτο σε πληθώρα συνταγών, όπως σε σαλάτες και σάντουιτς, σε πιάτα με ρύζι, αυγά ή σε θρεπτικά ροφήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει να υπερβάλλετε στην κατανάλωση του αβοκάντο, καθώς, όπως καθετί άλλο, έτσι και αυτό σε υψηλές ποσότητες μπορεί να σας φορτώσει με θερμίδες. Σύμφωνα με την Mayra L. Estrella, μέλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, «ένα μεσαίο αβοκάντο έχει κατά μέσο όρο περίπου 240 θερμίδες και 24 γραμμάρια λίπους, γι’ αυτό και, παρά τα καλά λιπαρά που περιέχει, θα πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top