ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο με Patriot

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι κατέρριψε ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο με Patriot

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι κατέρριψε για πρώτη φορά ρωσικό υπερηχητικό πύραυλο τύπου Kinzhal στη διάρκεια αεροπορικών πληγμάτων που εξαπέλυσε η Μόσχα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τον πύραυλο, κατά την πρώτη παρουσίασή του το 2018, «ιδανικό όπλο», γιατί είναι πολύ δύσκολο να αναχαιτισθεί από την αντιαεροπορική άμυνα του αντιπάλου. Ο Kinzhal εκτοξεύεται από αεροσκάφη.

«Συγχαίρω τον ουκρανικό λαό για αυτό το ιστορικό γεγονός», ανέφερε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο στρατηγός Μίκολα Ολεστσούκ. «Ναι, καταρρίψαμε τον πύραυλο Kinzhal, που δεν έχει ισοδύναμο», είπε.

Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ο πύραυλος καταρρίφθηκε από αμερικανικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot πάνω από το Κίεβο γύρω στις 02:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

Η Ουκρανία ζήτησε από τους συμμάχους της στη Δύση να τη βοηθήσουν ώστε να ενισχύσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς της. Καθ΄όλη τη διάρκεια του χειμώνα, η Μόσχα βομβάρδιζε τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Και στα μέσα Απριλίου το Κίεβο έλαβε τους πρώτους Patriot, που θεωρούνται ένα από τα πιο τελειοποιημένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Το σύστημα χρησιμοποιούν πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ τους και η Ελλάδα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει πως οι Patriot θα ενίσχυαν «σημαντικά» την άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στα ρωσικά πλήγματα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top