Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "επιφυλακτικά αισιόδοξες" ότι οι εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν θα συμφωνήσουν σε μια νέα προσωρινή εκεχειρία κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ο στρατός υπό τον στρατηγό 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, έστειλαν το Σάββατο διαπραγματευτές στη Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, για "προκαταρκτικές συνομιλίες", μόνο "τεχνικής φύσης" σχετικά με τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
"Ο στόχος μας για τις συνομιλίες αυτές ήταν αυστηρά εστιασμένος πρώτα στην εξασφάλιση συμφωνίας για μια δήλωση ανθρωπιστικών αρχών και στη συνέχεια στην επίτευξη μιας εκεχειρίας επαρκούς για να επιτρέψει τη συνεχή μεταφορά μιας "απολύτως αναγκαίας" ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε η Βικτόρια Νούλαντ, υψηλόβαθμη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας.
"Μίλησα στους διαπραγματευτές μας σήμερα το πρωί, οι οποίοι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξοι", δήλωσε.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υιοθετήσει κυρώσεις εναντίον των εμπλεκομένων πλευρών στη σύγκρουση.
Όταν ρωτήθηκε για μια τέτοια πιθανότητα, η Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "θα εξετάσουν τους κατάλληλους στόχους σε διάφορες κατηγορίες, κυρίως εάν δεν εξασφαλίσουμε από αυτούς τους στρατηγούς (τη διέλευση) της ανθρωπιστικής βοήθειας και την παράδοση των όπλων".
- Μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πορτ-Σουδάν -
Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το Χαρτούμ σήμερα, 26η ημέρα του πολέμου για την εξουσία στο Σουδάν ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία διαδρόμων ώστε να προωθηθεί η βοήθεια και να απεγκλωβιστούν πολίτες που έχουν παγιδευτεί σε εστίες συγκρούσεων.
Αυτοί που παραμένουν στο Χαρτούμ, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν οχυρωμένοι στα σπίτια τους. Χωρίς νερό και ηλεκτρικό, με ελάχιστα τρόφιμα και όλο και λιγότερα χρήματα, επιβιώνουν από μια αφόρητη ζέστη χάρη σε δίκτυα αλληλεγγύης μεταξύ γειτόνων και συγγενών. Πλέον σχεδόν κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί στην πρωτεύουσα.
Πριν από τον πόλεμο, ένας Σουδανός στους τρεις υπέφερε από την πείνα. Αν συνεχιστεί ο πόλεμος, έως 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι επιπλέον θα υποφέρουν από την πείνα καθημερινά, προβλέπει ο ΟΗΕ.
Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δύο σαουδαραβικά αεροσκάφη, φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια προσγειώθηκαν στο Πορτ-Σουδάν, μια πόλη-λιμάνι στο ανατολικό Σουδάν, που έχει γλιτώσει από τη βία και όπου ο ΟΗΕ και όλο και περισσότερες ΜΚΟ προσπαθούν να διαπραγματευτούν τη μεταφορά των φορτιών αυτών προς τις περιοχές όπου νοσοκομεία και αποθέματα ανθρωπιστικής βοήθειας λεηλατήθηκαν ή βομβαρδίστηκαν.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) του ΟΗΕ επαναλαμβάνει τις τακτικές αεροπορικές του συνδέσεις μεταξύ του Πορτ-Σουδάν και της Αντίς Αμπέμπα, της αιθιοπικής πρωτεύουσας, προκειμένου να "διασφαλιστεί η μεταφορά της βοήθειας και του ζωτικής σημασίας προσωπικού των ανθρωπιστικού τομέα", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Πηγή: KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Υπόθεση Περικλέους: Υπό κράτηση οι τρεις ύποπτοι – Παραπέμφθηκαν σε δίκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις