ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηδενικό ΦΠΑ: Ξεκίνησαν τα παράπονα - «Βλέπουν» αυξημένες τιμές - Οι καταγγελίες που έγιναν μέχρι στιγμής

Μηδενικό ΦΠΑ: Ξεκίνησαν τα παράπονα - «Βλέπουν» αυξημένες τιμές - Οι καταγγελίες που έγιναν μέχρι στιγμής

Με καταγγελίες και παράπονα κύλησαν οι πρώτες μέρες της εφαρμογής του μέτρου για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.

Μιλώντας στο Themaonline, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έγιναν περίπου 20-25 καταγγελίες και από αυτές εκκρεμούν οι δύο για να ληφθούν απαντήσεις.

«Λάβαμε καταγγελίες για προϊόντα που ήταν σε προσφορά που έληγαν Τετάρτη-Πέμπτη πριν την Παρασκευή που μηδενίστηκε το ΦΠΑ. Εφόσον ήταν σε προσφορά, την Παρασκευή επανήλθαν στις κανονικές τους τιμές. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζονταν τα προϊόντα ότι είναι πιο ψηλές οι τιμές ακόμη και μετά την μείωση του 5% ΦΠΑ. Αυτό εξηγείτε επειδή οι προσφορές είναι γύρω στο 15-20% συνήθως και άρα οι καταναλωτές βρήκαν τις τιμές πιο ακριβές ακόμα και μετά την μείωση, ωστόσο είναι δικαιολογημένες», εξήγησε ο κ. Δρουσιώτης.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι έγιναν καταγγελίες για προϊόντα που μέχρι 10 μέρες πριν την μείωση του ΦΠΑ κατέγραψαν αυξήσεις από μέρους των προμηθευτών και εισαγωγέων και κατ’ επέκταση μεταφέρθηκαν και στο λιανεμπόριο.

Όσο αφορά τις δύο καταγγελίες που εκκρεμούν, η μια αφορά ψωμί που αντί 10 σεντ μειώθηκε 5 σεντ, και η άλλη αφορά μια μεγάλη υπεραγορά, η οποία την πρώτη μέρα χρέωνε 1% ΦΠΑ, όπως φαινόταν στο τιμολόγιο.

«Όταν κάναμε την παρατήρηση την επόμενη μέρα διορθώθηκε όμως δεν μας εξηγήθηκε το γιατί. Αναμένουμε εξηγήσεις», πρόσθεσε ο κ. Δρουσιώτης.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Δρουσιώτης, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών είναι σε γενικές γραμμές ευχαριστημένος για την πορεία της εφαρμογής του μέτρου.

«Εκτιμούμε ότι αν υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδιας, αυτά θα παρουσιαστούν μετά τον δεύτερο μήνα όταν τα πράγματα ξεχαστούν κάπως. Επίσης εκτιμούμε ότι στο τέλος του εξαμήνου ελάχιστα προϊόντα θα μείνουν με τις κανονικές τους τιμές που ήταν πριν την μείωση του ΦΠΑ», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αναμένεται να βοηθήσει τα νοικοκυριά το συγκεκριμένο μέτρο, ο κ. Δρουσιώτης απάντησε ότι θα βοηθήσει πολύ κάποια νοικοκυριά ενώ άλλα καθόλου.

«Ένα νοικοκυριό που έχει τρία μικρά παιδιά χρειάζεται και γάλα και ψωμί και πάνες άρα επωφελείται. Όμως ένα νοικοκυριό που δεν έχει παιδιά και δεν αγοράζει τόσο ψωμί και γάλα δεν επωφελείται», εξήγησε.

Αναφορικά με τα αιτήματα του Συνδέσμου, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί και το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Μέσα στα βασικά προϊόντα πρέπει να περιληφθεί και ο ηλεκτρισμός, ο οποίος καλύπτει όλα τα νοικοκυριά. Είναι σοβαρή επιβάρυνση και θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ανακούφιση για τους καταναλωτές», είπε καταληκτικά.

Μηδενικό ΦΠΑ σε αυτά τα προϊόντα από την Παρασκευή (5/5)

Να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή (5/5) τέθηκε σε ισχύ ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ σε μια σειρά από βασικά αγαθά, μετά από διάταγμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβουλίου την Τρίτη (2/5).

Σύμφωνα με το διάταγμα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι προσωρινό μέτρο και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Διατάγματος στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δηλαδή από 5 Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Όπως αποφάσισε το Υπουργικό, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα αφορά τα εξής προϊόντα:

1/ Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέττες, φραντζολάκια, πίττες). Δεν συμπεριλαμβάνονται τα αρτοσκευάσματα, τα αποξηραμένα και οποιοδήποτε ψωμί με πρόσθετα υλικά όπως π.χ. σταφίδες, ξηροί καρποί, αρωματικά.

2/ Γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

3/ Αυγά

4/ Παιδικές τροφές: Σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Δεν συμπεριλαμβάνονται τα σνακ (π.χ. τσιπς, ξηροί καρποί, ζαχαρωτά, σοκολάτες, παγωτά).

5/ Παιδικές πάνες

6/ Προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία (ταμπόν, σερβιέτες υγιεινής και σερβιέτες ακράτειας)

7/ Πάνες ενηλίκων

Στο διάταγμα διευκρινίζεται ότι, με βάση τη περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία, οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να προβούν σε καταμέτρηση αποθεμάτων των λόγω αγαθών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top