ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίει» τις τσέπες των καταναλωτών το ρεύμα - Νέα αύξηση 2% στους λογαριασμούς Μαΐου

«Καίει» τις τσέπες των καταναλωτών το ρεύμα - Νέα αύξηση 2% στους λογαριασμούς Μαΐου

Την «ανηφόρα» έχει πάρει και πάλι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο, με τους λογαριασμούς να αναμένονται να είναι «φουσκωμένοι» τον Μάϊο.

Μιλώντας στο Themaonline, η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι οι λογαριασμοί τον Μάιο θα παρουσιάσουν μικρή αύξηση.

«Οι λογαριασμοί τον Μάιο θα έχουν μια μικρή αύξηση του 2% σε σχέση με τους λογαριασμούς του Απρίλη», σημείωσε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείσα για τους λόγους που θα παρουσιάσει αυτή την αύξηση το ρεύμα, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι, οφείλεται στην αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων, καθώς και στα δικαιώματα των θερμοκηπιακών αερίων.

«Οποιεσδήποτε αυξήσεις ή μειώσεις υπάρχουν στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς επηρεάζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας οι τιμές των δικαιωμάτων των θερμοκηπιακών αερίων. Γίνονται αισθητές αυτές οι αυξομειώσεις περίπου δύο μήνες μετά, λόγω του ότι η ΑΗΚ διατηρεί αποθέματα καυσίμων, παρουσιάζονται λίγο ετεροχρονισμένα. Γι’ αυτό θα δούμε τώρα τον Μάιο αυτή την μικρή αύξηση του 2%», εξήγησε.

Αναφορικά με την τιμή της κιλοβατώρας, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 28 σεντ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και της χορηγίας του Κράτους, η οποία εφαρμόζεται μέχρι τέλος Ιουνίου.

Σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου η επιδότηση στο ρεύμα

Να σημειώσουμε ότι, η παράταση του μέτρου επιδότησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής έλαβε το πράσινο φως από το Υπουργικό Συμβούλιο για δύο πρόσθετους μήνες, συγκεκριμένα για την περίοδο από 5 Μαΐου 2023 μέχρι 30 Ιουνίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι, η Κυβέρνηση έχει επιδοτήσει, συνολικά μέχρι σήμερα, το ποσό των 58,4 εκατ. ευρώ περίπου, σε 1.353.088 λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί από την 1/9/2022 μέχρι 31/1/2023.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, πως η επιδότηση ανέρχεται στο 100% για τους ευάλωτους οικιακούς καταναλωτές (Διατίμηση 08), ενώ η επιδότηση είναι κλιμακωτή από 50% μέχρι 85% για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές (Διατιμήσεις 01, 02, 46 και 56Β), όσο και για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές (κώδικες 10 και 20 αντίστοιχα).

Σημειώνεται, δε, ότι η επιδότηση καλύπτει και χρήστες νερού με σκοπό την ύδρευση ή/και άρδευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων διμηνιαίας διατίμησης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top