Μπορεί ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός να εφαρμόστηκε με Διάταγμα από την 1η Ιανουαρίου 2023, εντούτοις, οι ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του, παραμένουν πολύ χαμηλές και σε… κυπριακές λίρες.
Προς διόρθωση αυτής της στρέβλωσης και αυστηροποίησης των ποινών, η προηγούμενη Κυβέρνηση ετοίμασε και προώθησε στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί, για πρώτη φορά, προς συζήτηση, στη σημερινή (16/5) συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας, της Νομικής Υπηρεσίας, των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που το συνοδεύει, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, με την αντικατάσταση των προβλεπόμενων ποινών και τη μετατροπή τους από λίρες σε ευρώ, δεδομένης και της έναρξης ισχύος του «περί Κατώτατου Ορίου Μισθών Διατάγματος του 2022», το οποίο εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2023.
Συνεπώς, προστίθεται, με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται όπως οι ποινές για παραβίαση του Διατάγματος για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό καταστούν ουσιαστικές και αποτρεπτικές, ανταποκρινόμενες στα δεδομένα της εποχής.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, οι ποινές που θα επιβάλλονται σε εργοδότες που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του Διατάγματος αυξάνονται από 100 λίρες σε 5.000 ευρώ, ενώ το επιπρόσθετο πρόστιμο που επιβάλλεται για κάθε μέρα κατά την οποία το αδίκημα εξακολουθεί μετά την καταδίκη εργοδότη για αυτό, αυξάνεται από τις 25 λίρες σε 50 ευρώ.
Επιπρόσθετα, με το νομοσχέδιο τροποποιείται και το άρθρο12 του βασικού νόμου που αφορά την τήρηση μητρώου μισθών. Συγκεκριμένα, εργοδότης που δεν τηρεί μητρώα μισθών, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του θα του επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ αντί 2 λιρών που ισχύσει σήμερα, καθώς και επιπρόσθετο πρόστιμο 50 ευρώ για κάθε ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας η παράλειψη εξακολουθεί μετά την καταδίκη.
Αρχίζει σύντομα η συζήτηση για αναθεώρηση του
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, στις επόμενες μέρες θα αρχίσει η συζήτηση στην ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Η εν λόγω Επιτροπή, αποτελείται από τρεις εκπρόσωπους των εργαζομένων, τρεις εκπρόσωπους των εργοδοτών και τρεις ανεξάρτητους ακαδημαϊκούς ή εγνωσμένου κύρους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε εργασιακά θέματα.
Με βάση το Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, η Επιτροπή, αφότου εξετάσει όλες τις παραμέτρους που ακολουθούν, θα συντάξει εισηγητική έκθεση, η οποία θα υποβληθεί στον Υπουργό Εργασίας, τουλάχιστον, 2 μήνες την επόμενη αναθεώρηση του Κατώτατου Μισθού που έχει καθοριστεί για την 1η Ιανουαρίου 2024.
Οι παράμετροι που θα ληφθούν υπόψην κατά τη συζήτηση για αναθεώρηση του Κατώτατου Μισθού, είναι:
• Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
• Οι τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
• Η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού λαμβάνοντας υπόψη και τη διαφοροποίηση στο κόστος διαβίωσης,
• Οι τάσεις στα επίπεδα απασχόλησης και ποσοστά ανεργίας,
• Η διαφοροποίηση στην οικονομική ανάπτυξη και στα επίπεδα παραγωγικότητας,
• Η διαφοροποίηση και τις τάσεις στα επίπεδα απολαβών και την κατανομή τους,
• Οι επιπτώσεις που οποιαδήποτε μεταβολή του κατώτατου μισθού θα έχει στα επίπεδα απασχόλησης, τους δείκτες σχετικής και απόλυτης φτώχειας, το κόστος διαβίωσης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι, ο Υπουργός Εργασίας, αφού λάβει υπόψη τις απόψεις των μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος επί της έκθεσης της Επιτροπής, θα υποβάλει συγκεκριμένη αιτιολογημένη εισήγηση για την αναπροσαρμογή του ύψους του κατώτατου μισθού στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβανομένης και εισήγησης για μηδενική αναπροσαρμογή.
Νοείται, όμως, ότι ο Υπουργός Εργασίας δύναται, κατά την κρίση του, να ζητήσει και να λάβει υπόψη και απόψεις και από οποιουσδήποτε άλλους φορείς ή και πρόσωπα ή και αρχές πριν την υποβολή της εισήγησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο κατώτατος μισθός σήμερα
Υπενθυμίζεται, επίσης, ο κατώτατος μηνιαίος μισθός που δύναται να καταβάλλεται σε εργοδοτούμενους, που είτε πριν την 1η Ιανουαρίου 2023 είτε μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν έχουν συμπληρώσει 6 μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθορίζεται σε 885 ευρώ για πλήρη απασχόληση, μέχρι τη συμπλήρωση έξι (6) μηνών συνεχούς απασχόλησης.
Νοείται περαιτέρω ότι, το ωράριο πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι αυτό που ίσχυε κατά την έκδοση του παρόντος Διατάγματος, με βάση Νομοθεσία, Διάταγμα, σύμβαση, έθιμο ή πρακτική, ενώ στην περίπτωση εργαζομένων με μερική απασχόληση ο κατώτατος μηνιαίος μισθός προσαρμόζεται αναλόγως των ωρών εργασίας σε σχέση με το πλήρες ωράριο που αναφέρεται πιο πάνω.
Σύμφωνα, επίσης, με τη νομοθεσία, οι ολικές απολαβές εργοδοτούμενου, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να είναι χαμηλότερες από το μισθό που καθορίζει το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα» για το συγκεκριμένο επάγγελμα, ανεξαρτήτως αν σε αυτές περιλαμβάνεται προμήθεια ή όχι. Δηλαδή, κανένας μηνιαίος μισθός υπαλλήλου, του οποίου το επάγγελμα καλύπτεται από το «περί Κατώτατων Μισθών Διάταγμα», δεν πρέπει να είναι πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό.
Αξίζει, δε, να τονισθεί πως, ο κατώτατος μισθός που καθορίζεται από σήμερα με βάση το Διάταγμα, δεν είναι καθαρός, αλλά ακάθαρτος και συνεπώς από αυτόν θα αποκόπτονται διάφορες εισφορές.
Ειδικότερα και σύμφωνα με παράδειγμα που είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, στην περίπτωση που ο κατώτατος μισθός για πωλητή είναι 870 ευρώ, τότε στην τσέπη του θα μπουν 767,11 ευρώ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προς επανεκλογή Ερντογάν, μοναδική στροφή στην οικονομία
Στις ράγες το νέο ενεργειακό πλάνο, στόχος το φθηνό ρεύμα
Σοβαρό τροχαίο στη Λάρνακα: Τρία πρόσωπα στο Νοσοκομείο - Διασωληνωμένη 24χρονη
Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνου και μονογονιού – Ποιες οικογένειες θα επωφεληθούν
Νέα άφιξη παράτυπων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή Αμμοχώστου - Συνελήφθη 17χρονος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις