ΔΙΕΘΝΗ

Η θλιβερή ιστορία της Gianna Cabo - Διαγνώστηκε με άνοια σε ηλικία μόλις 19 ετών: «Δεν θυμάται καν παιδικές φωτογραφίες της»

Η θλιβερή ιστορία της Gianna Cabo - Διαγνώστηκε με άνοια σε ηλικία μόλις 19 ετών: «Δεν θυμάται καν παιδικές φωτογραφίες της»

Όταν η Gianna Cabo άρχισε να εμφανίζει κενά μνήμης και να απομακρύνεται από την οικογένεια και τους φίλους της, η μητέρα της σκέφτηκε ότι επρόκειτο για long COVID - οπωσδήποτε όχι για άνοια.

«Ένιωσα σαν κάποιος να μου έριξε γροθιά στην καρδιά. Καθόμουν εκεί αποσβολωμένη», λέει η μητέρα της, Rebecca Robertson στο SWNS. «Σκέφτηκα ότι δεν γίνεται να είναι αλήθεια, είναι μόλις 19 ετών. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είναι άνοια - ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα».

Η 50χρονη μητέρα από το Τέξας παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την κόρη της τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν από πρώτη στην τάξη δεν μπορούσε πλέον να ακολουθήσει τους συμμαθητές της.

Η Gianna Cabo είχε περάσει μια δύσκολη χρονιά. Το 2019, η ίδια και η μητέρα της ενεπλάκησαν σε τροχαίο που προκάλεσε στη Rebecca Robertson σοβαρή διάσειση και τραυματισμό στον αυχένα της.

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2020, προσβλήθηκε από κορωνοϊό.

Διαγνώστηκε με άνοια σε ηλικία μόλις 19 ετών: «Δεν θυμάται καν παιδικές φωτογραφίες της»

Λίγους μήνες αργότερα, άρχισε να εμφανίζει απώλεια μνήμης, μην μπορώντας ταυτόχρονα να εκτελέσει απλές εργασίες, όπως να ανοίξει μια κονσέρβα.

Όταν άρχισε να απομακρύνεται από τους φίλους της, σταμάτησε να διαβάζει τα μαθήματά της και άρχισε να κοιμάται μόλις πήγαινε σπίτι, η μητέρα της αποφάσισε να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

«Οι εβδομάδες περνούσαν και άρχισε να έχει ολοένα και περισσότερα προβλήματα στο σχολείο. Και η απάντηση σε κάθε ερώτηση άρχισε να είναι, "Δεν θυμάμαι"», προσθέτει η Rebecca Robertson. «Αν τη ρωτούσαν γιατί δεν είχε κάνει τα μαθήματά της, έλεγε ότι δεν θυμόταν».

Σκέφτηκε ότι η κόρη της μπορεί να υπέφερε από ψυχικό στρες λόγω πανδημίας και τον Ιούνιο του 2021 τής χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά.

Διαγνώστηκε με άνοια σε ηλικία μόλις 19 ετών: «Δεν θυμάται καν παιδικές φωτογραφίες της»

Η Gianna Cabo άρχισε επίσης να επισκέπτεται έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας, αλλά η κατάστασή της συνέχισε να επιδεινώνεται.

«Ξαφνικά άρχισα να δέχομαι τηλεφωνήματα από δασκάλους της που έλεγαν: "Είναι μια από τις καλύτερες μαθήτριές μας αλλά πλέον, όταν είναι στην τάξη, απλώς κοιτάζει ανέκφραστα έξω από το παράθυρο», αφηγείται η μητέρα της. «Γινόταν όλο και πιο απόμακρη και απαθής. Έλεγε: "Νιώθω απλά χαμένη"».

Όπως εξηγεί, η σοβαρότητα της απώλειας μνήμης παρουσιάστηκε όταν τελείωσε το Λύκειο. Άλλοι μαθητές συζητούσαν με ενθουσιασμό για το μέλλον τους, ενώ η κόρη της δυσκολευόταν πλέον με τα πιο απλά πράγματα.

«Τα μάτια της ήταν γεμάτα δάκρυα. Με ρώτησε, "Δεν θα έπρεπε να είμαι ενθουσιασμένη;". Αλλά δεν ένιωθε τίποτα», θυμάται η μητέρα της.

Τον Νοέμβριο του 2022 αποφάσισε να πάει την Gianna σε νευρολόγο και μετά από μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, διαγνώστηκε με άνοια.

Διαγνώστηκε με άνοια σε ηλικία μόλις 19 ετών: «Δεν θυμάται καν παιδικές φωτογραφίες της»

Πλέον, η Gianna, που είναι 20 ετών, δεν μπορεί να θυμηθεί καν τις ευτυχισμένες παιδικές της αναμνήσεις, λέει η μητέρα της.

«Τη ρώτησα ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σου, και εκείνη απλά κοίταξε μπερδεμένη και είπε: "Δεν θυμάμαι"», σημειώνει.

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της επιδείνωσης της Cabo, έβγαλε όλες τις παιδικές της φωτογραφίες στο δωμάτιό της. Όταν η μητέρα της ρώτησε γιατί, εκείνη εξήγησε ότι «δεν μπορούσε να θυμηθεί ότι είχαν τραβηχτεί».

Διαγνώστηκε με άνοια σε ηλικία μόλις 19 ετών: «Δεν θυμάται καν παιδικές φωτογραφίες της»
Η Rebecca Robertson παραδέχεται ότι αισθάνεται σαν η κόρη της να «ξεγλιστράει» - και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει.

«Προσεύχομαι να υπάρξει μια θεραπεία που μπορεί να μου δώσει κάποια ελπίδα. Δεν γελάει πια. Δεν σηκώνεται από το κρεβάτι. Ό,τι κι αν τη ρωτήσεις, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, λέει απλώς: "Δεν θυμάμαι". Το πιο θλιβερό είναι ότι δεν την ενοχλεί καν. Δεν υπάρχει κανένα συναίσθημα. Είναι 100% απαθής».

Σύμφωνα με την Childhood Dementia Initiative, η παιδική άνοια είναι αποτέλεσμα προοδευτικής εγκεφαλικής βλάβης και έχει συνδεθεί με περισσότερες από 70 σπάνιες γενετικές διαταραχές.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία και υπηρεσίες διατροφής.

Πηγή: lifo.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top