ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Στεφάνου για κυρώσεις: «Έγνοια μας η κυπριακή οικονομία και οι εργαζόμενοι» - «Να διαφυλάξουμε τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας»

Στ. Στεφάνου για κυρώσεις: «Έγνοια μας η κυπριακή οικονομία και οι εργαζόμενοι» - «Να διαφυλάξουμε τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας»

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και την ομάδα του είχε τη Δευτέρα 22/5 αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ αναφορικά με το θέμα των κυρώσεων.

Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που δεν είναι καθόλου βοηθητικό τόσο για την κυπριακή οικονομία όσο και γενικότερα για την Κύπρο, με φόντο μάλιστα ένα κακό όνομα που έβγαλε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας των όσων έγιναν με τα χρυσά διαβατήρια. Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι το θέμα των κυρώσεων εν μέρει προέκυψε και λόγω αυτού του γεγονότος ότι δηλαδή μας βγήκε το όνομα και αποτελούμε τον εύκολο στόχο, πέραν από τις διάφορες πολιτικές και γεωστρατηγικές σκοπιμότητες που υπάρχουν και σε αυτό το θέμα».

«Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η Κύπρος θα πρέπει να πληροί τις προδιάγραφες και να τηρεί τους νόμους και τους κανονισμούς. Την ίδια ώρα όμως εμείς ως χώρα θα πρέπει να ελέγχουμε τις διαδικασίες και να είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, να μην παραχωρούμε κυριαρχία σε άλλους», συνέχισε.

«Ήρθαμε εδώ με μία έγνοια τόσο για την κυπριακή οικονομία, γιατί το όλο θέμα των κυρώσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ένα πολύ σημαντικό τομέα της κυπριακής οικονομίας που είναι οι υπηρεσίες και δεύτερο έχουμε μια μεγάλη έγνοια και για τους εργαζόμενους σε αυτό τον τομέα που είναι πολλές χιλιάδες. Αν δεν πάει καλά αυτός ο τομέας τότε έχουμε αντίκτυπο στους εργαζόμενους και στην αγορά εργασίας. Θέλαμε να δούμε ποιοι είναι οι σχεδιασμοί από μέρους της κυβέρνησης και να συζητήσουμε κάποια πράγματα αναφορικά με την προστασία τόσο του τομέα των υπηρεσιών και ειδικά για την προστασία των εργαζομένων, των θέσεων εργασίας σε αυτό τον τομέα.

Συμφωνήσαμε να είμαστε σε επαφή. Ως ΑΚΕΛ όσο περνά από το δικό μας χέρι εντός και εκτός βουλής, θα βοηθήσουμε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε συνέπειες και να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι οικονομία μας να πατά πάνω σε γερές βάσεις και πολύ περισσότερο οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να έχουν τις δουλειές τους», ανέφερε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τους δικούς της κανόνες, νόμους και σύνταγμα. Ασφαλώς και ως κράτος μέλος της Ε.Ε. έχουμε και υποχρεώσεις έναντι της Ένωσης. Οι κυρώσεις έρχονται από δυο μη κράτη μέλη της Ε.Ε. και δεν σημαίνει ότι, ό,τι απαιτείται από αυτούς, ότι εμείς χωρίς να τα ελέγξουμε, χωρίς να συνάδουν με του ευρωπαϊκούς κανόνες και τις κυρώσεις που βάζει η Ε.Ε., ότι εμείς πρέπει ντε και καλά να τα εφαρμόσουμε. Εμείς πρέπει να τα φιλτράρουμε, εκεί που υπάρχει ανάγκη να κινηθούμε, να κινηθούμε, αλλά εκεί που θεωρούμε ότι είναι είτε υπερβολή είτε έξω από αυτά τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, να διαφυλάξουμε τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της χώρας μας», κατέληξε.

Στις δηλώσεις του, ο Μάκης Κεραυνός, αφού αναγνώρισε ότι το ζήτημα «δημιούργησε διάφορα προβλήματα», πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, έγκαιρα και αποφασιστικά για να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε συνέπειες και επιπτώσεις και έχει κάνει διάφορα βήματα, με αποτέλεσμα να βλέπουμε κάποια πορεία ομαλοποίησης».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν για απεγκλωβισμό των οντοτήτων, που επηρεάστηκαν από την επιβολή των κυρώσεων, τους διπλωματικούς χειρισμούς που έδωσαν τη δυνατότητα οι οντότητες που έχουν υποστεί κυρώσεις, μέσα από τη διαδικασία που καθορίζουν τα ίδια τα σώματα τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, να αποτείνονται για να μπορούν να παίρνουν εξαιρέσεις στις κυρώσεις για θέματα που αφορούν πληρωμή μισθών, φόρων και λοιπά, κάτι που ανάλογα συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Αναφέρθηκε και στη δημιουργία της Εθνικής Μονάδας Ελέγχου Κυρώσεων, που θα ενοποιήσει τις δύο υφιστάμενες που υπάρχουν ήδη στο ΥΠΟΙΚ, «ώστε να παρακολουθούμε πιο στενά και να εφαρμόζουμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις».

«Αυτή είναι η προσπάθεια και για αυτό χρησιμοποιούμε ξένους ειδικούς, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τη δική τους τεχνογνωσία. Η προσπάθεια είναι αυτή, να ενεργούμε προληπτικά και να προστατέψουμε και το όνομα της Κύπρου αλλά και τον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ένας πολύ βασικός για την κυπριακή οικονομία», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι «η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την εξέλιξη και ως μία ευκαιρία να καθαρίσουμε μια για πάντα το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ξαναφέρουμε την εμπιστοσύνη ότι είναι ένας χώρος κατάλληλος για νέες εταιρείες για επενδυτικές εταιρείες, διαθέτουμε καλές υποδομές, διαθέτουμε πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τον τομέα των υπηρεσιών».

Τόνισε, τέλος, πως με μεγάλη ευαισθησία η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το θέμα της πληρωμής των στελεχών των οντοτήτων που έχουν υποστεί κυρώσεις «και νομίζω ότι οι διπλωματικές ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και συνεχίζει να κάνει, θα φέρουν σύντομα κάποιο αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top