Ενετικά κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, όμορφα τοπία λες και η φύση φιλοτεχνεί για εμάς μέρα τη μέρα εικόνες άπειρης ομορφιάς, έχει να επιδείξει η πόλη της Πρέβεζας. Όλα αυτά ωστόσο συνθέτουν και την ομορφιά της Ηπείρου. Τα τρία ενετικά κάστρα, του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου, εντυπωσιάζουν με την επιβλητική τους όψη και την αρχιτεκτονική τους, καθώς και η πανοραμική θέα της πόλης απ’ εκεί δεν αφήνει κανέναν παραπονούμενο.
Η πολυάριθμη αποστολή Κυπρίων και Ελλήνων δημοσιογράφων, που επισκέπτεται περιοχές της Ελλάδας με πρόσκληση του Δήμου Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Κύπρου, συνοδευόμενη από τον Χρήστο Κουσουρή, Μanagin Director του CK Strategies, αφίχθηκε στην Πρέβεζα το απόγευμα της Πέμπτης, από την Αθήνα διανύοντας περίπου 360 χλμ.
H Πρέβεζα είναι χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Βερενίκης, την οποία ίδρυσε ο βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, το 290 π.Χ. Η πόλη δημιουργήθηκε στα τέλη του 11ου αι., μετά την ερήμωση της αρχαίας Νικόπολης. Στην ιστορία της γνώρισε πολλούς κατακτητές, μέχρι την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος το 1912.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας και Υπεύθυνος Τουρισμού Λεωνίδας Αργυρού αναφέρθηκε στην αυξημένη ροή τουριστών, αλλά και στην αλιεία που αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ κάποια είδη κάνουν την Πρέβεζα γνωστή.
Η Πρέβεζα, είπε, ξεχωρίζει για τη σαρδέλα του Αμβρακικού κόλπου αλλά και τη γαρίδα του γάμπαρη. Ερωτηθείς για την ονομασία της γαρίδας γάμπαρη και από που αυτή προέρχεται, ο κ. Αργυρού σημείωσε πως προέρχεται από το ιταλικό gambero, αφού η Πρέβεζα ήταν υπό την Ενετική κυριαρχία για πολλούς αιώνες και έχει πολλές λέξεις που έχουν μείνει από την ιταλική γλώσσα.
Η αλιεία δεν είναι ο μόνος τομέας οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η Πρέβεζα είναι και τουριστικός προορισμός. Ο κ. Αργυρού ανέφερε ότι ο Δήμος έχει προβεί σε επενδύσεις στον τουριστικό τομέα και φέτος η θερινή σεζόν αναμένεται να είναι ικανοποιητική, ενώ το το 2022 είχε ποσοστο επισκεψιμότητας 160% σε σχέση με το 2019, που ήταν η χρονιά ρεκόρ και ορόσημο για όλη την Ελλάδα.
Ανάμεσα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της είναι το γεγονός ότι επτά παραλίες του Δήμου έχουν εξασφαλίσει τον τίτλο της Γαλάζιας σημαίας, αυτό το σύμβολο ποιότητας των οργανωμένων παραλιών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αργυρού σημείωσε πως οι τουρίστες κατά κύριο λόγο είναι Βρετανοί, Ιταλοί και Γερμανοί.
Στο Μονολίθι το ηλιοβασίλεμα
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στην περιοχή είναι το Μονολίθι. Ακόμα πιο εντυπωσιακό κατά το ηλιοβασίλεμα και τυχερή η αποστολή που το επισκέφθηκε.
Το Μονολίθι είναι μεγάλη παραλία αμμουδιάς στα δυτικά του Νομού Πρεβέζας, μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων. Εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Θεωρείται από τις μεγαλύτερες παραλίες αμμουδιάς στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο Τουρισμού του Δ. Πρεβέζης Λεωνίδα Αργυρού, το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) έλαβε η παραλία από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10m από την ακτή, με μέγεθος 10Χ10m περίπου.
Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν 1m περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το έτος 1943 οπότε, όπως αναφέρθηκε στην αποστολή, Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους τον βράχο και τον έσπασαν, οπότε σήμερα είναι ύφαλος στο επίπεδο των υδάτων.
Κατά τους αρχαίους χρόνους η τοποθεσία αυτή έφερε την ονομασία "κουμαριές” που υπάρχουν και σήμερα και που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν από την αρχαιότητα, σε όλες τις πλαγιές ανατολικά του μεγάλου και ανοιχτού αυτού κόλπου.
Η ονομασία αυτή έφτασε ως το σύγχρονο χρόνο σχεδόν αναλλοίωτη ως "Γκόμαρος". Οι στρατιωτικοί χάρτες της περιοχής μέχρι και το 1920 τον αναφέρουν ως "Κόλπος Γκόμαρος" ή "Κόλπος Γόμαρος".
Επιπρόσθετα η ονομασία "Μονολίθι" πρωτοεμφανίζεται στις αρχές τους 19ου αιώνα σε χειρόγραφο χάρτη του Jean Denis Barbie du Bocage και προέρχεται από τον μοναδικό μεγάλο λίθο που υπήρχε, κοντά στην ακτή, ως σκόπελος, με ύψος περί τα τρία (3) μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Ούζο και κανέλα
Ενετικά κάστρα, παραλίες, τουρισμός αλλά και… ούζο και κανέλα. Η Πρέβεζα είναι διάσημη για το ούζο της και με ευχαρίστηση η αποστολή έκανε… ασκήσεις γευσιγνωσίας.
Η οικογένεια Ρούμπου, από το 1949 και μέχρι σήμερα, παράγει στην καρδιά της Πρέβεζας, με την ίδια παραδοσιακή συνταγή, με αγνά υλικά και με πολύ μεράκι, το ποτό της συντροφιάς και του πάθους, το γνήσιο ελληνικό ούζο.
Η Άννα Ρούμπου, εκ των ιδιοκτητών της μικρής και παραδοσιακής επιχείρησης της Πρέβεζας και παρασκευάστρια, αποκαλύπτει ότι το μυστικό είναι η απόσταξη. Στο δικό τους παρασκευαστήριο χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι η καύση γίνεται με ξύλα. «Δεν χρησιμοποιούμε γκάζι ή άλλα υλικά που επιταχύνουν, αλλά ξύλα ελιάς και μετά από 8 με 9 ώρες έχουμε το αποτέλεσμα του αποστάγματος».
Αυτό που προσπαθούν, σημείωσε, είναι, «να εξεύρουμε γλυκάνισο βιολογικό για ένα καλύτερο αποτέλεσμα και μια καλύτερη αίσθηση». Επίσης, παρασκευάζουν δύο λικέρ κανέλας και τσέρι. Ο Άρης Ζάχος εκ των ιδιοκτητών ανέφερε πως ακόμα πρέπει να υπάρχουν καμμιά εξηνταριά παραδοσιακές οικογενειακές ποτοποιίες στην Ελλάδα, οι οποίες «δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για προβολή των προϊόντων τους και την παραγωγή τους σε ένα τοπίο δύσκολο». Δυστυχώς, παρατήρησε, «δεν έχουμε πρόσβαση στα μεγάλα κανάλια διανομής».
Ξενάγηση στο Σαϊτάν Παζάρ
Ακολούθησε η ξενάγηση της κυπριακής αποστολής των δημοσιογράφων στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Πρέβεζας, στο Σαϊτάν Παζάρ, στον Ενετικό Πύργο, και στον Άγιο Χαράλαμπος. Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους του 18ου αιώνα εντυπωσιάζει εξωτερικά με τον επιβλητικό πύργο του ρολογιού του και εσωτερικά με τον εντυπωσιακό του διάκοσμο.
Το ιστορικό κέντρο χαρακτηρίζεται ιδανικό για περιηγήσεις και παραλιακό πεζόδρομο , καφενείο και πλακόστρωτα δρομάκια. Το ποδήλατο εξάλλου είναι ένα από το χαρακτηριστικό μέσο της περιοχής. Οι βόλτες με ποδήλατο είναι πολύ δημοφιλείς στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας τόσο από ντόπιους όσο και από ξένους.
Ο Δήμος Πρεβέζης στον… αέρα
Δημοτικό ραδιόφωνο διαθέτει ο Δήμος Πρεβέζης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρού ανέφερε πως η Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας λειτουργεί από το 1992 και αποτελεί επιχείρηση του Δήμου Πρέβεζας. Επίσης ανήκει στην Ένωση Τοπικών Ελληνικών Ραδιοφώνων. Πέρσι μάλιστα διοργανώθηκε στην Πρέβεζα το Πανελλήνιο Συνέδριο Ραδιοφώνων με αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τοπικά ραδιόφωνα. Την προεδρία φέτος την έχει η Θεσσαλονίκη, συμπλήρωσε.
Μέχρι και σήμερα, όπως είπε, αυτό εκπέμπει σε εικοσιτετράωρη βάση, στη συχνότητα 87,9 και καλύπτει τις περιοχές Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας και Λευκάδας.
Υποδομές και για πολιτισμό
Επιπρόσθετα, ο κ. Αργυρού σημείωσε πως ο Δήμος Πρέβεζας διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό υποδομών/χώρων αφιερωμένων στον πολιτισμό. Βιβλιοθήκη, Δημοτική Πινακοθήκη, θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος, Μουσεία, πολιτιστικά και εκθεσιακά κέντρα, αποτελούν ορισμένες από τις υποδομές που έχουν δημιουργήσει και τοποθετούν την Πρέβεζα στον πολιτιστικό χάρτη και συμβάλλοντας στην καλλιέργεια του ενδιαφέροντος για κάθε έκφραση, μορφή τέχνης στον Δήμο.
Αυτές τις μέρες που ταξιδεύουμε και εμείς στην Πρέβεζα, λαμβάνει χώρα και μια ξεχωριστή εκδήλωση. Το Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας φιλοξενεί την κεντρική εκδήλωση του διημέρου Φυσικών Επιστημών, με συμμετοχή παιδιών και θέμα "Στα μονοπάτια του εγκεφάλου της Φυσικής και της Χημείας" με συνδιοργανωτές τον Δήμο, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Πρέβεζας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στην τελική ευθεία η υπόθεση τέως Κιτίου - Σήμερα αγορεύει η υπεράσπιση
Παράθυρο ευκαιρίας μετά τις τουρκικές εκλογές βλέπει ο Σολτς
Να ενοικιάσει ή να αγοράσει κανείς διαμέρισμα; - Δείτε που κυμαίνονται οι τιμές στη Λευκωσία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Πτώση στις τιμές πετρελαίου μετά τη δήλωση Τραμπ ότι θα ζητήσει από ΟΠΕΚ να μειώσει τις τιμές
• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις
• Γέφυρα Καλαβασού: Ενδεχόμενο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης - Ανοιγοκλείνουν οι λωρίδες
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις