ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι ισχύει με την άδεια πατρότητας και την γονική άδεια στην Κύπρο – Τι γίνεται σε περίπτωση που η μητέρα ή το τέκνο αποβιώσουν

Τι ισχύει με την άδεια πατρότητας και την γονική άδεια στην Κύπρο – Τι γίνεται σε περίπτωση που η μητέρα ή το τέκνο αποβιώσουν

Σημαντικές διευκρινήσεις αναφορικά με το ισχύει με την άδεια πατρότητας και την γονική άδεια στην Κύπρο, μετά την ψήφιση τροποποιητικού Νόμου από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο την εξισορρόπηση/συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή για όλους τους εργαζόμενους γονείς ή φροντιστές, μέσω της χορήγησης συγκεκριμένων δικαιωμάτων, δίνει με εγκύκλιο της η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενα Οικονομίδου-Αζίνα.

Σύμφωνα με την κ. Οικονομίδου, η νέα νομοθεσία εφαρμόζεται για όλους τους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, και μέσω αυτής εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση άδειας πατρότητας και γονικής άδειας.

Άδεια πατρότητας

Σύμφωνα, δε, με τη νέα νομοθεσία, το δικαίωμα σε άδεια πατρότητας παραμένει στις δύο εβδομάδες, με δυνατότητα λήψης της μέσα στην περίοδο που αρχίζει την εβδομάδα του τοκετού ή της υιοθεσίας και λήγει μετά την παρέλευση δύο εβδομάδων από την ημερομηνία λήξης της περιόδου της άδειας μητρότητας.

Το δικαίωμα για άδεια πατρότητας δύο εβδομάδων, πάντως, υφίσταται και στην περίπτωση τοκετού που απολήγει στη γέννηση νεκρού τέκνου.

Εξάλλου, σε περίπτωση που η μητέρα αποβιώσει πριν ή κατά τη διάρκεια του τοκετού ή και κατά τη διάρκεια της μητρότητας, το δικαίωμα σε άδεια πατρότητας αυξάνεται κατά τόσες εβδομάδες όσες και οι εναπομείνασες εβδομάδες άδειας μητρότητας που θα εδικαιούτο η μητέρα αν δεν είχε αποβιώσει. Σε τέτοια περίπτωση, το επίδομα πατρότητας αυξάνεται κατά τόσες εβδομάδες όσες και οι εναπομείνασες εβδομάδες επιδόματος μητρότητας που θα δικαιούνταν η μητέρα αν δεν είχε αποβιώσει.

Μάλιστα, η εν λόγω ρύθμιση, ισχύει και στην περίπτωση που η μητέρα που απεβίωσε δεν θεμελιώνει δικαίωμα σε παροχή επιδόματος μητρότητας, αλλά ο πατέρας θεμελιώνει δικαίωμα σε παροχή επιδόματος πατρότητας.

Με βάση, δε, τη νομοθεσία, εργαζόμενος ο οποίος προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα σε άδεια πατρότητας, προειδοποιεί γραπτώς τον εργοδότη του δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της άδειας πατρότητας. Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου τοκετού, ο εργαζόμενος οφείλει να ενημερώσει τον εργοδότη του άμεσα και όχι αργότερα από την ολοκλήρωση του τοκετού.

Γονική άδεια

Σε ό,τι αφορά τη γονική άδεια, το εν λόγω δικαίωμα παραμένει στις 18 εβδομάδες για κάθε τέκνο και για κάθε γονέα ξεχωριστά και μπορεί να ασκηθεί στην περίοδο μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας ή πατρότητας, ανάλογα με την περίπτωση, μέχρι τη συμπλήρωση του 8ου έτους της ηλικίας κάθε τέκνου, νοουμένου ότι ο εργαζόμενος γονέας συμπληρώσει συνεχή απασχόληση διάρκειας 6 μηνών στον ίδιο εργοδότη.

Για τις περιπτώσεις υιοθεσίας, το δικαίωμα σε γονική άδεια μπορεί να ασκηθεί μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας ή πατρότητας, ανάλογα με την περίπτωση, και για περίοδο 8 ετών από την ημερομηνία της υιοθεσίας, νοουμένου ότι το τέκνο δεν θα έχει συμπληρώσει μέχρι τότε το 12ο έτος της ηλικίας του.

Στις περιπτώσεις τέκνου με αναπηρία, τηρουμένων των διατάξεων του «περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμου», το δικαίωμα για λήψη γονικής άδειας, επεκτείνεται μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του τέκνου.

Στην περίπτωση χήρου γονέα ή μονού γονέα, είτε λόγω αφαίρεσης της γονικής μέριμνας από τον άλλο γονέα είτε μη αναγνώρισης του τέκνου από αυτόν, η διάρκεια της γονικής άδειας, επεκτείνεται σε 23 εβδομάδες.

Τονίζεται πως, το δικαίωμα σε γονική άδεια είναι ατομικό και αμεταβίβαστο για κάθε γονέα, με εξαίρεση τη δυνατότητα μεταβίβασης 9 εβδομάδων από το υπόλοιπο της γονικής άδειας του ενός γονέα στο υπόλοιπο της άδειας του άλλου γονέα, νοουμένου ότι η περίοδος γονικής άδειας που μεταβιβάζεται αφορά περίοδο γονικής άδειας για την οποία δεν παρέχεται επίδομα γονικής άδειας.

Αίτηση και τρόπος λήψης της γονικής άδειας

Σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρει η Διευθύντρια του ΤΔΔΠ, η γονική άδεια δύναται να λαμβάνεται τμηματικά με ελάχιστη διάρκεια 1 ημέρας και μέγιστη διάρκεια 5 εβδομάδων ανά τέκνο, ανά ημερολογιακό έτος και δύναται, μετά από σχετική αίτηση του εργαζόμενου, να χορηγείται εναλλακτικά με ευέλικτο τρόπο (αντί σε συνεχόμενες μέρες) που να εξυπηρετεί τον ίδιο και την Υπηρεσία του.

Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση λήψης γονικής άδειας σε μεμονωμένες ημέρες, ο εργαζόμενος θεωρείται ότι εξάντλησε μία εβδομάδα γονικής άδειας μόλις συμπληρώσει 5 εργάσιμες ημέρες, αν εργάζεται με πενθήμερη εβδομάδα εργασίας και 6 εργάσιμες μέρες, αν εργάζεται με εξαήμερη εβδομάδα εργασίας.

Πάντως, με βάση τη νομοθεσία, ο εργαζόμενος που προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα της γονικής άδειας, προειδοποιεί τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας του 3 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία έναρξης της γονικής άδειας, ενημερώνοντάς τον για την ημερομηνία έναρξης και λήξης της εν λόγω άδειας.

Σε ειδικές περιπτώσεις που απαιτείται η άμεση λήψη γονικής άδειας,η περίοδος προειδοποίησης μπορεί να μειωθεί, με τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Προϊστάμενου, ενώ στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αιτείται την χορήγηση γονικής άδειας με ευέλικτο τρόπο, προσδιορίζει και το είδος της ευελιξίας που επιθυμεί να κάνει χρήση, αλλά και το μέρος της γονικής άδειας που επιθυμεί να λάβει με ευέλικτο τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατά την εξέταση των αιτημάτων χορήγησης γονικής άδειας, και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του υπαλλήλου και της Υπηρεσίας, ο Προϊστάμενος δικαιούται:
• Να αναβάλει, μετά από διαβούλευση με τον εργαζόμενο, την ημερομηνία χορήγησης της γονικής άδειας για λόγους που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, εξετάζοντας πριν από την αναβολή κατά πόσο μπορεί να προσφερθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δυνατότητα λήψης γονικής άδειας με ευέλικτο τρόπο. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό από τον εργαζόμενο, δικαιολογεί γραπτώς στον εργαζόμενο την απόφαση αναβολής της ημερομηνίας χορήγησης της γονικής άδειας το αργότερο 2 εβδομάδες πριν από την ημερομηνία που θα άρχιζε η γονική άδεια. Η περίοδος αναβολής, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 2 μήνες από την ημερομηνία υποβολής του αίτηματος.
• Να απορρίψει την αίτηση του εργαζόμενου για λήψη γονικής άδειας με ευέλικτο τρόπο. Σε τέτοια περίπτωση τον ενημερώνει γραπτώς για την πρόθεσή του και τον καλεί να υποβάλει παραστάσεις εντός 1 εβδομάδας. Ο οικείος Προϊστάμενος, αφού λάβει υπόψη τις παραστάσεις του εργαζόμενου, τον ενημερώνει γραπτώς για την απόφασή του, αιτιολογώντας τους λόγους της απόρριψης το αργότερο 2 εβδομάδες πριν την ημερομηνία που θα άρχιζε η γονική άδεια, σύμφωνα με το αίτημα του εργαζόμενου.

Χωρίς απολαβές, αλλά με επίδομα

Σύμφωνα, εξάλλου, με την νομοθεσία, η περίοδος απουσίας του κάθε εργαζόμενου με γονική άδεια είναι χωρίς απολαβές, θα δικαιούται όμως να λαμβάνει για κάθε τέκνο επίδομα γονικής άδειας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ακολούθως:
• Επίδομα γονικής άδειας για συνολική περίοδο απουσίας 6 εβδομάδων για την περίοδο μέχρι την 1η Αυγούστου 2024 και για συνολική περίοδο 8 εβδομάδων από τις 2 Αυγούστου 2024 και μετέπειτα.
• Σε περίπτωση παιδιού με αναπηρία, η καταβολή του επιδόματος γονικής άδειας επεκτείνεται κατά 4 εβδομάδες, νοουμένου ότι το παιδί έχει πιστοποιηθεί ως άτομο με σοβαρή αναπηρία ή με μέτρια νοητική αναπηρία και κατά 6 εβδομάδες, νοουμένου ότι το παιδί έχει πιστοποιηθεί ως άτομο με ολική αναπηρία. Σημειώνεται πως, το επίδομα καταβάλλεται μέχρι το 18ο έτος ηλικίας του παιδιού με αναπηρία.
• Το επίδομα γονικής άδειας δύναται να καταβάλλεται σε δικαιούχους με ελάχιστη περίοδο 1 ημέρας και μέγιστη περίοδο, ως ακολούθως:
-Από 16.12.2022 μέχρι 31.12.2023 – 3 εβδομάδες τον χρόνο
-Από 1.1.2024 μέχρι 31.12.2024 – 4 εβδομάδες τον χρόνο
-Από 1.1.2025 και μετέπειτα – 5 εβδομάδες τον χρόνο.

Σημειώνεται πως, για να αιτηθεί ο εργαζόμενος επίδομα γονικής άδειας, θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση «ΥΚΑ 3 – 018 ‘Αίτηση για Επίδομα/Χορήγηση Εξομοιούμενης Ασφάλισης Γονικής Άδειας’», η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το αργότερο 7 ημέρες από την ημέρα για την οποία απαιτείται από τον εργαζόμενο η χορήγηση της γονικής άδειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top