ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα χαρακώματα οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών και ο Θ. Πυρίλλης

Στα χαρακώματα οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών και ο Θ. Πυρίλλης

Σε διαμάχη με το Δήμο Παραλιμνίου βρίσκεται η Παγκύπρια Ένωση Ακτοπλοϊκών, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να επιβάλει τέλος άδειας λειτουργίας στα ακτοπλοϊκά επιβατηγά σκάφη που εκτελούν δρομολόγια στην θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά.

Η Ένωση Ακτοπλοϊκών απευθύνει έκκληση στον Δήμαρχο Παραλιμνίου να μην δημιουργεί, όπως υποστηρίζει, αχρείαστα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία και στην ακτοπλοΐα και προειδοποιεί με δυναμικά μέτρα εφόσον δεν ανακληθεί η απόφαση.

Μ’ επιστολή της προς τον Θεόδωρο Πυρίλλη, η Ένωση αναφέρει ότι η απόφαση για επιβολή τέλους στ’ ακτοπλοϊκά σκάφη έγινε σε συνάρτηση με την άρνηση του δήμου να παραχωρήσει τα κλειδιά των γραφείων που ενοικιάζουν τα μέλη της από το 2011 παρά την αποβάθρα «Νησιώτη».

Οι ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών σκαφών υποστηρίζουν ότι ο Δήμαρχος Παραλιμνίου παράνομα και αυθαίρετα απειλεί εκβιαστικά πως εάν τα μέλη της Ένωσης δεν υποβάλουν το έντυπο που στάλθηκε σε όλους για έκδοση άδειας λειτουργίας σκάφους αναψυχής υπογεγραμμένο, τότε δεν θα τους ενοικιαστούν τα γραφεία (εκδοτήρια εισιτηρίων) για την φετινή τουριστική καλοκαιρινή περίοδο και θα δοθούν σε άλλους επιχειρηματίες.

«Η συνάρτηση της απόδοσης των γραφείων με την αποδοχή δήθεν άδειας λειτουργίας σκάφους αναψυχής είναι παράνομη και αυθαίρετη», σημειώνεται στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ.Πυρίλλη.

Όσον αφορά την άδεια λειτουργίας ακτοπλοϊκού σκάφους, η Ένωση υποστηρίζει πως η τροποποίηση που έγινε στον περί Δήμων Νόμων 52(Ι)/2022 δεν αφορά τους ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών σκαφών και διερωτάται γιατί ο Δήμαρχος Παραλιμνίου εξέδωσε έντυπο για άδεια λειτουργίας ακτοπλοϊκού, ενώ ο Νόμος προνοεί σκάφος αναψυχής.

Η Παγκύπρια Ένωση Ακτοπλόων ζητεί από τον Γενικό Ελεγκτή να ελέγξει την νομιμότητα των εισπράξεων που έκανε ο κ.Πυρίλλης για το ενοίκιο των γραφείων τα έτη 2018 και 2019, την τροποποίηση του Νόμου 52(Ι)/2022 και την έκδοση εντύπου Άδειας Λειτουργίας Ακτοπλοϊκού.

Η απάντηση Πυρίλλη

Απαντώντας στην Παγκύπρια Ένωση Ακτοπλοϊκών, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε πως σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο, οποιοσδήποτε ασκεί επάγγελμα ή οικονομική δραστηριότητα, έχει υποχρέωση να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες σύμφωνα με το νόμο. Θέση του κ.Πυρίλλη είναι ότι ο συγκεκριμένος κλάδος επαγγελματιών προσπαθεί να επιβάλει τη διατήρηση της αναρχίας αναφορικά με τις δραστηριότητες στις τουριστικές παραλιακές περιοχές χωρίς να εκδίδει τις απαραίτητες άδειες, την ώρα που άλλοι επαγγελματίες εκδίδουν άδειες για να μπορούν ν’ ασκούν οικονομικές δραστηριότητες στη δημοτική περιοχή.

«Θέλουν ν’ απολαμβάνουν όλες τις παροχές που τους παρέχει ο Δήμος Παραλιμνίου και το ανάλογο αντίτιμο, αντί να καταβάλλεται από τους ίδιους, απαιτούν να τυγχάνουν χαριστικής μεταχείρισης και να επιβαρύνονται οι απλοί δημότες και οι άλλοι επαγγελματίες», υποστηρίζει ο Θ. Πυρίλλης, ο οποίος καλεί τους ιδιοκτήτες ακτοπλοϊκών να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Όσον αφορά τις καταγγελίες για αλλαγές κλειδαριών σε υποστατικά που χρησιμοποιούσαν οι ακτοπλόοι, ο κ. Πυρίλλης ανέφερε πως τα υποστατικά αυτά ανήκουν στον δήμο και παραχωρήθηκαν το 2018 και το 2019 με άδεια χρήσης. Ωστόσο, το 2020-2022 οι ακτοπλόοι αρνήθηκαν να πληρώσουν, γι’ αυτό και περιήλθαν ξανά στην κυριότητα του δήμου. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι όταν οι ακτοπλόοι θα πληρώσουν, τότε θα τους παραχωρηθούν ξανά τα γραφεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top