ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Νίκη στις εκλογές «για να τελειώσει η πολιτική Σάντσεθ» ζητά το Λαϊκό Κόμμα

Ισπανία: Νίκη στις εκλογές «για να τελειώσει η πολιτική Σάντσεθ» ζητά το Λαϊκό Κόμμα

Ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) κάλεσε τους Ισπανούς να «επικυρώσουν την αλλαγή» που ξεκίνησε με τη νίκη της Δεξιάς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, δίνοντάς του σαφή πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Οι διπλές εκλογές της Κυριακής «ήταν η σαφέστερη επιβεβαίωση» ότι όλη η Ισπανία «επιθυμεί την αλλαγή», είπε ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό μιλώντας σε στελέχη του PP που συνεδρίασαν στη Μαδρίτη για να κάνουν τον απολογισμό του αποτελέσματος και να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

«Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα πρέπει να κάνουμε το επόμενο, το καθοριστικό», πρόσθεσε ο Φεϊχό, ο οποίος διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Το PP κέρδισε τις δημοτικές εκλογές με ποσοστό 31,5%, έναντι 28,11% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Στις περιφερειακές εκλογές αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις έξι από τις δέκα περιφέρειες όπου τη διακυβέρνηση ασκούσε το PSOE. Εδραίωσε επίσης την κυριαρχία του στις δύο περιφέρειες όπου ήταν ήδη πρώτο κόμμα –μεταξύ των οποίων είναι και η Μαδρίτη– κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στα τοπικά κοινοβούλια.

Μετά την ήττα του, ο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 23 Ιουλίου. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν στα τέλη του έτους, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το PP θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τις εκλογές του Ιουλίου, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί τη στήριξη του ακροδεξιού Vox για να μπορέσει να κυβερνήσει. Το Vox επιβλήθηκε ως τρίτη πολιτική δύναμη στις τοπικές εκλογές, συγκεντρώνοντας ποσοστό 7,19%.

Τα δύο δεξιά κόμματα, PP και Vox, συγκυβερνούν ήδη εδώ και περίπου έναν χρόνο σε μία περιφέρεια.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Σάντσεθ θα επικεντρώσει την προεκλογική εκστρατεία του σε αυτό το θέμα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μιας συμμαχίας του PP με την Ακροδεξιά ώστε να κινητοποιήσει την Αριστερά.

«Η Ισπανία μίλησε ξεκάθαρα και έδειξε τη βούλησή της να βάλει τέλος στον σαντσισμό, όμως αυτό δεν έγινε ακόμη: χρειάζεται να κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια τους επόμενους μήνες», είπε ο Φεϊχό, καλώντας τους Ισπανούς «να επικυρώσουν την αλλαγή». (Με τον όρο «σαντσισμός» αναφέρθηκε στο σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση Σάντσεθ).

«Πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ του Σάντσεθ και της Ισπανίας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πλειοψηφία θα επιλέξει την Ισπανία. Ο σαντσισμός θα τελειώσει σε 54 ημέρες», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top