ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηξέρες ως μητέρα ότι μπορείς επωφεληθείς εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών, αυξάνοντας το ποσό της σύνταξης σου;

Ηξέρες ως μητέρα ότι μπορείς επωφεληθείς εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών, αυξάνοντας το ποσό της σύνταξης σου;

Γνώριζες ότι ως μητέρα έχεις την δυνατότητα και δικαίωμα δήλωσης για Πίστωση Ασφαλιστέων Αποδοχών για Γέννηση Παιδιών κατά την αίτηση σου για σύνταξη;

Πρόκειται για εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών, οι οποίες συμπληρώνουν ένα συγκεκριμένο διάστημα κοινωνικής ασφάλισης σου - εαν ως μητέρα λόγω γέννησης παιδιών δεν εργαζόσουν για κάποιο διάστημα -, ώστε να αυξηθεί το ποσό της σύνταξης σου.

Εαν είσαι από τις μητέρες που εργαζόσουν πριν γεννήσεις και στη συνέχεια λόγω φροντίδας παιδιών για κάποιο διάστημα δεν εργαζόσουν, οι εξομοιούμενες αποδοχές δημιουργήθηκαν για να καλύψουν ένα χρονικό περιθώριο "απουσίας" σου ως προς τις ασφαλιστέες αποδοχές για την σύνταξη σου.

Αναμφισβήτητα οι ασφαλιστέες αποδοχές ενός προσώπου παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνταξη του. 

Εξομοιούμενες αποδοχές 

Πέραν της πραγματικής ασφάλισης με βάση την οποία καταβάλλονται προς όφελος του ασφαλισμένου , εισφορές πάνω στις πραγματικές ασφαλιστέες αποδοχές του (με αποκοπή κάθε μήνα από τον ακάθαρτο μισθό του), υπάρχει και η εξομοιούμενη ασφάλιση, δηλαδή οι εξομοιούμενες ασφαλιστέες αποδοχές πάνω στις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών αλλά έχουν για τον κάθε ασφαλισμένο/η ιδιαίτερη σημασία στην ικανοποίηση των προϋποθέσεων για εξασφάλιση δικαιώματος σε παροχή.

Για τις μητέρες υπάρχει ένα σημαντικό "εργαλείο" στις ασφαλιστέες αποδοχές και αυτό είναι οι εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών.

«Πιστώσεις για να θεμελιώσει δικαίωμα και να αυξήσει το ποσό της σύνταξης της η μητέρα»

Το ΤhemaOnline μετά από επικοινωνία με αρμόδιο λειτουργό από την Διεύθυνση των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σας μεταφέρει διευκρινίσεις και πως μπορείτε να διεκδικήσετε τις εξομοιούμενες αποδοχές για γέννηση παιδιών.

Όπως ανέφερε η αρμόδια λειτουργός στο ThemaOnline«Με βάση τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάθε ασφαλισμένη στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που απέκτησε παιδιά δικαιούται χορήγηση εξομοιούμενων ασφαλιστέων αποδοχών (πιστώσεις) για κάθε παιδί που έχει γεννήσει ή υιοθετήσει, για χρονική περίοδο μέχρι 3 χρόνια μέσα στο διάστημα των 12 χρόνων από τη γέννηση ή υιοθεσία του κάθε παιδιού της. Η εν λόγω ασφάλιση λαμβάνεται υπόψη τόσο στη θεμελίωση δικαιώματος όσο και στον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης.

Επομένως, κατά κανόνα, κάθε αιτήτρια θεσμοθετημένης σύνταξης η οποία έχει παιδιά (ανεξάρτητα από την ηλικία τους και τον αριθμό τους), θα πρέπει κατά την υποβολή της αίτησης, να συμπληρώσει και τη δήλωση γέννησης παιδιών υποβάλλοντας τα πιστοποιητικά γεννήσεως ή/και υιοθεσίας για όλα τα παιδιά της.

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εξετάσουν κατά ποσό υπάρχουν κενά στην ασφάλιση της κατά τα πρώτα 12 χρόνια από τη γέννηση κάθε παιδιού ώστε αυτά να καλυφθούν. Με αυτό τον τρόπο, η αιτήτρια επωφελείται τόσο στο να αποκτήσει δικαίωμα σε σύνταξη όσο και στο να αυξήσει το ποσό της σύνταξης της.

Διευκρινίζεται ότι, αυτό δεν εφαρμόζεται όταν δεν υπάρχουν κενά στην ασφάλιση, δηλαδή, στην περίπτωση που η ασφαλισμένη εργαζόταν ανελλιπώς τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής των παιδιών της, εφόσον, σε τέτοια περίπτωση, ο ασφαλιστικός της λογαριασμός είναι καλυμμένος με πραγματική ασφάλιση (πληρωμένες εισφορές που έχουν καταβληθεί πάνω στις ασφαλιστέες αποδοχές της) κι έτσι δεν χρειάζεται τις πιστώσεις για να θεμελιώσει δικαίωμα και να αυξήσει το ποσό της σύνταξης της»

Τι είναι σύνταξη γήρατος:

Σύνταξη γήρατος δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανεξάρτητα από κατηγορία ασφάλισης, δηλαδή μισθωτοί, αυτοτελώς εργαζόμενοι και προαιρετικά ασφαλισμένοι.

Σύνταξη είναι το μηνιαίο ποσό που λαμβάνει κάποιος χωρίς πλέον να δουλεύει, αφού έχει δουλέψει τουλάχιστον όμως συγκεκριμένα χρόνια όπως προνοεί η νομοθεσία της χώρας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν κάποιος εργάζεται, κάθε μήνα του αποκόπτεται από τον ακάθαρτο μισθό του ένα μικρό ποσό για τις κοινωνικές ασφαλίσεις (σε αυτές περιλαμβάνεται το δικαίωμα στην σύνταξη γήρατος).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top