Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία αποτελούν μια διαχρονική θέση, επαληθευμένη από δεκάδες μελέτες, που τη συσχετίζουν με πρόληψη διάφορων προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση του σακχάρου. Πολλοί, όμως, συγχέουν τη σωματική δραστηριότητα με την έντονη άσκηση, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται και, τελικά, να υιοθετούν μια καθιστική ζωή.
Οι ειδικοί, όμως, επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να περνάτε αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο για να διατηρείτε υπό έλεγχο το σάκχαρό σας. Αρκεί να εντάξετε στην καθημερινότητά σας μια μέτριας έντασης κίνηση, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω ευχάριστων δραστηριοτήτων, όπως το γρήγορο περπάτημα, ο χορός, ακόμη και η κηπουρική.
Τέτοιου είδους ήπιες δραστηριότητες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη έως και 75%, υποστηρίζει νέα μελέτη. Σύμφωνα με τα νέα, αισιόδοξα ερευνητικά ευρήματα, που δημοσιεύονται στο British Journal of Sports Medicine, τα ίδια σημαντικά οφέλη μπορούν να αποκομίσουν ακόμη και όσοι έχουν προδιάθεση στον διαβήτη, εξαιτίας του οικογενειακού τους ιστορικού.
Η αυστραλιανή ερευνητική ομάδα μελέτησε 59.325 ενήλικες από τη UK Biobank, μια βάση δεδομένων υγείας περίπου μισού εκατομμυρίου κατοίκων της Βρετανίας. Σε μια παρακολούθηση μέγιστης διάρκειας 7 ετών, οι συμμετέχοντες φορούσαν φορητές συσκευές καταγραφής κίνησης στους καρπούς τους. Παρατηρήθηκε ότι, για όσους αφιέρωναν καθημερινά περισσότερη από μία ώρα μέτριας έως έντονης άσκησης, ο κίνδυνος να αναπτύξουν διαβήτη ήταν μειωμένος κατά 74% συγκριτικά με όσους έκαναν καθιστική ζωή.
Η ίδια επίδραση φάνηκε να ισχύει ακόμη και στα άτομα που είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν τη νόσο, για τους οποίους μάλιστα διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη ήταν ακόμη ισχυρότερα. Αυτό το τελευταίο εύρημα έδειξε, ουσιαστικά, ότι η σωματική δραστηριότητα είναι πιο ισχυρή από την κληρονομικότητα.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η προώθηση υψηλότερων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας ως στρατηγική πρόληψης του διαβήτη είναι ζωτικής σημασίας. Με την παχυσαρκία να συνεισφέρει σημαντικά στον επιπολασμό του διαβήτη, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν τη νόσο, εκ των οποίων το 90% πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Επί του παρόντος, ο διαβήτης επηρεάζει τις ζωές περίπου 537.000.000 ενηλίκων παγκοσμίως. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλό δείκτη γενετικού κινδύνου είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο.
«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον γενετικό κίνδυνο και το οικογενειακό μας ιστορικό, αλλά αυτή η μελέτη παρέχει μια πολλά υποσχόμενη υπόθεση: Ότι, μέσω ενός ενεργού τρόπου ζωής, μπορεί κανείς να «καταπολεμήσει» μεγάλο μέρος του κινδύνου διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Melody Ding από το το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα συμβάλλει στη διαμόρφωση ανανεωμένων κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία, ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι, ειδικά όσοι χαρακτηρίζονται από υψηλό γενετικό κίνδυνο, να γνωρίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την υγεία. Εάν, λοιπόν, θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη, σήμερα είναι η ημέρα για να αρχίσετε να είστε σωματικά δραστήριοι», προτρέπει η υποψήφια διδάκτορας Mengyun (Susan) Luo, η οποία ηγήθηκε της μελέτης.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι 100 ημέρες του Χριστοδουλίδη - Θετικό πρόσημο, με απώλειες στην εκκίνηση για την κυβέρνηση
Σύντομα ηλεκτρονική υπογραφή και ταυτότητα για Κύπριους - Ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για το κόστος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις