Η πολλή καφεΐνη δεν αποτελεί αντένδειξη για τα ευαίσθητα νεύρα αλλά και για τα ευαίσθητα οστά είναι το συμπέρασμα μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Αυστραλίας που έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες οστεοπόρωσης.
Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια νόσος που «προτιμά» τις γυναίκες και η οποία προκαλεί μείωση στην οστική πυκνότητα μέσα από την ταχύτερη απώλεια ασβεστίου και άλλων μετάλλων, καθιστώντας τα οστά πορώδη και επιρρεπή σε κατάγματα.
Η διπλά-τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology αποτελεί την πρώτη που αναφέρει το αντίκτυπο της υψηλής κατανάλωσης καφεΐνης σε σύντομο χρονικό διάστημα στη νεφρική αποβολή ασβεστίου, νατρίου και κρεατινίνης σε υγιείς ενήλικες.
Ζητώντας από τους συμμετέχοντες να μασήσουν μια τσίχλα καφεΐνης και ένα placebo επί πέντε λεπτά κάθε δύο ώρες σε διάστημα 6 ωρών (800 mg συνολικά) για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα από τους νεφρούς, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υψηλές δόσεις καφεΐνης -ποσότητα που αντιστοιχεί σε οκτώ κούπες καφέ- σε διάστημα 6 ωρών αύξησαν κατά 77% το ποσοστό του ασβεστίου που αποβάλλεται από τον οργανισμό με την ούρηση, μια δυνητικά επιβλαβή απώλεια για την υγεία των οστών.
Εκπέμποντας σήμα κινδύνου, η Δρ Hayley Schultz ανέφερε «η καφεΐνη αποτελεί την πιο διαδεδομένη ψυχοτρόπα ουσία παγκοσμίως, με το 80% των ενηλίκων να καταναλώνει τουλάχιστον ένα καφεϊνούχο ποτό την ημέρα». Όπως εξηγεί, καταναλώνεται από ανθρώπους κάθε επαγγέλματος, ιδιότητας και ηλικίας –ακόμα και εφήβους– για να ξεκινούν την ημέρα τους και να παραμένουν σε διέγερση ωστόσο, αυτό που, καθώς φαίνεται, περνά απαρατήρητο, είναι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης καφεΐνης.
Η μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης ανέρχεται στα 200 mg περίπου την ημέρα (δύο κούπες καφές). Η μεγάλη υπέρβαση αυτού του ορίου αποδεικνύεται επικίνδυνη, ιδίως για ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι έφηβοι που τα οστά τους βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη, οι επαγγελματίες αθλητές που την καταναλώνουν για καλύτερες επιδόσεις, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα λόγω των ορμονικών μεταβολών και δεν λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα, οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες καθώς και στρατιωτικοί που χρειάζεται να μένουν ξάγρυπνοι.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαχαιρώματα στον Πρωταρά: Ποια η κατάσταση της υγείας του 41χρονου
«Πράσινο φως» από Βουλή - Ψηφίστηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα 130 τ.μ. πρώτης κατοικίας
Νέα σύλληψη για την επίθεση κουκουλοφόρων κατά πολιτών - Χειροπέδες σε 16χρονο
Εντοπίστηκε νεκρή 47χρονη γυναίκα στο σπίτι της στην Πάφο
Όχημα αναποδογυρίστηκε στη Λεμεσό – Φωτογραφίες από το σημείο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις