Partygate: Παραιτείται από βουλευτής ο Μπόρις Τζόνσον - Η απόφαση έχει άμεση ισχύ
09.06.2023 - 22:37
Την απόφαση του να δηλώσει παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.
Η απόφαση του Τζόνσον ανακοινώθηκε με την παραλαβή από τον ίδιο της έκθεσης από επιτροπή του Κοινοβουλίου για την υπόθεση Partygate.
Πρόκειται για το σκάνδαλο με τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις των συνεργατών του στη Ντάουνιγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ίσχυαν για όλο τον πληθυσμό -και προφανώς το πρωθυπουργικό γραφείο- κανόνες που απαγόρευαν τις συναθροίσεις.
Οι αποκαλύψεις για όσα είχαν γίνει το 2020 οδήγησαν δύο χρόνια αργότερα στην πτώση της κυβέρνησης, με τον ίδιο να παραδέχεται τη συμμετοχή του και να αναλαμβάνει την ευθύνη, αν και είπε ότι δεν ήθελε να παραπλανήσει κανέναν.
Την έκθεση για το Partygate συνέταξε επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου που ερεύνησε αν ο Τζόνσον είχε παραπλανήσει το σώμα των βουλευτών. Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι η έρευνα ήταν ένας τρόπος «για να με πετάξουν έξω».
Σε δήλωσή του ο Τζόνσον λέει ότι «δεν έφεραν ούτε ίχνος απόδειξης ότι εν γνώσει μου παραπλάνησα τη Βουλή».
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εγκαινίασε νέα ενότητα στην επίσημη ιστοσελίδα του με τίτλο «Παραδείγματα Ρωσοφοβικών Εκδηλώσεων», στην οποία καταγράφονται δηλώσεις ηγετών κρατών, υπουργών, βουλευτών, διπλωματών, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων από τη Δύση και χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δηλώσεις αυτές συνιστούν «ρητορική μίσους κατά της Ρωσίας».